Sonos Beam (Gen 2)

Nästan oövervinnerlig

Försprånget är kanske mindre än någonsin, men efter tre år i butikerna ligger Sonos Beam (Gen 2) fortfarande före sina konkurrenter.

Sonos Beam (Gen 2)

Foto: Amund Hammeren

Beam (Gen 2) är Sonos mellersta modell, som ligger mellan toppmodellen Arc och den billigaste Ray. Men eftersom Ray varken har Dolby Atmos eller ens HDMI-anslutning så är det Beam vi tycker att du ska överväga från Sonos. Om du inte är villig att dubbla priset och gå upp till Arc.

Beam stöder högupplöst ljud via eARC, och även om den inte har fysiska topphögtalare så avkodar den Dolby Atmos och förmedlar både topp- och sidokanalerna genom samma sidokanaler. DSP:n utför digitala trolleritrick för att ge en illusion av ljud ovanifrån, fast just den biten fungerar bara halvbra. Och först efter att man har satt igång TruePlay, som är Sonos rumskorrektionsteknik. Då behöver man en iPhone, eftersom Sonos är beroende av dess mikrofon för att fungera. Android-användare måste därför låna en iPhone när de gör rumsanpassningen.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Användning

Beam kan spela tillsammans med vilka andra Sonos-komponenter som helst, alla samlas i en och samma app. Här får du också tillgång till ett brett utbud av musik- och ljudbokstjänster, för en användarvänlig upplevelse.

Har du ett par Sonos Ace-hörlurar kan de också paras ihop med Beam, så att när du hör musik genom soundbaren och sedan sätter på hörlurarna så växlas ljudet automatiskt över till hörlurarna.

Sonos Beam (Gen 2) låter ännu bättre med Sub Mini. Foto: Sonos

Så låter Sonos Beam (Gen. 2)

Innan TruePlay aktiveras låter Beam fylligt och balanserat, men surroundeffekten är begränsad, och beroende på underlaget låter mellanregistret lite färgat. Detta blir värre om den står på en IKEA-hylla än på en mer robust TV-bänk. Med TruePlay aktiverat försvinner färgningen och fasresponsen mellan högtalarelementen blir så mycket bättre att surroundljudet omedelbart uppfattas som mycket mer omslutande. Till viss del känner man även Atmos-effekterna ovanifrån, även om storebror Arc med separata topphögtalare gör ett betydligt mer övertygande jobb.

Basåtergivningen är väldigt duglig med tanke på storleken, även utan subwoofer har Beam en bättre basåtergivning än de flesta. Även om den nödvändigtvis varken är lika stor, djup eller kraftfull.

Läs också Bra samspel – men saknar något viktigt Sonos billigaste soundbar klarar sig inte särskilt bra på egen hand. Men vad händer om den får hjälp av subwoofern Sub Mini?

Den tonala helheten hos Sonos är bäst i klassen, om du frågar oss. Filmer och TV-serier återges med öppna och naturliga dialoger och med bra sammanhållning i musik. Med musik i stereo framträder röster tydligt, omgivna av en generös ljudbild.

Även om du aldrig skulle köpa en subwoofer så klarar sig Beam bra på egen hand. Vi skulle ändå rekommendera att para ihop den med Sub Mini, då framträder de nedre oktaverna och ljudet får ett mycket bättre fundament. Dynamiken blir bättre och allt blir mer engagerande. Totalsumman fördubblas, men vi tycker att det är värt det. Om du köper Beam så hoppas vi därför att det beror på att du planerar att uppgradera med mer bas längre fram. Men hellre en Beam utan sub än andra soundbar-högtalare som kostar lika mycket och har en väldigt medioker subwoofer.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Sonos Beam (Gen 2) är användarvänlig och ger fina upplevelser och en bra surroundeffekt – speciellt om du väljer att aktivera TruePlay.

Beam levererar ett övertygande ljud med klar och tydlig dialog, gott om luft i diskanten och en bra och välbalanserad bas. Även utan subwoofer. Längre fram kan du välja att para ihop den med en Sub Mini och få en ännu bättre och större upplevelse, men även fram till dess kommer du att trivas med Sonos Beam.

Konkurrenterna kommer allt närmare, och vi saknar dedikerade topphögtalare för Atmos. Beam behåller dock sexan i betyg från tidigare tester med en hårsmån, eftersom den trots allt fortfarande är bäst i klassen.

Läs vidare
Exit mobile version