Efter att först ha knockat oss med den gigantiska – och svindyra – Ambeo Soundbar (som sedan dess har fått tillnamnet Max) och sedan ett något mer förnuftigt alternativ i den något mindre, men fortfarande storslagna, Ambeo Soundbar Plus, har det äntligen blivit dags för en kompakt variant från Sennheiser: Ambeo Soundbar Mini.
”7.1.4” kanaler
Precis som sin storebror Plus har Ambeo Soundbar Mini stöd för upp till 7.1.4-ljud. Men precis som Plus-versionen har Mini inte tillräckligt med högtalarelement. Faktum är att Mini har ännu färre, eftersom den saknar topphögtalare för 360-ljudformaten Dolby Atmos och DTS:X. I stället använder sig Mini uteslutande av digital processorkraft för att skapa illusionen av ljud runt omkring oss.
Rumskorrektion och subwoofer
Ambeo Soundbar Mini har inbyggd högtalarkalibrering och rumskorrektion genom inbyggda mikrofoner. Ett koncept som fungerar utmärkt för båda storebröderna.
Vill du ha mer bas kan du koppla in inte bara en utan faktiskt fyra trådlösa subwoofers av typen Ambeo Sub. Fast då blir det kostsamt, var och en av dem kostar nästan lika mycket som en Mini-soundbar. Lyckligtvis klarar sig de flesta med en enda subwoofer.
Installation och användarvänlighet
Ambeo Mini kopplas enkelt till ditt hemnätverk via Google Home-appen. Sedan hittas den i appen Sennheiser Smart Control. Appen letar först efter uppdateringar, sedan frågar den om du vill kalibrera ljudet. Tryck på ”ja” och det tar tre minuter med olika svepande ljud innan soundbaren är inställd.
Ljud från TV:n får du via HDMI-kontakten med eARC. Musik kan streamas från Spotify Connect eller Tidal Connect, det senare stöder även Dolby Atmos-musik. Eftersom Ambeo Soundbar Mini har både Chromecast och AirPlay 2 inbyggt kan andra musiktjänster streamas den vägen.
Soundbar-högtalaren är enkel att använda. Volymen styrs upp och ner direkt från TV:ns fjärrkontroll och att streama musik är lätt som en plätt.
Ljudkvalitet
Okalibrerat är ljudet helt okej. Dialogen i Formula 1: Drive to Survive är naturlig och tydlig. Inga svulstigheter eller missfärgningar i mellanregistret. Men det kommer inte ut ordentligt heller, och känslan av Dolby Atmos-surroundljud är frånvarande när bilarna flyger förbi oss på skärmen utan en trovärdig ljudbild som backar upp dem.
Efter kalibreringen blir det mycket bättre. Plötsligt växer ljudbilden utåt mot sidorna och man får genast en annan känsla. Bilarna befinner sig nu på ett tvådimensionellt plan, i stället för på en endimensionell linje.
Höjdelementet i Dolby Atmos-ljudspåret kommer däremot inte fram lika väl, då är både Samsung HW-Q995C och Sony HT-A5000 mer övertygande. Men med tanke på sin storlek gör Sennheiser bra ifrån sig.
Dialogen är också mycket öppnare och mer distinkta efter kalibreringen. I Mission: Impossible – Fallout är Tom Cruises röst betydligt tydligare än tidigare, och ljudeffekterna separeras bättre.
På egen hand är detta däremot långt ifrån något basmonster. Och den övergripande dynamiken skulle definitivt kunna vara bättre. Det blir lite platt. Som tur är har vi Ambeo Sub-subwoofern att testa med.
Med sub
Tillsammans med subwoofern blir ljudet ännu större. Inte bara upplevelsen av bas, utan även luften i toppen kommer fram bättre. Kontrasterna blir tydligare. Subwoofern integreras mycket väl i ljudbilden och timingen är bra.
Det finns dock mer slagkraftiga subwoofers till samma pris, för Ambeo Sub är långt ifrån gratis med sitt pris på 9 000 kronor. Men vi tycker att den tillför så mycket till ljudet att den lyfter upp Ambeo Soundbar Mini en kvalitetsklass.
Vem passar den till?
Filmupplevelsen är mycket bra med det här paketet. Musiken låter dessutom naturlig, öppen och bra. Helt klart ett paket att överväga om utrymmet är begränsat – eller om du vill ha något som inte tar upp för mycket av ditt synfält.
Ambeo Soundbar Mini är dock en svår nöt att knäcka. På egen hand utan subwoofer är priset högt. Ljudet är ett snäpp bättre än från den lika kompakta Sonos Beam, men för nästan dubbla priset. Beam ger dig mer för pengarna. Även storebror Ambeo Soundbar Plus ger mer valuta för pengarna, i våra öron. Den mycket större ljudbilden, särskilt på höjden, och den betydligt bättre dynamiken är värt mer än prispåslaget.
Om du lägger till Ambeo Sub i ekvationen blir Soundbar Mini en mycket mer komplett produkt. Men då blir priset plötsligt högre än för både Samsung HW-Q995C och Sony HT-A5000 i ett system med SA-SW3. Båda dessa ger en mer komplett film- och TV-upplevelse än Soundbar Mini. Sonos Beam och Sub Mini är mer närliggande att jämföra med, det är ett paket som bara kostar drygt hälften av Sennheiser-systemet.
Sennheiser Ambeo Soundbar Mini: Slutsats
Många har säkert saknat en mindre och billigare soundbar från Sennheiser, och Ambeo Soundbar Mini är deras svar. Den passar in elegant i alla miljöer och fungerar extra bra med mindre TV-skärmar. Den låter balanserat och fint på egen hand, men det är inte förrän den kopplas ihop med subwoofern Ambeo Sub som den verkligen vaknar till liv.
Men priset spelar in och här faller den mellan två stolar. Du får mer för pengarna med en billigare soundbar och går du i stället upp lite i pris får du ett mycket mer storslaget ljud. Vi vill gärna rekommendera Ambeo Soundbar Mini, men håll då ögonen på prisjämförelser och slå till när du ser ett bra erbjudande.