Sammanfattning

Skönheten och odjuret?

Med så klara skillnader mellan REL och Sunfire är det lätt att låta dem fastna i vart sitt fack. En till hemmabio och en till musik. Men i själva verket kan båda fungera utmärkt i båda discipliner.

Om det är ljudtryck och fet djupbas du letar efter är det ingen tvekan om saken: Sunfires subbas har helt andra egenskaper än REL:s när det gäller att dundra så att det känns i soffryggen och byxbenen. Den pyttelilla kämpen flyttar inte bara otroliga mängder luft, med inbyggd equalizer är den lättare att ställa in än de flesta subbasar. Dessutom har den tillräckligt med finess för att kunna hålla jämna steg med mer påkostade högtalare, även på krävande musik. Det enda vi kan klaga på är en svag tendens att släta över basregistrets allra minsta detaljer.

Sådana mikrodetaljer kommer fram bättre med den mer musikinriktade REL Britannia B3. Den kan gott och väl stå i en dyr High End-anläggning utan att förstöra ljudet. Särskilt kräsna stativhögtalare lär vara en bra matchning. Men den lyckas inte nå de riktigt kraftiga ljudnivåerna utan att begränsa dynamiken ordentligt och kan inte heller mäta sig med Sunfire på film. Då passar nog någon av de större B2 eller B1 bättre. Men om omgivningen ändå inte tillåter några större ljudtryck ger en B3 mycket välljud för pengarna.

Vilken av de två slagskämparna hade vi då satsat våra egna surt förvärvade slantar på? Tja, om man har en mörklagd hemmabio spelar storleken inte någon större roll och det banar väg för någon av de riktigt stora monstersubbasarna. Men till vardagsrummet tror vi att du får leta länge efter en subbas som låter lika häftigt och som är lika enkel att gömma bort som Sunfire True Subwoofer EQ. Den trotsar nästan naturlagarna!

Läs vidare
Exit mobile version