HRT, eller High Resolution Technologies, har vi lärt känna som tillverkare av små och billiga men ytterst kompetenta DAC:ar för datorer och iPhone samt hörlursförstärkare. Mannen bakom, Kevin Halverson, konstruerade under många år high-end-audio (bl.a. Muse), så han vet hur det kan låta när det låter som bäst. Detta försöker han med HRT att åstadkomma utan att det ska kosta skjortan.
Nu har han gett sig på att göra en hel anläggning efter samma principer. Alla ska kunna använda den, den får inte ta för stor plats och den ska låta som om den vore tio gånger dyrare.
Stage
– är således en hel anläggning bestående av en förstärkare/DAC samt två högtalare. Förstärkaren är en 70-watts klass AB och högtalarna kopplas in med tunna koax-specialkablar, inget annat kan användas och förstärkaren skickar också en signal som ljudmässigt är tweakad för att passa till just dessa högtalare. Hela anläggningen är en enhet.
Både högtalarna och förstärkaren, eller ska vi kalla den kontrollenheten, är i kabinett av mycket styv matt ABS-plast i svart eller vitt.
Designen har delat vattnen här i mitt hem. Några tycker den är rasande fräck medan andra tittat på både Sonos och Libratone vid sidan om i lyssningsrummet och lagt pannan i veck. När man förklarar att kontrollenheten bara kan gömmas undan brukar även de tvivlande mjukna en smula. Men, kontrollenheten är inte i den läckraste och mest åtråvärda design jag sett.
På kontrollenhetens framsida finns fyra knappar: volym upp/ned och val mellan USB eller analog ingång. Här sitter också några lysdioder som indikerar samplingsfrekvens.
Idag finns det alltså två olika ingångsmöjligheter, men det kommer flera olika ingångsmoduler så att man kan skräddarsy sin Stage efter sina behov. Dessa ska vara ytterst enkla att sätta in i anläggningen.
På baksidan finner vi förutom ingångarna också en LF-utgång. Det kommer mycket snart även ett subwooferpar som samtidigt ska agera som stativ för högtalarna.
Den anläggning jag har haft till test var en av de första i landet, så den var inte försedd med varken flera ingångsmoduler eller subwoofrar. Således har jag här kopplat till en dator respektive analog källa och koncentrerat mig mer på hur den låter än på olika kommande möjligheter.
Uppställning – för vem?
Okej, det är lika bra att dra till med det: Stage kan spela fantastiskt bra. Det är kanske lite underligt att en anläggning till det här priset faktiskt har high-end-kvaliteter, men så är faktiskt fallet. Det gör att man heller inte ska underskatta uppställningen av anläggningen. Högtalarna mår ypperligt av att stå på ett par stativ en knapp meter från bakväggen, jag använde ett par stativ från Q Acoustics. Inte så att de låter illa om de står placerade som ett par datorhögtalare på ett skrivbord, långt därifrån, men du kan få ut ovanligt mycket med tanke på prislappen med lite omtanke med placeringen. Särdeles ovanligt mycket.
Och det är kanske lite av problematiken kring Stage. Hur ser en potentiell köpare på den? Det ser ut som ett par något avancerade datorhögtalare och anläggningen är i princip också avsedd att kopplas till en dator, därför kanske många inte ser tillräckligt seriöst på detta alternativ till den traditionella anläggningen. Eller ett alternativ till de nya minimala trådlösa alternativen.
Nackdelen är att du så att säga låser en dator som spelare. I gengäld kan din dator spela det mesta, datorn ska idag absolut inte underskattas som primär musikkälla för väldigt många musikälskare. Den kan också kopplas till din TV, då ju som bekant en platt-TV av idag låter gräsligt och det borde vara ett folkkrav att den som säljer en TV också sålde med en förnuftig ljudanläggning.
Med stigande häpnad
– spelade jag mig igenom ett antal exempel från olika musikgenrer, Stage presterar ljudmässigt så långt över sitt pris att det är närmast naturstridigt. Ja, tre 70-mm baselement ger inte djupbas, men elementen är mycket kompetenta och välkonstruerade både vad angår magnetsystem, kaptontalspole och slaglängd. Det gör att du upplever en lite slank men mycket välartikulerad bas.
Det du får är en kompetent återgivning, där du instinktivt känner att anläggningen spelar som många andra anläggningar för både lika mycket och mer pengar borde kunna. Den här lilla Stage kan lura de flesta att tro att det är något rätt dyrt som spelar – om man inte ser den, alltså.
Det är en stor ljudbild och en ren, klar och kontrollerad klangbild som gör att Stage inte ger sig på något den inte kan. Förstärkaren styr högtalarna med mild men fast hand att prestera sitt allra bästa med den signal de får. Ljudbilden är lugn och harmonisk, här finns inga tendenser till att anläggningen förlorar kontrollen och börjar gröta ihop det hela. Och det är inte vanligt för det här priset, tro mig.
Det betyder till exempel att det finns en utmärkt talförståelse. Det är något som mellanregistret sköter om och gör att anläggningen fungerar fint tillsammans med en TV. Men även sångröster låter distinkta och sonora, med karaktären bevarad och utan att diskanten lägger till s-ljud eller vasshet. Högtalare av den här storleken brukar annars väldigt ofta göra det. Det låter helt enkelt som om Halverson transformerat ner det audiofila ljudet till något som vem som helst kan köpa. Det är imponerande, helt enkelt.
Vad framtiden kan utvisa i form av trådlöshet, bluetooth eller AirPlay eller vad som kommer vet jag i nuläget inte, det enda jag vet säkert är att basmodulerna är på väg. Därför är det svårt att sätta ett definitivt betyg på användarvänlighet och funktionalitet. Men med kabel till en dator eller en analog källa spelar den i varje fall ypperligt, ljudkvaliteten råder det inga tvivel om.
Slutsats
HRT Stage är en anläggning du måste lyssna till för att tro på. Lyssna ordentligt i lugn och ro, och jämför gärna med vad du annars kan få för pengarna – och en hel del mer pengar. Ta ett djupt andetag och erkänn – den här diminutiva anläggningen är något helt speciellt!