Rega RP10

Fintrimmat referensljud

Regas toppmodell är ett unikt verk som du näppeligen har hört maken till. Kanhända att du aldrig någonsin har hört vinylskivor låta så här bra.

RP10 990

Stadigt växande försäljningssiffror avslöjar att allt fler fått upp ögonen – för att inte säga öronen – för ljudet från vinyl. Den växande skaran anhängare hyllar ritualen med ett fysisk musikformat, stora skivomslag med mycket info samt hur man engagerar sig på ett helt annat sätt när man ska lyssna på musik än när man bara trycker på play på mobilskärmen. Allt påminner nästan om en vinkännare som tempererar, dekanterar och polerar innan han eller hon avnjuter en ädel Bordeaux.

Startpriset för en bra skivspelare är strax under tretusen kronor, vilket har gjort det möjligt för unga människor med ont om pengar att börja med LP. Skivspelare är nämligen inte alls bara reserverat för äldre män med grånande kalufs och en förmögenhet stor nog för att kunna köpa handbyggda pickuper för lika mycket pengar som ett halvt studielån.

Av den anledningen säljer grammofoner från Project, Thorens och Rega bra. Faktiskt så bra att engelska Rega har problem med att möta efterfrågan. Den ekonomiska fördelen av den äventyrliga försäljningen är bland annat mer pengar över till utveckling. Vilket vi märkte när Rega släppte sin unika RP8, en spelare med tudelat chassi. Fördelat på ett lättvikts innerchassi och ett ytterchassi, samt en separat strömförsörjning.

Samma princip har använts i Regas toppmodell RP10, som kostar dubbelt så mycket som RP8 men ser så snarlik ut att man undrar vad i hela friden det är som kostar så mycket.

Den heliga treenigheten
Precis som i RP8 är de två chassierna helt oberoende av varandra och det yttre är en ram som bara behövs för att hålla locket på plats. Om man inte behöver dammlocket behöver man inte heller ytterchassiet. Det som då är kvar är en superlätt plint med låg massa. Som har en skumkärna av polyolefin som är täckt av ett lager fenol och förstärkt med en fenol- och magnesiumram på ovan- och undersidan.

De olika materialen ger enligt Rega en bättre dämpning och utjämnar resonanser mer effektivt än om samma material hade använts överallt. Motsatsen skulle vara ett träkabinett och traditionell konstruktion med ett fastbultat innerchassi.

Så här långt är de nästan helt likadana, RP8 och RP10, men här kommer ändringarna som gör RP10 mycket dyrare:
• En ny, digitalstyrd strömförsörjning som är optimerad för 24-voltsmotorn med två faser som sitter på innerchassiet.
• Regas mest påkostade och handbyggda RB2000-tonarm. Med extremt snäva toleranser i upphängningen, där det polerade armröret har merparten av massan centrerad runt upphängningen.
• Keramisk skivtallrik med massan fördelad till ytterkanten för maximal stabilitet. Tillverkad av keramiskt oxidpulver som är komprimerat under högt tryck och skuret med diamant för att ytan ska bli fullständigt plan.

Den keramiska skivtallriken kostar på egen hand lika mycket som hela RP8, och bidrar i hög grad till RP10:s prislapp.

Rega RP10 säljs för 35 000 kronor utan pickup, eller som här för 43 000 kronor med Regas egen Apheta MC-pickup. Samma som vi testade RP8 med. Det ska därför bli spännande att ta reda på hur mycket bättre RP10 har blivit tack vare förbättringarna som beskrivits ovan.

Upplösning och dynamik
Rega-skivspelaren är oerhört enkel att sätta upp. Framför allt om man köper den med pickupen förmonterad. Man behöver ingen erfarenhet av skivspelare alls för att komma igång. Packa upp alla delar, följ de lättbegripliga instruktionerna, så är du klar att spela musik inom en halvtimme.

Skivspelaren kopplades till Ayres dugliga pickupförstärkare P-5xe, inkopplad till den 300 watt potenta integrerade förstärkaren McIntosh MA8000. Med ett brett urval av högtalare till förfogande fanns ett bra grundlag för att ta hitta förbättringarna i RP10.

Under första delen av testet trodde jag att klangbalansen var tunn. Åtminstone jämfört med McIntosh-skivspelaren som vi testade nyligen. Ett par LP-skivor senare blev det uppenbart att så inte var fallet. Det vara snarare Rega-spelaren som var mer neutral i klangen.


Den separata strömförsörjningen är individuellt anpassad efter spelarens motor, för optimal stabilitet.

En kontroll med Ry Cooders ”Borderline”, som ofta låter tunt och ljust, bekräftade att Rega-spelaren snarare är neutral i klangen än ljus.

Dynamik och fokus var två av områdena som RP8 briljerade på, så är det även med RP10. Den dynamiska kontrasten är chockerande hög, och detaljnivån är enastående. RP10 har också en markant bättre kontroll på basen än andra skivspelare vi har testat den senaste tiden. Den går hörbart djupare än med RP8 och det finns ännu mer tyngd i bastransienter. På samma gång finns det ett vansinnigt djup i musiken, vilket ”Still Live” med Keith Jarrett trio är ett bra exempel på. Man hör mer av akustiken i rummet och små detaljer jag inte hört förut dyker upp tydligt i ljudbilden.

Mina intryck bara förstärktes i takt med att jag bytte LP-skivor. Och Jan Gunnar Hoffs piano på 2L:s makalösa inspelning ”Living” var inget undantag. Rega-spelaren levererar dynamik och klangfärger med en auktoritet som man lätt kan förknippa med grammofoner som ser ut som oljeborrplattformar. Det finns ett totalt grepp om musiken, utan minsta grus i maskineriet, och jag kan inte komma på något enda litet att klaga på.

Kan hända att det inte går att få bättre ljud från vinylplattor utan att hosta upp en betydligt större summa pengar och skaffa en dyrare grammofonrigg.

Rega-skivspelaren kan användas med andra pickuper också, och även om jag bara har testat RP10 med den välbekanta Apheta så kan jag absolut föreställa mig att den kan låta gudomligt med andra pickuper.

Om bara det bästa är gott nog
Rega RP10 är en milstolpe bland skivspelare. Vi anser att dess unika konstruktion och extrema prestanda gör den till en av tidernas toppspelare. En RP8 ger dig förmodligen mer för pengarna, men du bara nöjer dig med det allra bästa är RP10 spelaren du ska lägga pengarna på.

Läs vidare
Exit mobile version