TESTER Foto & Video Hi-fi Hemmabio Högtalare Hörlurar TV

TEST: Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Äntligen, Sonos!

Med Sonos Arc, Sub och de nya Era 300-högtalarna i surroundkanalerna bak är allt dukat för ett imponerande stort, verklighetstroget och omslutande ljud. Cirkeln är sluten!

Av / 2023-03-28 - 10:00
Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)

Ljud & Bild tycker

  • Sonos-systemet omringar oss med ett tättpackat och detaljerat surroundljud. Bakhögtalarna skapar en massiv surroundljudbild som hänger ihop väl med soundbar och subwoofer.
  • Med potenta bakhögtalare är priset högt. Saknar stöd för ljudformatet DTS:X.

Sonos är ett välkänt namn inom trådlösa smarthögtalare och inte minst soundbar-högtalare. Modeller som Beam och Arc har blivit oerhört populära eftersom de levererar bra ljud på egen hand, men också för att det finns gott om uppgraderingsmöjligheter i Sonos ekosystem.

Toppmodellen Arc, Sonos största och bästa soundbar, är redan känd för att leverera bra TV-ljud. Men det är först när vi lägger till en kapabel subwoofer och bakhögtalare som det verkligen börjar smaka ordentlig hemmabio. I det här systemet har vi ”gått hela vägen” med Arc, Sub Gen 3 subwoofer och de helt nya surroundhögtalarna Era 300.

Sonos Arc Sub Era 300
Sonos Arc + Sub + Era 300. (Foto: Sonos)

Sonos Arc, Sub och Era 300

Arc och Sub har båda funnits på marknaden ett bra tag och har testats grundligt i flera olika uppsättningar med gott resultat. Vi har till och med testat med dubbla Sonos-sobwoofrar vid ett tillfälle.

Det är bakhögtalarna Era 300 som är den stora nyheten här, de utgör en viktig uppgradering för många befintliga, och potentiellt nya, Sonos-ägare. Det här är nämligen de första Sonos-högtalarna med inbyggda höjdkanaler, skräddarsydda för att utnyttja moderna 3D-ljudformat som Dolby Atmos. Det mindre vanliga ljudformatet DTS:X stöds dock inte.

När Era 300 kombineras med Arc får vi ett system med 7.1.4 kanaler, varav två höjdkanaler fram och två bak från surroundhögtalarna. Detta är också de största och dyraste bakhögtalarna i testet.

Annons
Sonos Era 300 - Side Angle - Black Sonos Era 300 - Side - Black Sonos Era 300 - Side Angle - White Sonos Era 300 - Side - White
<
>
Sonos Era 300 finns i både vitt och svart. (Foto: Sonos)

Installation

Till skillnad från bland annat hos Sony och JBL har inte Arc någon extra HDMI-ingång för externa A/V-källor. Den kopplas enkelt till TV-ljudet via HDMI eARC, och musikuppspelningen styrs enkelt via Sonos-appen.

Det kan ta lite tid att konfigurera Sonos-systemet första gången, eftersom man måste ladda ner den senaste appen, sedan registrera och uppdatera varje produkt till den senaste programvaran.

Har du en iPhone kan du även använda dig av Trueplay-rumskorrektion, som som justerar frekvensgången och fördröjningen mellan de olika högtalarkanalerna. När allt är justerat fungerar systemet nästan felfritt.

Ljudkvalitet

Sonos Arc är redan känd för att ha en stor, bred, detaljerad och punktformig ljudbild med bra återgivning av dialoger. Men den kan låta lite försiktig och behärskad, utan samma dynamiska tryck som några av konkurrenterna. Både Sony HT-A7000 och JBL Bar 1300 har en mer energisk och aktiv spelstil på egen hand

Med Era 300 inkopplad blir det däremot ett helt annat schwung i ljudet från Sonos-systemet. Dessa avlastar Arc från att behöva återge surroundkanalerna, samtidigt som de bidrar med mer tryck och tyngd i de viktiga surround- och höjdkanalerna. Det låter verkligen engagerande i de häftigaste krigsscenerna i På västfronten intet nytt.

I början av filmen befinner vi oss ute i naturen, med regn och ett svagt vindsus mellan träden, avbruten av artillerield och maskingevär i fjärran. Sonos-högtalarna lyckas omsluta oss i naturens diffusa ljud och sätta stämningen innan allt brakar loss på slagfältet. Då brakar helvetet löst och det mullrar kraftfullt från subwoofern samtidigt som gevärssalvorna pepprar runt våra huvuden. Sonos-systemet lyckas hålla trycket uppe med hjälp av bra samspel mellan front- och bakkanalerna. Ljudet får helt enkelt en extra dimension!

Era 300 har en neutral ljudkaraktär som matchar Sonos Arc väldigt bra. Högtalarna smälter in i ljudbilden, utan att dra för mycket uppmärksamhet till sig själva. Samtidigt blir den totala ljudbilden betydligt större! Ljudet fyller hela rummet på en gång och drar sig upp mot taket på ett mycket oansträngt sätt.

– Det är en väldigt bra sammanhållning här, säger Audun. Man hör att de har jobbat mycket med att matcha klangbalansen mellan soundbar och bakhögtalare.

– Trueplay-rumskorrektionen spelar nog också en viktig roll här, konstaterar Geir.

