6 highend-soundbars

De bästa soundbar-högtalarna – med äkta surround

Här är soundbar-högtalarna för dig som vill ha ett riktigt surroundljud och en ordentlig bioupplevelse men inte orkar krångla med separata komponenter och kablar. Fast det kostar!

lydplanker soundbars dolby atmos bluesound pulse soundbar

De flesta soundbar-högtalarna är gjorda för folk som vill ha bättre ljud från TV:n utan att det ska kosta mycket, ta stor plats eller vara krångligt att använda. Ljudet ska kunna höjas och sänkas med TV:ns fjärrkontroll så att högtalaren inte uppfattas som extrautrustning, utan som en naturlig del.

Men vad händer om du vill ha den enkla användningen och smidiga placeringen, men ändå är villig att betala för ordentlig kvalitet? Och vill utnyttja objektbaserade 3D-ljudformat som Dolby Atmos och kanske till och med DTS:X?

Det är nämligen några av oss som hatar kabeltrassel och invecklad användning, inte vill ha stora golvhögtalare eller tunga stativ, men som ändå vill ha så bra ljud som möjligt. Då fyller soundbar-högtalare i highend-klassen en viktig roll.

Häftiga högtalare med ordentlig bas!

I det här testet har vi gått hela vägen och plockat in flera av de nyaste, största och dyraste(!) soundbar-/hemmabiosystemen på marknaden! Nästan alla är kompletta med både subwoofer och bakhögtalare – antingen som färdiga paket som man sparar ett par kronor på eller som separata komponenter som brukar höja priset en del.

Ordentligt bioljud och dessutom en övertygande återgivning av musik kräver att fundamentet finns på plats. Med andra ord behöver man en subwoofer. Och den måste vara bra. Många soundbar-modeller highend-klassen går att köpa utan subwoofer, så att man kan komplettera med en separat trådlös subwoofer. Med vissa kan man välja mellan flera modeller, beroende på storleken på rummet – och budgeten. I den här prisklassen rekommenderar vi att man tar den bästa subwoofern om man kan välja.

Bakhögtalare

Trådlösa bakhögtalare rekommenderas också om man vill ha det mest omslutande surroundljudet. Till och med soundbar-högtalarna som är bäst på att skapa en surround-illusion utan bakhögtalare blir ännu bättre med ett par sådana. Dels får man ännu större surroundljud och dels slipper soundbar-högtalaren manipulera för mycket med motfas och andra trix för att skapa en stor ljudbild, utan kan koncentrera sig på att skapa bästa möjliga ljud, med ännu bättre dynamik.

I detta test kan vissa av deltagarna byggas ut med subwoofer och bakhögtalare (Bluesound Pulse Soundbar+, Sonos Arc, Sony HT-A7000), medan några har detta i kartongen från början (LG S95QR, JBL Bar 1300). Sedan har vi Sennheiser Ambeo Soundbar Plus, där en subwoofer är extrautrustning men bakhögtalare inte ens är ett alternativ. ”Eftersom du inte behöver det”, säger Sennheiser.

Hur bra kan det bli?

De bästa i den här klassen kan ge ifrån sig oerhört bra ljud till både film och musik. Med en stor omringande ljudbild och som till och med rör sig ovanför huvudet om ljudkällan till exempel har Dolby Atmos. Man kan nästan luras att tro att man sitter på bio.

Jämfört med lösa komponenter är en soundbar fortfarande en kompromiss, eftersom det är så mycket som måste processas och pressas ut genom ett par små högtalarelement. Men bakhögtalare gör mycket och om subwoofern håller en viss nivå så hjälper det soundbaren att skapa en stor och stabil ljudbild med massor av energi.

Hur stor ska den vara?

När du ska välja modell är det naturligt att utgå från TV:n, hur stor den är, hur den är placerad och inte minst vad den ska användas till! Det kan se konstigt ut om högtalaren är väsentligt bredare eller smalare än TV-skärmen. En bredare soundbar ger vanligtvis också en större ljudbild som bättre matchar handlingen på skärmen. Rent generellt kan man säga att en stor TV ska ha en stor soundbar så att ljudet passar bilden. En större soundbar har naturligtvis plats för fler högtalarelement, alltså möjlighet till fler surroundkanaler, högre ljudtryck och bättre, mer detaljerat ljud!

Läs vidare
Exit mobile version