Efter att ha upprättat ett Amazon-konto med gatuadress i ett land som stöds (vi använde U.K.) är den första installationen smidig och intuitiv. Har du en smartprodukt som du inte kan hitta med ”add device”-funktionen så kan det hända att den ändå finns som en ”skill”. Det märkte vi till exempel med robotdammsugaren från iRobot, som Alexa installerade som en färdighet.
Styrning av smart ljus (Philips Hue) i ett rum går lekande lätt, robotdammsugaren skickas ut på uppdrag i ett nafs och systemet beter sig väldigt stabilt.
Eftersom vi inte har ett Amazon Music-konto har vi inte testat det, men varje gång vi vill spela musik får vi ett felmeddelande om att tjänsten inte är ansluten. Om vi däremot ber Alexa att spela en viss låt på Spotify så kommer musiken. Nästan jämt. Det händer att låten inte hittas, även om vi vet att den finns på Spotify och Alexa uttalar namnet korrekt tillbaka. Tidal stöds för övrigt officiellt av Alexa, fast inte i Sverige.
Ljudet är helt okej, med tydligt tal. Men Echo är ingen utpräglad musiker, den låter för platt och oengagerande. Som tur är kan högtalaren kopplas till en bättre ljudanläggning med Bluetooth eller kabel. Eller så kan man koppla ihop två Echo-högtalare i stereo – fast då är det kanske bättre att lägga pengarna på tyngre högtalare.
Slutsats
Echo är en fin liten högtalare, med snyggt utförande och bra design. Den gör inte mycket väsen av sig och glider in obemärkt i inredningen Tyvärr gör inte ljudet mycket väsen av sig heller. Klockrent tal är i och för sig bra, men musiken låter i plattaste laget – men faktiskt inte plattare än från ett par konkurrenter som har större fysiska mått. Användarvänligheten är väldigt bra, så länge du pratar engelska och kan leva med att inte alla tjänster och produkter stöds i Sverige.