Vi har testat Linn Selekt DSM
Linn Selekt DSM

Flexibel streamingförstärkare

Flexibla Linn Selekt DSM kan anpassas efter de flestas behov, låter fenomenalt bra och har en fiffig rumskorrektion inbyggd.

Linn 150 White SDSM Classic Angled HighRes

Foto: Linn

När är en förstärkare inte bara en förstärkare? När den heter Linn Selekt DSM. En oerhört flexibel utgångspunkt för alla som har tröttnat på många elektroniklådor och därför föredrar att ha allt på ett ställe. För med en Selekt DSM kan man börja med en stereoförstärkare med integrerad streaming och lägga till de moduler man behöver.

Den kan gå från tvåkanals stereo till full surround genom att bara stoppa i fler förstärkarmoduler. Du kan själv välja hur bra digitalomvandlare du vill ha. Det finns tre DAC-moduler till Selekt DSM, som är så flexibel att du bara köper det du behöver. Och lägger till en modul när som helst efteråt om det skulle behövas.

Med Linns inbyggda rumskorrektion, Space Optimisation, kan du dessutom anpassa ljudet från anläggningen efter rummet som högtalarna står i, och enkelt uttryckt få precis den ljudbild du vill ha.

Den kompakta förstärkaren är bara 35 x 35 cm stor och använder klass D-förstärkarmoduler som inte alstrar mycket värme. Den är alltså väldigt lättplacerad. Den är väldigt användarvänlig också. Daglig drift styrs med fjärrkontrollen, men förstärkaren har även programmerbara knappar i framkant, plus en volymratt på ovansidan.

Foto: Linn

Precis som alla streamingförstärkare kan musiken naturligtvis styras med en app, där man även kan välja mellan alla inställningar – inklusive rumskorrektionen om den redan är gjord.

Med analoga och digitala ingångar, HDMI, streaming och ingång för både MM- och MC-pickuper kan en Selekt DSM ställas i vardagsrummet och kopplas till både TV:n och skivspelaren samtidigt.

Foto: Linn

Moduler

Grundversionen av Selekt DSM är en förförstärkare, med in- och utgångar, som kan uppgraderas med olika moduler som täcker olika behov. Man kan börja med en vanlig DAC, eller välja den mer avancerade Katalyst, eller gå hela vägen och välja highend-DACen Organik som ryms i två moduler.

Med en enda förstärkarmodul blir Selekt DSM genast en integrerad förstärkare, med flera förstärkarmoduler kan den användas som en bi-amp- eller tri-amp-förstärkare, och den som har Linn-högtalare kan uppgradera dem till aktiv drift. Med aktiv delning. Har man högtalare från en annan tillverkare kan man lägga till en Exakt-box, en separat enhet med aktiv delning.

En DSM-förstärkarmodul Foto: Lasse Svendsen

Allt detta gäller naturligtvis i stereo, men det går också att utrusta förstärkaren med moduler som ger upp till 7.2-kanals surround. Fast då behöver man en uppgraderad HDMI-modul med eARC (alltså ljudretur) också.

Från passiv till aktiv drift

Testet började med den grundläggande tvåkanalsversionen av DSM-förstärkaren, kopplad till olika högtalare under de första veckorna, senare kopplades den till ett par Linn 150. Först drevs de som passiva högtalare av en 2 x 50-watts förstärkarmodul. Förstärkaren utökades sedan med ytterligare två förstärkarmoduler och Linn-högtalarna konverterades till aktiv drift.

Alltså så att var och en av förstärkarkanalerna drev sitt eget element. En modul till baselementet, en till mellanregistret och en till diskanten. Omställningen från passiv till aktiv drift kan göras själv, men det rekommenderas att det görs av återförsäljaren.

Det gäller även Space Optimisation, som rumskorrektionen heter, även om det går att köra den själv med en bärbar dator eller iPad inloggad på samma nätverk som förstärkaren.

Som de flesta nätverksförstärkare stöder Selekt DSM streaming i appen från Spotify, Tidal, Qobuz, Deezer och onlineradio.

