TV-tillverkarna jobbar stenhårt på att förbättra sina produkter och lanserar allt bättre skärmar varje år. Bortsett från en sak: ljudet. I en värld där plattare är bättre finns det ingen plats att bygga in högtalare med bra ljud.
Den enklaste och mest eleganta lösningen på problemet är en soundbar. En separat högtalare där alla högtalarelement och all förstärkning och behandling av den digitala ljudsignalen från film eller musik finns inbyggt i ett enda kabinett. Med en sådan kan du titta på lördagsfilmen med tio gånger bättre ljud – och plötsligt får du användbar ljudkvalitet när du lyssnar på musik också. Trådlös streaming av musik har nästan blivit en nödvändighet, därför klarar alla testdeltagarna detta. Den här gången har vi valt att säga att Bluetooth inte är tillräckligt bra, eftersom det kan vara lite instabilt och mobiltelefonen eller någon annan musikkälla alltid måste befinna sig i närheten av högtalaren. Vi har därför satsat på soundbar-högtalare som kan strömma musik via det trådlösa hemnätverket. Några av dem kan till och med spela musik tillsammans med andra produkter som står i andra rum, så kallade multiroom-funktioner. Detta har inte varit något krav för att vara med, men om det är viktigt för dig så kommer du att hitta rätt soundbar i detta test.
Limpa eller sockel?
En vanlig soundbar är ganska så tunn och avlång – och kallas därför ibland för ljudlimpa – och är gjord för att placeras under en TV som hänger på väggen. Står TV:n på en bänk kan det däremot passa bättre att välja en så kallad ljudsockel. Den är djupare och plattare än en ljudlimpa och har fördelen att TV:n kan stå ovanpå den, så att den inte kommer i vägen för skärmen vilket en vanlig soundbar kan göra om den ligger framför TV:n på en bänk. Tack vare att en ljudsockel har större invändig volym spelar den ofta mer bas och klarar sig fint utan en separat subwoofer. En ljudlimpa klarar inte av lika djup bas på egen hand och behöver ofta en subwoofer för att fungera optimalt.
Försäljningen av ljudsocklar har aldrig riktigt kommit igång, så det är många märken som slutat bygga dem. Av samma skäl hade vi bara tänkt ta med vanliga soundbar-högtalare i detta test, men så lanserade Sonos – som är marknadsledande på multiroom-högtalare – sin första ljudsockel och vi bestämde oss för att ta med den. Alla andra kandidater är ljudlimpor.
Vad vill vi ha?
En soundbars jobb är i första hand att förbättra TV-ljudet, att spela musik är en bonus. Kraftfullare ljud är viktigt, men vi har märkt att en del märken har fallit för frestelsen att ge ett fett och fylligt ljud på bekostnad av öppenhet och tydlighet i dialoger. Det duger inte, en soundbar måste alltid låta bättre än TV:n. Det får inte vara så att man använder TV:ns inbyggda högtalare när man tittar på nyheterna eftersom de återger röster tydligare. En soundbar ska ALLTID låta bättre. Det innebär att dialogen först och främst måste på plats.
Naturligtvis vill vi även ha ett fylligt och häftigt ljud, plus dugliga musikupplevelser i stereo. De bästa ljudlimporna grejar allt.