JBL är ett välkänt varumärke inom både professionellt och personligt ljud, inte minst när det gäller soundbar-högtalare, där den amerikanska tillverkaren har imponerat på oss många gånger. Nu är det dags för Bar 300, som är en av de minsta i JBL-sortimentet.
JBL Bar 300: Design och funktioner
JBL:s soundbar har en enkel men stilren design i grå plast som inte sticker ut för mycket på TV-bänken. Byggkvaliteten verkar gedigen och ger ett bra kvalitetsintryck. Den har också en stor och tydlig display som berättar vald ingång och ljudnivå.
Bar 300 stöder Dolby Atmos, men liksom i de andra testdeltagarna handlar det om den ”virtuella” varianten utan särskilda höjdkanaler på ovansidan. Det ingår inte heller någon subwoofer, så JBL-högtalaren får se till att åstadkomma tillräckligt med bas på egen hand.
Tyvärr går det inte att koppla in en subwoofer senare – som med exempelvis Sonos och Denon – så man får nöja sig med vad Bar 300 kan leverera. Men den har åtminstone HDMI eARC för anslutning av en TV och stöder trådlös streaming via både Wi-Fi, Airplay, Chromecast och Bluetooth, med en dedikerad app för styrning och inställningar, samt inbyggd rumskorrigering.
Så låter JBL Bar 300
JBL har tidigare visat att de är duktiga på att få ut mycket ljud ur små konstruktioner. Det märker vi snabbt med Bar 300. Den lilla soundbar-högtalaren lyckas skapa en imponerande bred ljudbild som sträcker sig långt utanför dess fysiska mått. Man kunde nästan tro att det fanns ett par extra fronthögtalare på varsin sida av TV-skärmen.
En annan positiv fördel är att ljudet ger ett intryck av att flytta på sig. När en helikopter eller en Formel 1-bil susar förbi på skärmen får vi en känsla av att ljudet rör sig runt omkring oss. Och dialogen är klar och tydlig. På det området påminner Bar 300 mycket om Sonos Beam.
Vad vi saknar, speciellt eftersom resten av ljudet är av så bra kvalitet, är ännu mer bas. För även om Bar 300 skapar en hyfsad fyllighet på egen hand så märks det att den saknar ordentligt tryck i de lägsta oktaverna. Det svänger inte direkt om LFE-effekter som explosioner och jordbävningar.
Vi märker också att dynamiken blir en smula begränsad. JBL har satt in ett slags ”limiter” på volymen som gör att vi relativt snabbt når maxnivån. Detta görs förmodligen för att undvika förvrängning, men innebär också att Bar 300 har lite svårt att fylla rummet med tillräckligt med ljud och dynamik.
JBL Bar 300 gör också ett bra jobb med musik, med bra klarhet i röster och rytmer, men även här hör vi begränsningarna i ljudstyrkan. Bar 300 passar därför bäst för den som har ett mindre lyssningsrum och helst vill slippa störa grannarna med pumpande rytmer och jordbävningsbas.
Slutsats
JBL Bar 300 hamnar lite mellan två stolar i detta test: Å ena sidan levererar den ett imponerande ljud med tanke på sin storlek, med en förvånansvärt bred och omslutande surroundljudbild. Svårigheten är att detta också skapar förväntningar på en djup och engagerande basåtergivning – men här tycker vi att Bar 300 kommer lite till korta mot konkurrenter som Sonos och Samsung, men även mot större JBL-modeller vi har provat.
För små rum och ”civiliserade” surroundsystem är Bar 300 ett bra val, men för oss som gillar bas är nog storebror JBL Bar 500 med extra subwoofer ett bättre alternativ.