6 stativhögtalare

Galet bra ljud på liten plats

Du anar inte hur bra ljud du kan få från en kompakt högtalare om du är villig att gå upp en del i pris.

Kompakthoyttalere SPREAD WEB 51871

(Foto: Tillverkare)

Anta att du har ett litet vardagsrum eller ett annat rum där det inte passar med ett par stora golvhögtalare. Vill du gå miste om det bästa ljudet bara därför? Naturligtvis inte. Att man måste gå ner i storlek betyder inte alls man måste offra ljudet. Släpp lös musiken!

I budgetklassen är det allmänt känt att man får bättre ljud för pengarna om man köper stativhögtalare i stället för golvhögtalare, eftersom materialkostnaden minskar plus att mindre kabinett orsakar mindre resonanser. Men om du trodde att detta slutade att gälla när man går upp i pris så får du tänka om.

I 20 000-kronorsklassen får man verkligen en försmak av lyxlivet. Även om det är mycket pengar – och det även finns riktigt bra golvhögtalare i det här segmentet – så kan de bästa stativhögtalarna få nackhåren att resa sig på ett helt annat sätt än de golvstående varianterna som kostar lika mycket. Det är ganska vanligt att en golvhögtalare av samma kvalitet kostar dubbelt så mycket som den kompakta versionen. Den kan oftast tillföra en extra halv oktav i basen, men resten av tonregistret är i princip identisk. Tja, bortsett från att mindre högtalare inte sällan har ännu mindre förvrängning i de ljusare tonerna, på grund av att kabinetten färgar mindre.

Placering

Stativhögtalare är mer lättplacerade än golvhögtalare och man kan till exempel ställa dem rakt in i en bokhylla. Men bäst blir ljudet om man investerar i ett par stativ. Då blir fotavtrycket faktiskt lika stort som av en golvhögtalare, även om det visuella blir mer minimalistiskt. Och totalpriset blir något högre än för bara högtalarna. De flesta mindre högtalarna trivs bäst ganska så nära – men inte helt intill – bakväggen. Prova dig fram, du hör när basen sitter som den ska.

Om förstärkaren

Det är kanske inte så intuitivt, men små högtalare betyder inte att kraven på förstärkare sjunker. Tvärtom har små högtalare lägre känslighet än de större, vilket tvingar baselementen att jobba lite hårdare för att ge samma mängd bas. Vilket i sin tur innebär att kravet på förstärkarkontroll åtminstone inte blir lägre. Därför är vårt tips att köpa en så bra förstärkare du har råd med. Inte nödvändigtvis den som har flest watt på papperet, men den måste vara strömstark och kompetent för att få ut det mesta ur högtalarna.

Sex kompetenta högtalare. Foto: Geir Gråbein Nordby

Sex kompetenta modeller

I detta test har vi tagit med högtalare från några av branschens allra yppersta märken. Alla ligger sig i prisklassen runt 20 000 kronor. Men de är inte likadana. Till exempel är koaxialhögtalaren KEF R3 den enda som är en äkta trevägsmodell, i ett startfält fullt av tvåvägshögtalare. De flesta har en ganska så fullvuxen storlek, men här finns också Piega Premium 301 som utmärker sig med ytterst kompakta mått – utan att det påverkar den inre volymen nämnvärt eftersom kabinettet av aluminium har tunna väggar.

Några testdeltagare har en traditionell domediskant, medan både Monitor Audio och Piega förlitar sig på en banddiskant. B&W har satt sin diskant på toppen av högtalaren.

Som sagt: det finns stora variationer.

Läs vidare
Exit mobile version