NAD-ägda Bluesound gör några av de bästa kompakta streamingförstärkarna. Men Powernode (N330) är inte en av de billigaste. Det behovet ska Bluesound Powernode Edge försöka täcka.
Den synliga skillnaden mellan Powernode Edge och dess nästan dubbelt så dyra släkting är att pekskärmen på toppen är ersatt av en rad pekfält med lysdioder. Själva enheten är lägre också, höjden 4,5 cm och vikten 1,4 kg är lägst i testet.
Uteffekten är också begränsad: 40 watt i 8 ohm betyder att man måste titta kritiskt på känsligheten när man väljer högtalare.
DAC med förstärkning
Rent teknologiskt är dock förstärkardelen intressant eftersom slutsteget inte är vanlig klass D, utan så kallad DirectDigital, vilket bäst kan beskrivas som att förstärkaren är en DAC som kan driva en högtalare direkt. Samma princip används i highend-förstärkaren NAD M32. Och det visar sig att det finns ljudmässiga likheter mellan de två väldigt olika förstärkarna.
Antalet ljudingångar på baksidan är begränsat till en enda 3,5 mm kombo-kontakt för analog minijack/optisk digital. Vilket säkert är mer än tillräckligt eftersom HDMI-anslutningen nog ändå är den enda som kommer att användas.
Högtalarkontakterna klarar banankontakter och avskalade kablar och ser ut som något i en elektronikmekanikers skräplåda. Men de är rejäla.
Bluesounds användargränssnitt är riktigt bra och intuitivt. Appen är snabb och strömlinjeformad och man saknar ingen fysisk fjärrkontroll.
Så låter Powernode Edge
Om man bara ska gå efter ljudkvaliteten så är det Bluesound Powernode Edge man ska köpa. Så enkelt är det.
Den spelar musik roligare och mer engagerande än alla andra. Toppen är briljant och upplöst och lite extra magi sprinklas över alltihop genom fina detaljer. Utan att det låter skarpt.
Dynamiken är riktigt fin. Pisksmällarna i ”Banditen-Galopp” låter precis så explosivt som de ska vara, och pukorna har kropp. Då kan man förlåta Powernode Edge för att den inte är riktigt lika torr i basen som Citation Amp.
Det mest övertygande är dock den fantastiska akustiska scenen som har stor bredd och stort djup. Och till och med en rimlig illusion av höjd. Att sådant går att få i den här pris- och viktklassen är imponerande.
Precis som man kan förvänta sig av en så svag förstärkare är kraftfulla, komplexa passager inte favoritfödan. Då går nyanserna förlorade. Men oj, vad bra det låter fram till dess.
Slutsats
Bluesound har velat göra en förstärkare som kan konkurrera i den billigare änden – och det har de lyckats med. Uteffekten är blygsam och finishen är – även jämfört med andra lunchlådeförstärkare i plast – grov. Men det spelar mindre roll när förstärkaren låter så bra som den gör här. Har du effektiva högtalare och ett lagom stort vardagsrum kan du inte få något bättre.