Foto: Linn

Space Optimisation

Men tillbaka till rumskorrektionen, som skiljer sig från vad de flesta av oss är vana vid genom att Linn inte använder mikrofon och testsignaler, utan baserar korrektionen på hur rummet ser ut. Man anger höjd, bredd, typer av ytor, placering av fönster och dörrar.

Alla dessa mätningar laddas sedan upp till en server för beräkning och ett par minuter senare har man en korrigerad profil för rummet, varpå den behandlade signalen skickas till högtalarna. Man kan skapa flera profiler med rumskorrektion och om man till exempel gillar fetare bas kan man ändra profilerna efter sin smak.

Foto: Linn

Ljudet med och utan rumskorrektion

Som nämnts användes förstärkaren först som en vanlig tvåkanalig integrerad streamingförstärkare. Jag kopplade en CD-spelare till en av de optiska ingångarna och en skivspelare till MC-ingången. Så långt allt väl.

Förstärkaren är inte den mest kraftfulla vi har testat, men den hade inga större problem med att få liv i ett par Bowers & Wilkins 805 D4. Det var inte samma drag och tryck i basen som med en Yamaha A-S3200, men kombinationen av 805 D4 och Selekt DSM levererade klart varorna.

Foto: Linn

Ljudbilden var kanske lite platt, det smällde inte direkt av dynamiken i all musik, men klangen var behagligt neutral och det fanns rikligt med upplösning och detaljer i ljudbilden.

Efter ett par veckor flyttade jag bort B&W-högtalarna och kopplade in golvarna Linn 150, först i ren passiv tvåkanalsdrift, sedan i full aktiv drift med tre förstärkarmoduler i förstärkaren. Det lät genast mycket bättre, med större dynamisk kontrast och plötsligt blev det mer tyngd och djup i basen.

Läs också Perfekt välbalanserad klang Linns nya 150 är ett par högtalare du kan ha hela livet, och det beror inte bara på att de låter förbaskat bra.

Förstärkaren lät direkt som en betydligt kraftfullare och potentare version, vilket i och för sig är korrekt. För med 6 x 50 watt effekt fördelat på sex element har man både mer kraft och vridmoment till sitt förfogande. Då spelar en modul allt under 440 Hz, en annan registret därifrån och upp till 2 500 Hz och den sista tar hand om diskanten.

En tredje förstärkarmodul lirkas på plats i Selekt DSM. Foto: Lasse Svendsen

Space Optimisation kan stängas av och sättas på i appen och det råder ingen tvekan om att det fungerar. Att stänga av rumskorrektionen efter man har lyssnat på musik med den på är nästan uppseendeväckande.

För Space Optimisation kan, vilket vi också upplevde när vi testade den billigare Majik DSM, göra en skillnad som är som natt och dag. Ljudbilden är plattare och mer anemisk utan, men med den på växer ljudbilden på djupet, basen töjs ut och återges med större auktoritet och det blir bättre balans i högtalarna.

Med Linn 150-högtalarna inkopplade med aktiv drift höjdes ljudkvaliteten flera snäpp och den dynamiska kontrasten blev hörbart bättre. Rytmkänslan på Ezra Collectives senaste album var betydligt mer markerad med aktiv drift och Space Optimisation aktiverad.

Baselementet måste tas bort för att man ska kunna flytta kablarna på delningsfiltret från passiv till aktiv delning. Foto: Lasse Svendsen

I Sades Turn My Back On You flyttades basen och trummorna längre fram i rummet och det blev betydligt mer tyngd och djup i slagverket. Man kan prova sig fram med Space Optimisation och ändra vad man vill efter personlig smak och musikstil. Och när man ändå är inne i menyerna kan man justera klangen från 0 till 100, så om man gillar lite extra klang är det bara att ta för sig.

Jag är inte säker på om Space Optimisation är bättre eller sämre än Dirac Live, som använder en mätmikrofon för att kartlägga hur ljudet beter sig i rummet. Båda fungerar, och båda är tidskrävande att använda om man vill få optimala resultat.

Läs vidare
Exit mobile version