Beolit påminner oss i formen om en lunchlåda, om än en exklusiv sådan. Materialvalen är utsökta med aluminiumnät runt om och halkfritt gummi på ovansidan där man kan lägga sin mobila musikspelare.
På ovansidan sitter fyra knappar för att slå på den, ändra volymen och slå på nätverket. Innanför en lucka på baksidan, där man även kan förvara sladdar, sitter nätverkskontakten och strömanslutningen. På sidan finns en minijack-ingång för valfri musikkälla och en USB-kontakt som även laddar mobila apparater.
För att installera den i nätverket eller uppdatera mjukvaran måste man ansluta den med nätverkssladd och använda en webbläsare eller den egna appen. Lite krångligt. Vi gillar inte heller att man måste trycka igång nätverket även om ingen annan källa är ansluten. Däremot är den ytterst portabel och bärhandtaget gör det bekvämt att bära den med sig. Batteriet räcker i åtta timmar om musikkällan är ansluten med sladd och fyra timmar om man använder trådlöst nätverk.
För att vara en så pass kompakt apparat så har B&O lyckats stoppa i en mycket kraftfull förstärkare vilket gör att man inte behöver klaga på volymresurserna. Däremot får man så klart ingen stereoeffekt och lyssningsområdet är ganska smalt. Ljudkvaliteten är däremot bland de bästa i testet. Basen går relativt lågt och man får vara riktigt petig om man ska hitta något att klaga på i ljudbilden. Beolit 12 lyckas faktiskt låta bra med alla möjliga musikstilar på varierande volym vilket är imponerande.
Slutsats
Vill man ta med sig musiken ut i på verandan är det Bang & Olufsens lilla burk som gör det med mest stil och klass. Ett praktiskt bärhandtag och inbyggt laddbart batteri gör den mycket portabel och den både känns och ser exklusiv ut. Musikapparater kan anslutas både trådlöst eller med sladd. Men allt är inte yta utan Beolit låter dessutom mycket bra oavsett vilken genre eller volym man pressar den med. Priset gör dock att den snarare är menad för cocktailpartyt än för när man mekar med bilen i garaget.