JBL ES30

Rock‘n‘ roll!

På känt manér bjuder JBL:s högtalare på pigga basrytmer och genomgående bra ljudryck och dynamik. En högtalare som är som gjord för populärmusik!

Med ett bastant fotfäste i bio- och konsertbranschen är det allmänt känt att JBL vet hur man bygger högtalare som flyttar luft. Detta gäller också i deras hemmasortiment, och JBL:s konstruktörer tycker att ”partyfaktor” är viktigare än en helt klangneutral och analytisk ljudbild.

Detta gäller också för stativhögtalaren ES30, som använder sig av ett 6-tums baselement med ganska så lång slaglängd samt ett kabinett som är tillräckligt stort för att återge basfrekvenser ned till 50 Hz tämligen linjärt.

Det övre frekvensregistret fördelas mellan två diskanter, vilket ger en frekvensrespons upp till 40 kHz – alltså långt över det hörbara registret. Små fysiska mått och det faktum att basporten är monterad på baksidan gör att högtalaren passar bättre på ett par stativ än i en bokhylla.

Ljudet
Jazz från en liten trio visar inte JBL-högtalarna från sin starkaste sida. Kontrabasen blir lite överdriven i det övre registret och piano klingar lite grövre än med Audio Pro och de vita raringarna från Podspeakers. ES30 höjer frekvenserna vid 60–80 Hz för att ge ett större intryck av bas. Det fungerar inte så bra med sådan här musik. Det låter helt godkänt, men fängslar oss inte.

Med klassisk musik à la Mozart simulerar JBL en större konsertsal än KEF och har mer plats för instrumenten. Violinerna är aningen avrundade och saknar den aggressivitet i toppen som de får med Podspeakers och Audio Pro. Men dynamiken är mycket bra, högtalarna hänger med fint i vad som händer och sker.

Blåsinstrumenten låter stora och fina, det är bra driv och gott om plats för hela orkestern. Flygeln i ”Meditatus” av Bodø Domkor kommer fram fint och den här aningen vassa skivan låter mer behagligt än med någon av de andra hittills. Speciellt kören med alla sopraner. Men ES30 saknar nyanser i övertonerna, vilket låter lite passivt. Pianots kontrast och dynamik maskeras.

Men sätt på en riktig rockskiva med Nine Inch Nails eller trip-hop med Massive Attack, så vänder högtalarna på en femöring och ger ifrån sig ett imponerande driv och massor av liv. Detta är vad de är gjorda för! Man kan spela riktigt högt och vi känner faktiskt basen i golvet. Med en bra, kraftig förstärkare från NAD eller Harman/Kardon kan man få gott om krut för lite pengar.

Läs vidare
Exit mobile version