I en värld där TV-skärmarna blir allt mer slimmade och stilrena är det en oundviklig konsekvens att ljudkvaliteten blir lidande. De inbyggda högtalarna låter sällan särskilt imponerande. Och det är då en soundbar kan vara räddaren i nöden för TV-ljudet.
I det här grupptestet ska vi ta reda på om sex soundbar-högtalare i den billigare änden kan erbjuda ljudupplevelser som motiverar en plats i vardagsrummet. Vi vill ha ett stort och rent filmljud med tydliga röster som bygger upp handlingen. Och naturligtvis bas som både hörs och känns när det brakar loss på skärmen.
Inte nog med det: i många hem är soundbar-högtalaren den centrala ljudanläggningen i vardagsrummet, därför måste den också kunna låta dugligt när man spelar musik. Musik i stereo är inte dess starkaste sida, så till musikälskare rekommenderar vi fortfarande en bra stereoanläggning. Men om det mesta av tiden ägnas åt TV-tittning så uppskattar man placeringen av röster precis i mitten av skärmen, samtidigt som det känns som om ljudeffekterna snurrar runt soffan. Det är något som en stereoanläggning inte klarar av.
En bra soundbar behöver inte vara jättedyr
Många tycker att prislappen är en viktig faktor när de letar soundbar, så den här gången har vi tittat närmare på modeller i prisklassen kring sextusen kronor. Detta är ett segment som redan har överraskat oss positivt i andra tester, där vi sett flera modeller som ger imponerande ljudkvalitet till ett rimligt pris.
I den här prisklassen är minimikravet att högtalaren ska ge en tydlig förbättring av TV-ljudet, med stor ljudbild och tydliga dialoger. De bästa kan fylla rummet på ett helt annat sätt, med större ljudtryck och en mycket bättre känsla av surroundljud.
Vem kan slå Sonos?
Vi har samlat ihop fem testdeltagare som utmanar den populära Sonos Beam. Eftersom de har lite olika prislappar och funktioner ska vi bedöma hur de klarar sig i olika scenarier. Vi går också igenom för- och nackdelar med att ha en subwoofer och varför Dolby Atmos kan vara avgörande för ett övertygande surroundljud.
Varför Dolby Atmos?
Om soundbar-högtalaren stöder Dolby Atmos är man ett steg närmare bra filmupplevelser. När ljudet är som bäst ger det en fantastisk rumskänsla, med både höjd och djup i ljudbilden. Där föremål svävar i luften, i stället för att låta som om de kommer ur en högtalare.
Vissa soundbar-modeller har särskilda högtalare på ovansidan för att återge höjdinformationen i Dolby Atmos-ljudspår. Andra förlitar sig enbart på ljudbehandling. Det kan fungera bra, men vi har bäst erfarenhet av separata topphögtalare. I detta test finns båda lösningarna representerade.
Med eller utan subwoofer?
Många soundbar-högtalare har en tillhörande trådlös subwoofer. Den tillför mer tyngd och fundament – alltså mer bas – och det kan vara lockande att satsa på en soundbar där en sådan bashögtalare ingår i priset. Men tänk på att det även finns dugliga högtalare utan subwoofer i den här prisklassen. Som står ganska så bra på egna ben, och som dessutom öppnar upp en helt annan värld om man köper till en subwoofer. Det blir dyrare, men fördelen är att budgeten kan delas – och vem gillar inte att kunna uppgradera och förbättra ljudet längre fram?
I den billigare änden är det många högtalare som är enkla och saknar nätverksanslutning. Om man ska streama musik till dem så gör man det från mobilen med Bluetooth. Det är en kompromiss man slipper om man går upp i pris, till runt 8 000–10 000 kronor. Då får man dessutom ännu kraftfullare ljud. Frågan är om det högre priset är värt det för genomsnittliga användare. Vi anser att prisnivån vi har lagt oss på den här gången är förnuftig för väldigt många människor.