Man räknar inte med att den nya generationen trådlösa högtalare nästan ska spela utan begränsningar. Tvärtom är de proppfulla av begränsningar. De spelar inte särskilt högt och går inte djupt i basen. Kort sagt är nackdelarna ofta fler än fördelarna. Men så kostar de flesta av dem ju bara en bråkdel av Klipschs brutala Stadium-högtalare.
Den lever verkligen upp till sitt namn, för Klipsch har lyckats packa in ett veritabelt ljudfyrverkeri i den 53 cm breda högtalaren.
Egentligen är Stadium en komplett anläggning. Om man bortser från avsaknaden av CD-spelare och radio finns det många anslutningsmöjligheter. Så att man kan använda den tillsammans med TV:n, surfplattan eller laptopen. Eller strömma musik trådlöst från mobilen.
Du kan koppla in en ljudkälla med kabel i en analog linjeingång på baksidan. Eller USB-porten som också laddar mobilen. En optisk digitalingång kan användas tillsammans med TV:n eller en bärbar dator.
Närmaste konkurrenten i den här klassen är Geneva Model XL, som kostar 25 000 kronor utan golvstativ och som just kommit i en förbättrad version. Eller McIntosh Aire som ligger på 29 000 kronor.
Trådlös
Om du föredrar att strömma musiken kan du välja mellan bluetooth, som stöds av alla handhållna enheter som smartmobiler och surfplattor, eller AirPlay som bara stöds av Apples iOS-enheter. Alltså iPhone, iPod touch och iPad.
Med AirPlay går det att få bättre ljud än med bluetooth, som annars används av många högtalare, eftersom AirPlay stöder okomprimerat trådlöst ljud. Det betyder att streaming-tjänster som Wimp HiFi har en potential att bättre komma till sin rätt. Wimp HiFi är en dyrare tjänst än vanlig Wimp-streaming och har musikfiler i samma kvalitet som CD: 16 bitar utan komprimering i stället för MP3-format med komprimering.
Stadium stöder DLNA också, så att Android-användare kan strömma musik till högtalaren via wifi i stället för bluetooth.
Klipsch-högtalaren säljs med en fjärrkontroll som har en praktisk hållare för mobilen i ena änden. Du kan också styra högtalaren och inställningar från Klipsch Air-appen som går att ladda ner gratis till mobilen.
Stenhårt ljud
Men det som i högsta grad skiljer Stadium från de andra trådlösa högtalarna vi har testat är ljudkvaliteten. Stadium är för övrigt ett tudelat 2.1-kanaligt högtalarsystem med vänster och höger kanal fastbultade på en solid plattform. Högtalarna har vart sitt 13,3 cm stort baselement mellan högtalarna så att de spelar mot varandra och skapar mer energi i basregistret.
Under de löstagbara fronterna sitter ett 8,9-cm mellanregister med membran av aluminium, samt en 1-tums titandiskant i ett kort Tractrix-horn som ökar effektiviteten. Allt detta drivs av en digital förstärkare som påstås kunna lämna maximalt 400 watt och dra basfrekvenserna ända ner mot djupbasskälvande 26 Hz. Som får det att skaka i skelettet.
Du märker det tydligt på Eric Claptons Crossroad-projekt. Live-musik med honom själv och andra artister, återgiven med gnistrande dynamik som får det att knaka i skåpsstommar och vibrera i bokhyllor. På samma gång är ljudet klart och tydligt, bara undantagsvis med en antydan till lite hårdare diskant när man spelar riktigt högt. Dave Matthews ”Shake Me Like A Monkey” från Big Whiskey and the GrooGrux King, känns i magen när trummorna och basen vältrar ut i rummet.
Det är ett makalöst ljudtryck från en så liten högtalare!
Mer raffinerade ljudbilder, till exempel Alison Krauss ”Paper Airplane”, framträder fint ur Stadium-högtalaren. Klangen är klockren och rösten mjuk som florlätt silke. Det kör inte ihop sig förrän jag låter Hélène Grimaud tolka Beethoven med Dresden Staatskapelle. Då måste jag sänka volymen eftersom stråkarna låter för grova för min smak. När jag spelar ordentligt högt, märk väl.
Fast det är kanske ett lågt pris att betala eftersom man får enastående upplevelser med nästan all slags musik. Hela tiden. Den explosiva kraften gör att högtalaren passar fint till spel och film också – och det skulle väl egentligen bara fattas annat, med tanke på priset.