Buchardt Audio S400 MKII

Uppgraderad framgång

Buchardt Audio har uppdaterat sin bästa passiva högtalare. Skillnaden är stor.

P1053677

(Foto: Buchardt Audio)

Danska Buchardt Audio är ett litet högtalarföretag som i flera år enbart bestod av grundaren Mads Buchardt. Ändå har Mads och kompani i snart tio år lyckats sälja högtalare över hela världen.

Receptet har varit låga priser i förhållande till prestanda, bland annat tack vare direktförsäljning via postorder utan distributörer. Det gör det lite svårare att lyssna på dem innan man köper, men företaget erbjuder fri frakt och 30 dagars fri returrätt – överallt i hela världen.

Högtalarna finns i läcker faner. Men går också att köpa i svart och vitt om det passar bättre. (Foto: Buchardt Audio)

Buchardt Audio S400 MKII är en uppdaterad version av S400, som vi har testat tidigare. Men eftersom det ska vara stora förbättringar i MKII-versionen fick de en ny vända i testrummet.

En av de saker som Buchardt framför allt har gjort sig kända för är förmågan att leverera djup bas från små kabinett. S400 MKII är ungefär lika stor som en skokartong, men utlovar ändå ett frekvensomfång som når ner till 33 Hz (-3 dB).

Äkta trä

Testexemplaren hade svartlackade kabinett, men de finns även i vitt samt valnöt och ljus ek. Faner i äkta trä lägger på 5–10 procent på priset. Men det är trevligt att konstatera att högtalare återigen kan få se ut som högtalare, snarare än att behöva vara så osynliga som möjligt.

Bestyckningen är nästan densamma som i den ursprungliga S400. Foto: Buchardt Audio)

Bestyckningen är nästan densamma som i den ursprungliga S400, men det 6 tum stora bas/mellanregisterelementet har bytts ut mot en version med pappmembran i stället för aluminiummembran. Diskanten är samma trekvartstums textildome som är monterad i en stor waveguide. Diskanten är placerad under bas/mellanregistret.

På baksidan av kabinettet finns en stor oval slavbas som täcker det mesta av bakplattan, samt ett par banan/skruv-terminaler som verkar seriöst kraftfulla med tanke på prisklassen. Kabinettet är förvånansvärt lätt. Vikten är bara 7,5 kg per högtalare. Eftersom membranen rör sig en hel del när man spelar djupbas är det en god idé att montera högtalarna på stativ med spikes för att undvika rasslande på grund av vibrationer.

Den största skillnaden mellan de två versionerna av S400 är delningsfiltret. Och där har Buchardt använt riktigt fina komponenter: kraftfulla luftspolar och solida MKP-foliekondensatorer från Jantzen. Sådant är inte vardagsmat i högtalare i den här prisklassen.

Delningsfiltret är nytt – och fullproppat med fina komponenter. (Foto: Buchardt Audio)

Ljudkvalitet

Förändringarna har burit frukt: Buchardt Audio S400 MKII är en helt annan högtalare än sin föregångare (som för övrigt också var ovanligt välljudande).

Medan ljudbilden i den ursprungliga S400 var mycket framåtriktad och nära, med en akustisk scen framför högtalarna, är ljudbilden i S400 MKII mer tillbakadragen och man får mer en upplevelse av att lyssna genom ett ”fönster” i väggen bakom högtalarna.

Där målas det upp en ganska stor och djup akustisk scen – om det finns rumsinformation för det i inspelningen, märk väl. Ljudbilden sträcker sig med lätthet långt bortom den andra sidan av högtalarna på bredden.

Man kan köpa till ett par stativ. (Foto: Buchardt Audio)

De små högtalarna briljerar till exempel i ett stycke som Telarc-versionen av Johann Strauss Banditen Galopp med Cincinnati Pops. Både när det gäller konsertsalskänslan, där man lätt kan känna djupet och bredden i det stora rummet, och när det gäller de dynamiska imponatoreffekterna i form av pisksnärtar och djupa pukor. Jag har inte hört någon annan passiv högtalare i den här storleken återge en så djup bas. Och dessutom göra det ganska exakt. Jag har definitivt hört djupbas som varit mer distinkt och torr. Men det har varit från stora högtalare med stora membran och starka magneter.

Kräver en kraftfull förstärkare

Buchardt Audio rekommenderar att S400 MKII kombineras med förstärkare på 40 till 200 watt. Det kan fungera om du gillar kammarmusik i små rum. Men de små lådorna vill ha gott om effekt. För att få så djup bas från ett kabinett som är lika stort som en skokartong är det nämligen nödvändigt att ha element med tunga membran och lång slaglängd. Och priset för detta är oundvikligen låg effektivitet. I det här fallet en känslighet på 87 dB. S400 MKII kräver en förstärkare med hög uteffekt och hög dämpningsfaktor för att kontrollera det tunga bassystemet. NAD C298-effektförstärkaren som jag spände fast framför dem har båda dessa egenskaper och kostar lika mycket som högtalarna.

Övergången mellan den sex tum stora basen och den mycket lilla trekvartstumsdomen är helt mjuk. Den stora vågledaren underlättar säkert för elementet att arbeta ner till 1 800 Hz utan att tappa andan.

Diskanten med den stora vågledaren sitter längst ned. (Foto: Buchardt Audio)

Om jag skulle sätta fingret på något så vore det att det att man i vissa låtar kan uppleva en lätt tendens till skärpa kring ett par kilohertz. Möjligen från den stora waveguide-tratten.

Konkurrenter

Buchardt S400 MKII befinner sig i en prisklass där det finns en hel del konkurrenter. Revival Audio Atalante 3 kostar bara lite mer och är föredömligt neutral – men har inte i närheten av lika djup bas. Bowers & Wilkins 705 S3 imponerar när det gäller dynamik, men har en något tunn basåtergivning. Och JBL L82 Classic sprider rockstämning i vardagsrummet.

Den ovala slavbasen tar upp det mesta av baksidan. Terminalerna är av hög kvalitet för att vara i den här prisklassen. (Foto: Buchardt Audio)

Slutsats

Buchardt Audio S400 MKII är en riktigt lyckad liten högtalare till ett pris som verkligen kan kallas rimligt. Som Buchardt har gjort till sitt varumärke spelar den djupbas på ett sätt som borde vara omöjligt i en passiv högtalare av den här storleken. Jämfört med den första versionen har förändringarna, enligt denna testares uppfattning, inneburit en stor förbättring som har lyft perspektivegenskaperna betydligt. Och utan att egentligen höja priset. För de här pengarna är S400 MKII en högtalare som bör finnas med på varje hifi-köpares checklista. Åtminstone om man inte också är en anhängare av små rör- och klass A-förstärkare. För det behövs massor av effekt.

(Foto: Buchardt Audio)
Läs vidare
Exit mobile version