Alla känner nog igen sig. Du har gjort snyggt i vardagsrummet, fått in den nya och stiliga soffan och schäslongen som matchar soffbordet, som i sin tur matchar bokhyllorna, som matchar TV-bänken, som matchar gardinerna … Det finns bara ett problem: högtalarna. De enorma lådorna du tjatade dig till i konfirmationspresent ser helt plötsligt inte så stiliga ut längre. Här behövs något mer diskret, men som ändå låter bra!
I det här läget är det många som satsar på en enkel iPod-högtalare, eller möjligtvis två små stativhögtalare. Tyvärr blir ljudet aldrig likadant som med golvhögtalare, så det är nog lika många som saknar basen och ljudtrycket i de gamla högtalarna. Då är det bättre att välja en modern och kompakt golvhögtalare!
Mer ljud för pengarna
Små golvhögtalare tar upp lite golvyta, men har den uppenbara fördelen att kabinettet går ända ned till golvet och ger plats för extra högtalarelement. Det kan faktiskt vara mer prisvärt att välja en golvhögtalare i stället för en liten stativhögtalare – framför allt om du njuter av att spela högt och gillar att ha fester ibland. Fler högtalarelement och större lådvolym innebär att effektiviteten ökar markant, så att du kan spela högre och renare med färre watt. Det är särskilt viktigt i hemmabion, där förstärkaren ska driva uppemot sju högtalare samtidigt!
Kandidaterna
Den här gången har vi fått tag i åtta högtalarmodeller som alla är förhållandevis små och snygga. Som vanligt har vi lagt störst vikt vid ljudet, men även utseendet, hur lättmöblerade de är samt storleken har inverkat på betyget. Testdeltagarna kostar mellan fem- och åttatusen kronor. De finns i olika färger, vanligast är svart och vitt samt olika träslag. Samtliga fungerar även i en hemmabio och kan kompletteras med matchande center- och bakhögtalare samt subbas.
Så testade vi
Högtalarna är testade under kontrollerade former i vårt eget lyssningsrum. De har spelats in i minst tre dygn innan vi börjat lyssna och för att förvissa oss om att vi lyssnat på samma volym har vi kört testsignaler igenom dem. På så sätt undviker vi att en känsligare högtalare som spelar högre automatiskt verkar låta ”klarare” eller bättre. Denna mätning ger oss också en fingervisning om hur lättdriven varje deltagare är.
Referensförstärkaren har varit NADs nya digitalförstärkare C390DD. Med en så potent förstärkare vet vi att brist på effekt inte påverkar testresultatet. NAD-förstärkaren har dessutom en mycket exakt digital volymkontroll.
Vi har testat med olika musikstilar: akustiskt, vokal, rock och elektronisk. Målet är att hitta prisklassens mest lättplacerade och välljudande högtalare!