Bowers & Wilkins 705 S3

Upplösta och inbjudande

Standardmodellen av Bowers & Wilkins 705 S3 sätter en hög standard. Och glöm allt om ”engelskt ljud”.

BW705S3HGBK B 1

(Foto: Bowers & Wilkins)

Det mest iögonfallande kännetecknet på Bowers & Wilkins 705 S3 är Nautilus-diskanten som tronar ovanpå kabinettet i en egen aluminiumkammare. Placeringen är till för att förhindra diffraktion och vibrationer från huvudkabinettet. Membranet är tillverkat av kol, som har stor styvhet och en hög uppbrytningsfrekvens. Inte lika mycket som det mer förädlade kolet i 800-serien, där diskanten är av diamant. Men en hel del billigare.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Bas/mellanregisterelementet är gjort av det så kallade Continuum-materialet, där det vävda membranet förhindrar uppbrytning och stående vågor.

Högtalarens frontplatta är böjd – återigen för att förhindra diffraktion.

705 S3 finns i tre olika utföranden: vit eller svart högglanslack, samt en rödbrun träfanér som kallas Mocha. Finishen på den vita versionen som vi testade var oklanderlig utan att vara extrem. Det kan finnas utmärkta skäl till att välja vita högtalare – men jag kan inte komma på ett enda.

Om du vill så kan du köpa högtalarna i vitt. (Foto: Bowers & Wilkins)

På baksidan av kabinettet hittar man basreflexporten och fyra skruvterminaler som möjliggör bi-wiring – eller bi-amping, för den delen. Terminalerna är robusta och snygga, men också mycket släta. Och de är så hårt fastskruvade från fabrik att man får slita för att lossa dem första gången. Eftersom hålen för banankontakter är försedda med plastpluggar som bara kan tas bort och slängas när skruvarna är lossade, blir första användningen en smärtsam kamp.

Högtalarna placerades på stativ och på ett visst avstånd från bakväggen och rummets hörn. I mitt lyssningsrum passade det med en halvmeter till väggen och drygt en meter till hörnen. Men man får prova sig fram. Att ställa dem närmare hörnen ger starkare bas, men orsakar också fler av rummets stående vågor. Så man får alltid prova sig fram. Och rumskorrektion i förstärkaren är ofta guld värt!

(Foto: Bowers & Wilkins)

B&W 705 S3 har en känslighet på 88 dB, vilket är helt normalt en kompakt högtalare av den här typen och storleken. Bowers & Wilkins uppger ingen effekthantering, men rekommenderar förstärkare med en nominell effekt på mellan 30 och 120 oförvrängda watt. Att det ska vara oförvrängda watt är en bra poäng, eftersom man kan avliva i stort sett vilken högtalare som helst med i stort sett vilken förstärkare som helst så länge signalen är tillräckligt förvrängd.

I praktiken skulle jag dock inte vilja kombinera Bowers & Wilkins 705 S3 med en förstärkare på mindre än 100 watt. Man måste nämligen skruva upp volymen mer än man brukar för att det ska bli liv i återgivningen.

Så låter Bowers & Wilkins 705 S3

Bowers & Wilkins är ärkeengelska och har sitt huvudkontor i Sussex, England. Men glöm alla associationer till klassiskt engelskt ljud. B&W 705 S3 är nästan raka motsatsen. Det finns ingen tendens till slutenhet eller försiktig diskant.

(Foto: Bowers & Wilkins)

Det första man lägger märke till är den frigjorda och otroligt detaljerade diskanten. Om det är kolmembranet eller att den är placerad ovanpå – och akustiskt frikopplad från – baskabinettet som gör skillnaden, vet jag inte. Men all musik låter bara lite mer detaljerad än man är van vid. Speciellt med högtalare i den här prisklassen.

Resten av tonregistret hänger också med bra – och har nästan samma fantastiska kvalitet. Röståtergivningen är omedelbar och imponerande fri från resonanser. Som min kollega Geir Nordby noterade när han testade dem överlåts ingenting åt slumpen.

Bowers & Wilkins 705 S3 är ett inbjudande och behagligt sällskap. Inbjudande eftersom de spelar med ett framåtriktat perspektiv som placerar musikerna i rummet framför högtalarna på ett livemusik-aktigt sätt. Och behagligt eftersom de flesta låtar låter lite bättre genom dem.

Basen är ren ända ner till gränsen vid 50 Hz. Den är inte avgrundsdjup à la Buchardt S400 MK2, och vissa av mina kollegor hade kanske velat ha mer tyngd i basen. Men den är impulsvillig och precis.

 

Perspektivet och den akustiska scenen som högtalarna målar upp är bedårande och man anar enkelt inspelningsrummets dimensioner – oavsett om det är verkligt eller resultatet av digitala effekter. Fast på just det här området är de inte i klass med de exceptionella DALI Rubikore 2 som vi just har testat.

Slutsats

Bowers & Wilkins 705 S3 är en riktigt lyckad högtalare som är lätt att leva med och som gör musiken levande i vardagsrummet. Den har en upplösning och detaljrikedom som få andra i sin prisklass. DALI Rubikore 2 har ännu bättre perspektiv och en snyggare finish. Men om du vill ha både och måste du förmodligen uppgradera till Signature-versionen från B&W, som kostar nästan en och en halv gång så mycket.

Läs vidare
Exit mobile version