Sonos-högtalarna spelar även musik på ett mycket snyggt sätt. Vi testade bland annat den Grammy-nominerade inspelningen Tuvayhun från norska 2L, som presenteras i Dolby Atmos-format på Tidal. I låtar som Rachel’s Song får vi en bra känsla för placering och höjdskillnader mellan sångarna. Och i The Pure in Heart får vi höra vad som bor i subwoofern, med en mäktig men kontrollerad djupbas. Sonos-suben är inte den mest hårdslående i testet – både Sony och JBL är ett snäpp tuffare – men den går väldigt djupt utan att plågas av förvrängning eller resonanser.

Slutsats

Efter att ha testat Era 300 med Arc och Sub råder det ingen tvekan om att det bästa Sonos-systemet har fått ett betydande lyft i ljudet. Medan bland andra Samsung under lång tid har haft så kallade ”up-firing” surroundhögtalare till sina soundbar-högtalare, är det först nu vi får se en liknande högtalare från Sonos.

Med så många som sex högtalarelement som spelar framåt, uppåt och åt sidorna lyckas Era-högtalarna stänga till ljudbubblan runt oss. Det finns egentligen bara ett problem: de kostar nätta 5 000 kronor – per styck! Vilket också gör detta Sonos-paket till ett av testets dyraste.

Det kan tyckas tungt att behöva lägga lika mycket på bakhögtalare som på en soundbar, men när vi hör hur mycket extra ljud Era 300 kan bidra med känns det mer vettigt. Alternativt går det givetvis att börja med Sonos Arc och bygga ut högtalarsystemet allt eftersom. Slutresultatet är i alla fall testets bästa ljud!

Karakter
Sonos Arc, Era 300 och Sub (Gen 3)
High End

Också i detta test:

Sony HT-A7000, SR-SA5 och SW-SA5

Surroundljud från översta hyllan

Den här potenta paketlösningen från Sony fungerar utmärkt till både filmljud och musik.

Sony levererar en stor och luftig surroundljudbild med klara röster. Högtalarna kan spela högt och tydligt med saftig dynamik i basen.
Priset är högt och den breda soundbar-högtalaren kräver plats.
Läs hela testet

JBL Bar 1300

Superbra bioljud för pengarna

JBL Bar 1300 är testets billigaste soundbar, men det hindrar den inte från att leverera ett synnerligen potent och tufft hemmabioljud.

JBL serverar en stor och dynamisk ljudbild med intensiv djupbas och en övertygande surroundeffekt. Plus i kanten för bra anslutningar och helt trådlösa bakhögtalare.
Beroende på om bakhögtalarna är inkopplade eller inte kan Bar 1300 vara relativt platskrävande.
Läs hela testet

Sennheiser Ambeo Soundbar Plus och Ambeo Sub

Övertygar utan bakhögtalare

Sennheiser hävdar att deras Ambeo Soundbar Plus inte behöver bakhögtalare för att omringa dig med ljud. Och det stämmer faktiskt.

Mycket stor och omslutande ljudbild, även utan bakhögtalare. Klart, öppet och dynamiskt ljud. Automatisk rumskalibrering.
Lite tam subwoofer. Kan inte byggas ut med bakhögtalare.
Läs hela testet

Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Väldigt naturligt och fint ljud. Dialogen låter lysande i mellanregistret och basen har bra tonalitet.
Subwoofern saknar tryck, bakhögtalarna är svåra att synkronisera rätt i tid i förhållande till resten. Utan topphögtalare är Dolby Atmos-effekten starkt begränsad. Ingen rumskalibrering.
Läs hela testet

LG S95QR

Försök igen, LG

Den ser väldigt häftig ut på papperet. Men LG:s soundbar faller igenom där det räknas som mest.

Omringande surroundljud, även ovanifrån. Lätt att använda. Rumskorrektion.
Ljudet saknar upplösning, speciellt i diskanten. Pulserande brus från subwoofern vid låga ljudsignaler. Subwoofern är inte tillräckligt välkontrollerad och man hör tydligt var den är placerad.
Läs hela testet
Audun Hage
(f. 1981): Redaktionschef. Audun anställdes som journalist på Ljud & Bild 2004 och har spelat en aktiv roll i utvecklingen av L&B som tidning och webbplats. Audun är extremt kvalitetsmedveten och känd för sina kräsna öron och skarpa ögon. Som redaktionschef håller han ett öga på allt som journalisterna skriver. Han ansvarar också för Ljud & Bilds TV-tester.

Skriv en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Läs hela artikeln med LB+

50%

Julerbjudande - 50% Rabatt!

50% På LB+ Total i 1 år! (Spara 925 kr)

Prova LB+ Total i 1 månad

Full tillgång till allt innehåll i 1 månad for bara 79:-

LB+ Total 12 månader / 156 kr

Full tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild och L&B Home i 12 månader

925 kr
79 kr / för 1 månad
154 kr / mån
Med ett abonnemang får du även:
  • Tillgång till mer än 7500 produkttester!
  • Stora rabatter hos våra samarbetspartner i LB+ Fördelsklubb
  • Nyhetsbrev med senaste nyheterna varje vecka
  • L&B TechCast – en podd med L&B
  • Inaktiverade annonser
Vi har ingen bindningstid, avbryt när du vill.
Annons

Tre premium-soundbars som lyfter filmupplevelsen

Milstolpe för Buchardt

Tung highend i ett nättare format från DALI

Ny ledare i budgetklassen

En uppenbarelse

Sonos Arc Ultra tar ljudet till nya höjder

Muskelknippe i finkostym

Ljudet av dansk storhet

Löjligt bra retrohögtalare

Technics knockout

Blåser öronen av dig

Årets bästa soundbar från Samsung?

Ljud & Bild