En aktiv högtalare är kort och gott en högtalare med inbyggd förstärkare. Med en sådan går det att koppla ljudkällorna rakt i högtalarna, utan att man behöver en separat förstärkare. Du kan spara både pengar och apparater – och inte nog med det, ljudet blir troligtvis bättre eftersom alla delar är skräddarsydda för att passa ihop.
De aktiva högtalarna passar utmärkt som ”högtalaranläggningar” för små trådlösa enheter som Sonos, Logitech Squeezebox eller Apple Airport Express. I proffs- och studiobranschen har man satsat på aktiva högtalare i en evighet, men det är först de senaste åren de har blivit populära till hemmabruk.
Direktinsprutning
Det finns många fördelar med att bygga in förstärkaren i högtalarna, och den största är att man kan ersätta det traditionella passiva delningsfiltret med ett elektroniskt som sitter strax före förstärkarna. Genom att ha olika förstärkare för bas och diskant slipper ljudsignalen ta sig igenom metervis med koppartråd, spolar och kondensatorer, utan tar genvägen direkt in till högtalarelementet.
En annan fördel med aktiva högtalare är att man undviker störningar mellan högtalarelementen. Ett passivt delningsfilter består av spolar som skapar elektromagnetiska fält. Varje spole påverkas också av magnetfälten från andra spolar i delningsfiltret, vilket kan fortplanta sig i form av ”crosstalk” eller ljudläckage mellan högtalarelementen. Detta kan du enkelt testa själv. Om du sätter på en låt med bara bas så kommer du att kunna brus i diskanten. Detta är ett av de största problemen med passiva delningsfilter. Med aktiva delningsfilter slipper man denna negativa påverkan eftersom uppdelningen av frekvenserna görs före förstärkningen. Detta är skälet till att vi rent allmänt uppfattar ljudet från aktiva högtalare som ”renare”.
Djupare bas
Ett elektroniskt delningsfilter ger andra möjligheter också, till exempel att finjustera högtalarens klangbalans. Man kan till exempel öka nivån i djupbasen utan att det ger biverkningar längre upp i mellanregister och diskant. Aktiva högtalare spelar ofta djupare och kraftigare bas än motsvarande passiva högtalare, dessutom kan de spela högre och renare.
Testet
Vi har tittat närmare på fem par aktiva högtalare som kostar mellan 2 000 och 10 000 kronor. Tanken har varit att ge en överblick över nya aktiva alternativ på marknaden. Deltagarna använder sig till viss del av olika tekniska lösningar. Några av högtalarna har inbyggda D/A-omvandlare, andra kräver att du koppla in en analog ljudkälla som har en egen volymkontroll. Flera av testdeltagarna stöder trådlös ljudöverföring, antingen på egen hand eller med hjälp av en USB-adapter.
I detta test har vi koncentrerat oss på vad vi kallar för helaktiva högtalare, med dubbla förstärkare och inbyggda delningsfilter i varje högtalare. Vi har medvetet hoppat över varianter där elektroniken sitter i en av högtalarna och driver den andra med hjälp av en högtalarkabel. Detta är en ”halvaktiv” lösning som bara har de praktiska fördelarna med aktiv drift, inte alla de ljudmässiga.
De otaliga anslutningarna kan också ställa till det. Det blir lätt många sladdar om du vill koppla in flera ljudkällor samtidigt. Om du vill använda digitalingångarna måste du dessutom koppla vidare signalen med en extra signalkabel mellan högtalarna. Lägg till dubbla nätkablar så kan det bli kabeltrassel om du inte håller tungan rätt i mun när du kopplar. Trådlösa högtalare som Dynaudio Xeo 3 har absolut sin charm …
Fördelar med aktiva högtalare
- Förstärkaren och högtalarna kan matchas bättre
- Effektivare drift med aktivt delningsfilter
- Rent allmänt en högre ljudkvalitet än motsvarande passiva konstruktioner
Nackdelar med aktiva högtalare
- Förstärkaren kan inte uppgraderas
- Fler kablar (signal och ström)
- Högre värmeutveckling och vikt (tar mer plats)
Exempel på ljudkällor
PC/Mac
iPod-docka
Apple Airport Express
USB-DAC
Sonos
Logitech Squeezebox
Hifi-förstärkare med Pre Out-utgång