Samsung HW-Q995D

Fortfarande kungen på TV-bänken

När du vill ha rent och kraftfullt bioljud för pengarna är Samsungs bästa soundbar HW-Q995D ett säkert köp.

Samsung HW Q995D

Samsung HW-Q995D. (Foto: Samsung)

Samsung har haft stora framgångar med sina soundbar-högtalare de senaste åren och slåss ständigt med Sonos och JBL om de största marknadsandelarna. Det beror förmodligen delvis på att många som köper en Samsung TV väljer en soundbar från samma märke – men också på att Samsung har lagt ner tid och kraft på att få saker och ting att låta rätt.

Ända sedan Samsung etablerade sitt eget ”Audio Lab” i Kalifornien har saker och ting börjat låta väldigt övertygande i våra öron, och ofta utan att priset är överväldigande högt.

Bland virrvarret av modeller är det faktiskt toppmodellen i Q900-serien som varit bland de mest eftertraktade på Samsung-arenan.

Nu finns den uppdaterade 2024-modellen HW-Q995D ute i butikerna och det är nog många som undrar hur den står sig jämfört med föregångaren och testvinnaren HW-Q995C från 2023!

Samsung HW-Q995D levereras med trådlös subwoofer och surroundhögtalare – sammanlagt 11.1.4 kanaler. (Foto: Samsung)

Samsung HW-Q995D (2024) vs. HW-Q995C (2023): Detta är nytt

Svaret är helt enkelt att det finns fler likheter än skillnader. Den nya 2024-modellen har exakt samma yttre design och högtalarkonfiguration som föregångaren. Det vill säga 11.1.4 kanaler, där samma typ av trådlös subwoofer och surroundhögtalare ingår i kartongen.

Det mesta av insidan är också sig likt. HW-Q995D har dock fått två stycken HDMI 2.1-ingångar, vilket gör att den nu stöder både 8K/60 Hz- och 4K/120 Hz-videosignaler (föregångaren var begränsad till 8K/30 Hz och 4K/60 Hz). Det innebär att man kan ansluta avancerade videokällor till soundbar-högtalaren, plocka ut ljudet och skicka vidare videosignalerna utan begränsningar.

Bland andra nya funktioner finns möjligheten att spela musik i alla kanaler (Sound Grouping), eller bara i bakhögtalarna när man vill lyssna diskret för sig själv (Private Rear Sound). I övrigt finns det inga större skillnader i hårdvara eller mjukvara att tala om.

Apropå ”hårdvara”: Med 123 centimeter är detta fortfarande en stor soundbar som är gjord för att matcha de största TV-skärmarna. Utseendemässigt är den kanske inte bland de mest tilltalande – men vill du ha en slimmad, diskret designad soundbar finns det andra alternativ, från både Samsung och andra leverantörer.

Utsidan präglas av skarpa vinklar och perforerade metallgaller, och ett litet teckenfönster som visar status och information. (Foto: Audun Hage)
Läs också Fortfarande bäst när det gäller När det gäller att leverera engagerande filmljud är Samsungs toppmodell HW-Q995C det rätta verktyget för jobbet.

Användning och finesser

En påkostad soundbar som denna har naturligtvis inbyggt Wi-Fi. HW-Q995D har dessutom en egen ”SmartThings Hub”, som gör att den kan kommunicera med olika enheter i det smarta hemmet. Du bör därför ladda ner appen Samsung SmartThings, som ger tillgång till mer avancerade inställningar och funktioner. Installationen går snabbt och soundbaren kopplar upp sig snabbt till de extra högtalarna i rummet.

Om du är en av dem som skyr HDMI-kablar som pesten har du även möjlighet att skicka TV-ljudet trådlöst till soundbaren via Wi-Fi. Men då måste det vara en Samsung-skärm av senare årsmodell. Wi-Fi-överföringen använder dock den mer komprimerade Dolby Digital+-standarden, så för bästa ljud rekommenderar vi ändå att använda HDMI eARC-kontakten.

I övrigt stöds både AirPlay 2, Chromecast och Spotify Connect utöver Bluetooth, så det finns gott om trådlösa anslutningsmöjligheter, även för musik.

Många ljudinställningar

Q995D-modellen har flera användbara ljudlägen, bland annat en ”röstförbättring” som fungerar bra med äldre och diffusa inspelningar, samt ett nattläge som dämpar dynamiken. Det finns alltså också den nya funktionen (Private Rear Sound) som bara använder bakhögtalarna, vilket kan vara praktiskt när man inte vill störa andra i rummet.

I vissa fall kan det hända att man tycker att ljudet är för framfusigt och ivrigt, eller återhållsamt. Då kan det vara bra att kunna gå in i equalizern och finjustera lite. Rumskorrektion är också möjlig genom att slå på funktionen ”Spacefit Sound”. Då används den inbyggda soundbar-mikrofonen för att ”lyssna” och anpassa sig efter omgivningen. Men det lite konstiga är att mikrofonen då måste vara på hela tiden – det måste väl vara enklare göra en enda konkret mätning, tycker vi.

(Foto: Samsung)

Ljudkvalitet med film

Finesser är ju alltid trevligt att ha, men i slutändan är det ju de ljudmässiga prestationerna i biorummet som gäller. På det här området har Q995 varit extra populär, eftersom den är en av modellerna som har mest kraft och flest högtalarkanaler i prisklassen.

