Bluesound Pulse Soundbar+, Pulse Sub+ och 2 x Pulse Flex 2i

Bra ljud, med begränsningar

Bluesound gör alltid välljudande produkter. Men i systemet med Pulse Soundbar+ saknar vi något väsentligt.

Bluesound Pulse Soundbar Plus black lifestyle- scaled

Vi har alltid gillat Bluesound, som har några av sin klass bästa streamingprodukter och dessutom användargränssnittet BluOS, som har många likheter med Sonos. Här finns även stöd för AirPlay 2 och Roon.

Bluesound Pulse Soundbar+

Den första versionen av Bluesound Pulse Soundbar kom redan 2016, och vi gillade den väldigt mycket. Sedan dess har den uppdaterats två gånger och heter nu Pulse Soundbar+. Om du vill ha stöd för ljudformatet Dolby Atmos är det den här du ska ha. Högtalaren finns i svart och vitt.

Ett par Pulse Flex 2i kan användas som trådlösa bakhögtalare till Pulse Soundbar+, eller på egen hand som ett par vanliga trådlösa högtalare. Foto: Bluesound

Inga Atmos-topphögtalare

Pulse Soundbar+ har däremot inga separata topphögtalare för Atmos-innehåll, utan förlitar sig på ren DSP-ljudbehandling. Sådant har vi blandade erfarenheter av, men vi är nyfikna på att se hur Bluesound har löst det. Det bör också nämnas att DTS inte stöds i någon form.

Pulse Soundbar+ är ganska hög och går inte att lägga ner. Vi rekommenderar därför väggmontering, eftersom den annars täcker nedre delen av TV-bilden. Eller så måste TV:n vara väggmonterad, då kan högtalaren läggas på en bänk nedanför. Som tur är ingår ett väggfäste.

Foto: Bluesound

Sub och bak: Pulse Sub och Pulse Flex 2i

Vill du bygga ut Pulse Soundbar+ med trådlös subwoofer och bakhögtalare, och på samma gång dubbla prislappen, så kan du det.

Pulse Sub är en kompakt subwoofer med ett 8-tums baselement i botten. Den kan placeras både vertikalt och horisontellt, och kan till exempel skjutas in under en (hög) soffa. Pulse Flex 2i är ett par kompakta trådlösa högtalare som kan användas på egen hand eller fungera som bakhögtalare tillsammans med Pulse Soundbar+.

Kompakta Bluesound Pulse Sub kan till exempel placeras liggande för att glida in under en soffa eller en säng. Foto: Bluesound

Anslutning

Själva soundbaren är lätt att installera i appen. Övriga högtalare måste anslutas en efter en, genom ett separat nätverk, och sedan dirigeras över till hemnätverket. En tidskrävande process, där vi dessutom fick försöka flera gånger.

När alla högtalarna är redo att grupperas tillsammans måste du i appen ställa in rätt avstånd mellan varje högtalare och lyssningsplatsen. Detta går inte att finjustera i efterhand, då måste högtalarna delas upp i appen och sedan paras ihop igen. Krångligt.

Första gången vi kopplade in systemet var bakhögtalarna ur synk med resten av systemet. Efterklangen bakom oss hördes tidigare än det direkta ljudet framifrån, och det enda sättet att fixa det var att lösa upp systemet och gruppera om det. Stabiliteten skulle alltså kunna vara bättre.

Foto: Bluesound

Ljudet

Som tur är låter musik från Tidal väldigt bra genom soundbar och subwoofer. Även om detta inte är den största ljudbilen i klassen så återges varje instrument med en naturlig bottenklang och en upplösning som vittnar om äkta hifi.

Även film tjänar på det fina ljudet. Med stora, rena dialoger och tydlig diktion – utan att det låter minsta skarpt eller hårt. Ljudet känns både kraftfullt och bestämt, och den kompakta suben klarar mer än de kompakta måtten antyder. Den har visserligen inte samma tyngd och aggressivitet som JBL Bar 1300 och Sony SA-SW5 när skottsalvorna exploderar i På västfronten intet nytt, och bilar som dundrar in i väggarna i Netflix-serien F1: Drive to Survive har också satt djupare spår än med Bluesound. Men subwoofern har ändå bra allroundegenskaper och låter till exempel mycket bättre än den som ingår till LG S95QR.

Begränsad Dolby Atmos

Bakhögtalarna gör sitt jobb, men kunde mycket väl ha haft bättre kontroll längre ner i frekvensregistret. Det känns lite tunt bakifrån när man ska känna sig vilse i en skog med vinden som rasslar i träden runt omkring. Att varken soundbar eller bakhögtalare har uppåtriktade element för Dolby Atmos-ljudspår gör också att vi aldrig känner samma ljudbubbla runt oss som med de andra systemen i testet.

Med film och musik i surround blir ljudbilden därför lite smalare än vi hade velat. I en tid när soundbar-högtalare lyckas skapa allt större ljudbilder känns det som om Bluesound ligger lite efter i utvecklingen.

Foto: Bluesound

Slutsats

Bluesound Pulse Soundbar+ är en bra soundbar, som har en naturlig ljudåtergivning med både musik och film. Tillsammans med den trådlösa subwoofern Pulse Sub+ är även basnivån väl omhändertagen, även om paketet inte är klassledande när det gäller tyngd.

Med de trådlösa högtalarna Pulse Flex 2i dras ljudet hela vägen runt oss. Det blir mer av allt. Men ändå. Utan separata Atmos-högtalarkanaler får man ingen större känsla av ljud ovanifrån med sådant innehåll, även om DSP:n försöker trixa fram det. Det är inte riktigt bra nog 2023, tycker vi. Dessutom är systemet inte bland de mest stabila när det är anslutet i ett flerkanaligt hemmabiosystem. Slutligen saknar vi rumskalibrering.

Sammantaget tycker vi därför att den här anläggningen känns lite omodern.

Läs vidare
Exit mobile version