Argon-spelaren ser ut som en Pro-Ject-spelare och det är ingen slump. Den kommer nämligen från samma fabrik och bygger på en lite enklare modell än Pro-Ject Essential II som vi testar här. Därmed inte sagt att den är sämre, bara lite annorlunda. Till exempel låter den välfokuserat – tydligt om man så vill – men har inte samma varma klang och fyllighet i ljudet som Pro-Ject-spelaren.
Uppackning och installation är lika enkel. Följ bruksanvisningen så tar det inte lång tid förrän du är klar att snurra vinyl. TT-2 USB har samma sorts pickup som Pro-Ject-spelaren, men här sitter den monterad på en enklare aluminiumarm. Utförandet är också enklare, och Argon-spelaren ser lite billig ut om man jämför.
Hastighetsavvikelsen är marginell, 0,3 % snabbare rotation och variationen håller sig inom +/–0,5 %. Absolut godkänt. Detsamma kan sägas om skötseln, som knappt går att få enklare: en strömbrytare på vänster sida och en helmanuell tonarm som är enkel att placera i skivspåren.
Ljudet är tunnare. I 2L-inspelningen med Marianne Thorsen och Trondheimsolistene saknar stråkarna fylligheten som ger fioler tillräckligt med klangbotten för att det ska låta trovärdigt. Men musikens fokus är väldigt bra och stereoperspektivet är brett, om än inte lika bergfast som hos testets bästa. Pianoklangen hos både Jan Gunnar Hoff och Ola Gjello saknar muskler i de lägsta oktaverna och tonerna är lite för färglösa för att vi ska bli fängslade.
På inspelningen med Neil Cowley Trio lyckas inte TT-2 USB skilja på de tre instrumenten (bas, trummor och piano) lika bra som de bästa i startfältet, vilket har som resultat att ljudbilden flyter ihop lite. Trummorna är för lika och saknar tyngd, det går inte riktigt att skilja på virveltrumman och en tamtam-trumma om man inte lyssnar noggrant efter den.
Argon-skivspelaren har dock ett bra pris och ger nybörjaren mycket musik för pengarna. Om budgeten är begränsad till tretusen kronor så är detta ett bra val, även om det inte är vårt bästa alternativ.