Energys högtalare är bara ett snäpp större än Tannoys pyttesmå, men det räcker för att få plats med ett par större baselement. Två 5,5-tums element med Kevlar-membran delar på uppgiften att spela bas och mellanregister. Båda elementen spelar bas, men bara ett av dem går hela vägen upp i mellanregistret – RC30 är alltså en så kallad 2,5-vägskonstruktion. En vanlig fördel med denna är att basen har en bra skjuts, och en möjlig nackdel är att mellanregistret kan påverkas under hårda baspartier. RC30 har basportarna placerade på baksidan, men de kan täppas till med skumgummiproppar om högtalarna ställs nära bakväggen.
Ljudet
Högtalarna är måhända små men det gäller inte ljudet. RC30 har faktiskt en förvånansvärt stor ljudbild och en mycket kraftfull bas med tanke på storleken. Det svänger ordentligt om välproducerad popmusik och det går att spela ordentligt högt. Men på riktigt hårda och snabba basgångar märks det att högtalarna är lite släpphänta, basen flyter ut och är inte lika exakt definierad som hos Tannoy eller DALI.
Energy har inte heller den bästa röståtergivningen vi hört. Jämfört med de superstarka B&W-högtalarna låter det onekligen lite tamt och tunt i mellanregistret, vilket resulterar i att sångröster inte är lika klara och tydliga. Röst-återgivningen har inte heller samma klarhet som hos Tannoy. Det visar sig dock att sammanhållningen mellan bas och mellanregister är god, vilket betyder att piano och kontrabas får en balanserad och delikat klang.
Med både bra och mindre bra sidor hamnar Energy mitt i startfältet i detta sällskap. RC30 är nästan lika kompakta som Tannoy och har en kraftigare bas. Men de är inte lika exakta i mellanregistret som B&W och har inte heller samma fysiska ljud som de riktigt stora högtalarna. Vad passar de då bäst till? Tja, har du ont om plats och vill ha en högtalare som låter bra med modern popmusik så är Energy RC30 mitt i prick!