Vill du ha mer än bara bakgrundsmusik eller basdunk till kräftskivan så behöver du en riktig stereoanläggning med ett par förnuftiga högtalare och en bra förstärkare.
Förstärkaren är hjärtat i den klassiska stereon. Den samlar signalkällorna och pumpar upp signalen till en nivå som kan driva ett par högtalare.
Men stereoförstärkaren anno 2024 behöver inte vara en stor och tung klump. Modern elektronik som klass D-förstärkare och switchade nätaggregat har krympt platskraven så mycket att en helt duglig stereoförstärkare – inklusive streaming och alla digitala bekvämligheter – inte behöver ta mer plats än en lunchlåda.
I det här testet har vi tagit en titt på moderna, kompakta förstärkare, som var och en har allt du behöver, förutom högtalare, för att få ett komplett system. Ett krav har varit att det finns inbyggd streaming via nätverk, så att musiken kan avnjutas utan kvalitetsförluster från komprimering.
Förstärkarna har både analoga och digitala signalingångar och de flesta har dessutom en HDMI-ingång så att de kan spela ljud från TV:n via ARC/eARC. Skivspelaringång är inget krav, men plus i kanten.
Inte (helt) låsta till ett system
Förutom att fungera som allt-i-ett-system och streama musik över nätverket har alla de testade förstärkarna någon form av multiroom-funktion. Hittills har multiroom varit en fråga om att välja en viss standard – och sedan hålla sig till produkter som är kompatibla med den. Man kan fortfarande inte ansluta en BluOS-enhet till ett Sonos-nätverk eller vice versa. Men det är inte lika väsentlig längre. Alla förstärkare i testet stöder Tidal Connect, vilket innebär att man kan skicka musiken från Tidal-appen till högtalare av olika märken så länge de är uppkopplade. Samma sak kan göras med Spotify Connect och Apple AirPlay 2.
Alla förstärkare i testet är små och billiga ”lunchlådor” som ser nästan likadana ut. Men det betyder inte att de låter likadant. Faktum är att skillnaden i ljudkvalitet är förvånansvärt stor.