Det går förstås inte att mäta sig med ljudupplevelsen som en tvättäkta surroundförstärkare och stora, separata högtalare kan ge – men är förmodligen något av det närmaste man kan komma utan att priset löper amok. Vi provade med en 98-tums TV (DU9005) och upptäckte att ljudbilden matchade den stora skärmen väl.

Det första vi märker är att Samsungs soundbar träffar mitt i prick med röståtergivningen. Dialogen från TV-underhållningen slår hårt och tydligt och suger omedelbart in lyssnarna i handlingen. Här är det bra tryck och klarhet i allt som händer, och med bra ”läppsynk” när personerna pratar.

Återgivningen av röster är definitivt bättre än i Sonos Arc, som vi tycker är en smula tunn på det här området. Men kanske inte riktigt lika raffinerad och fint upplöst som den dyrare Sony Bravia Theatre Bar 9 (fast där kostar soundbaren på egen hand lika mycket som hela Samsung-paketet).

En annan Samsung-fördel är de medföljande surroundhögtalarna, som bidrar till att skapa en imponerande känsla av rymd. Vi blir inkapslade i en trovärdig ”ljudbubbla” av effekter som virvlar runt oss och vi får den rätta känslan som ljudteknikerna ville förmedla när saker och ting flyttar på sig. Detta är särskilt tydligt i bra Dolby Atmos-mixar som Drive to Survive, Dune I och II och Top Gun-filmerna.

Underhållningen behöver inte vara begränsad till de senaste titlarna. Samsung har gjort ett coolt surroundläge som skalar upp äldre 5.1-innehåll för att använda alla tillgängliga kanaler i systemet.

Det märks särskilt tydligt i bakhögtalarna och gav en riktigt tuff effekt med äldre 5.1-inspelningar som Band of Brothers. Och även om ljudet inte alltid är precis som regissören tänkte sig det så är det definitivt fängslande med vinande kulor och explosioner från alla håll.

Samsung-systemet har också tillräckligt med kraft när det behövs. HW-Q995D kan spela övertygande högt, rent och med imponerande dynamik. Den klarar de mest krävande actionscenerna utan att få slut på krut. (Eller rättare sagt: Vid de mest öronbedövande ljudtrycken kan vi ibland höra att subwoofern tappar andan lite, strax innan resten av högtalarna börjar förvränga ljudet).

Läs också Fyrverkeri i hemmabion Sonys bästa soundbar hittills har musklerna som behövs för att leverera solida filmljudupplevelser.

Ljudkvalitet med musik

Allt fler använder TV-högtalarna för att lyssna på musik, så det blir desto viktigare att högtalarna fungerar bra även i den disciplinen. Samsung HW-Q995D utnyttjar (något överraskande) de extra bakhögtalarna även här. När vi spelar musik i standardläge kommer ljudet bara ut via soundbar-högtalaren under TV:n, och det låter ärligt talat ganska smalt och instängt.

När vi däremot byter till surroundläge bidrar bakhögtalarna med en betydligt större och bredare ljudbild, med avsevärt bättre stereoeffekt. Återigen är det långt ifrån hifi-korrekt, och basen är inte så tight som man skulle vilja, men det låter åtminstone ganska underhållande. Tack vare de många aktiva högtalarelementen går det att fylla rummet med ett ganska saftigt ljudtryck. Så här kan du få massor av decibel till festerna.

(Foto: Samsung)

Rejäl bas, men mycket vill ha mer

Hur bra det här paketet än är så kan man alltid hitta en viss potential för förbättringar. Och när resten av ljudet är så potent kan man förstås att önska sig ännu mer bas.

För all del, den medföljande Samsung-subwoofern är inte dum alls, den skapar bra tryck i förhållande till sin storlek. Jobbar man lite med placeringen är det fullt möjligt att få ganska tight, djup och hårtslående bas. Man får vara ganska galen i bas för att behöva något mer. Men det finns ett par lösningar där ute som erbjuder ännu ”häftigare” bashögtalare.

Ett par dyrare rivaler (bland annat Sennheiser, Sonos, Klipsch, Nakamichi, etc.) erbjuder oss att köpa och lägga till en extra subwoofer till systemet, för att jämna ut basåtergivningen och återge ännu djupare bas i stora och utmanande rum. Det hade inte skadat om Samsung gjorde samma sak med sin toppmodell. Kanske en möjlighet till nästa generation?

Läs också Galen soundbar från Nakamichi Med upp till 5 000 watt och fyra 12-tums subwoofrar kan den här soundbaren väcka självaste draken.
Läs också Ny soundbar-värsting från Klipsch Lovar att sätta "en ny standard för soundbars" med avancerad rumskorrigering.

Slutsats

Samsungs bästa soundbar HW-Q995 har varit en av våra favoriter i flera generationer och 2024-modellen med efternamnet ”D” förnekar sig inte.

Med totalt 11.1.4 kanaler, Dolby Atmos och tillhörande surroundhögtalare och trådlös subwoofer kan det här Samsung-paketet verkligen blåsa liv i hemmabioljudet.

Rent ljudmässigt är den här utgåvan väldigt lik sin föregångare, med en stor, kraftfull och övertygande ljudbild som bygger upp handlingen och skapar den rätta biokänslan. Eftersom surroundhögtalare och subwoofer följer med i kartongen får du ett komplett och kapabelt system till ett mycket konkurrenskraftigt pris.

Det finns kanske ännu häftigare konkurrenter där ute, men de kostar garanterat betydligt mer pengar! Därför får även denna årgång en stark rekommendation – men lyckas du hitta 2023 års modell till ett lägre pris är den också ett mycket bra köp.

 

Läs vidare
Exit mobile version