Soundbar-högtalare

Läckra ljudlimpor

Möt tre soundbar-högtalare som talar TV:ns formspråk – och förbättrar upplevelsen.

soundbar dali kubik one

Alla som har läst vår tidning vet vad vi tycker om TV-apparaternas inbyggda högtalare. De suger. En TV är inte bara chanslös på att återskapa bas, den brukar dessutom ha högtalarna monterade på baksidan, så att de luftiga övertonerna spelar in i väggen i stället för ut mot lyssnaren. Resultatet är att det inte bara låter mesigt, utan dessutom grötigt. En dålig kombination.

Allt fler har insett detta och eftersom ljudlimpor och ljudsocklar – eller soundbar-högtalare som de också kallas – är det absolut enklaste sättet att få bättre ljud från TV:n har försäljningen av sådana ökat dramatiskt de senaste åren. Många nya TV-kunder plockar med sig en ljudlimpa när de ändå handlar, lika självklart som en extra HDMI-kabel eller ett väggfäste.

Premium-TV behöver premiumljud
Även om det inte råder några som helst tvivel om att vilken ljudlimpa som helst lyfter ljudkvaliteten från TV:ns bedrövliga egna förmågor på området, är det inte alla som låter lika bra. Om du har en premium-TV av den läckra sorten och inte vill förstöra formspråket med en riktig plastlåde-limpa så är en av de tre vi presenterar här ett bättre alternativ.

Här har vi nämligen två ljudlimpor och en ljudsockel som alla är byggda med läcker design. De är inte lika billiga som marknadens många plastprodukter, eftersom de är gjorda av mer exklusiva material. Både på utsidan och insidan. På utsidan för att ge en mycket bättre känsla av byggkvalitet och design, och på insidan för att lyfta ljudkvaliteten ytterligare.

Ingen separat subbas
Eftersom utseendet är ett viktigt element i de här produkterna finns det ingen separat, fyrkantig subbas som hanterar baseffekterna, i stället är bashögtalarna inbyggda i själva högtalaren. De går inte lika djupt i basregistret som en separat subbas men baskvaliteten är bättre och mer linjär än i billiga limpor med lika billiga subbasar.

Musikströmning
Alla tre testdeltagarna har en eller annan form av trådlös avspelning av ljud från mobiltelefon, surfplatta eller dator. Enklast är Geneva och DALI, som båda gör strömningsjobbet med Bluetooth. Libratone Diva har också detta, men även trådlös internetkoppling som kan strömma med högre ljudkvalitet via AirPlay (gäller iPhone, iPad och iTunes) eller strömma musik från en Android- eller Windows-mobil eller en nätverks-PC via DLNA. Då behövs en DLNA-app för att styra musiken, till exempel Avia Media Player eller UPnPlay.

Ingen surroundfunktion
När allt ljud kommer framifrån säger det sig självt att man inte kan få något ordentligt surroundljud. Testdeltagarna är dessutom gjorda av lite mer nischade tillverkare som har sparat på kostnaderna man måste punga ut med för att ge stöd för ljudformat som Dolby Digital och DTS via digitalingången. Vilket återigen betyder att medan ljudlimpor från större tillverkare tar emot en flerkanalssignal och sedan kan använda DSP-processning för att skapa en illusion av surroundljud, så tar bara högtalarna i det här testet emot rena stereosignaler (PCM) och kan alltså inte åstadkomma samma stora ljudbild.

Om fjärrkontroll
Både ljudlimporna och ljudsockeln i detta test kan fjärrstyras, fast på lite olika sätt. Libratone Diva har ingen fjärrkontroll som ingår, utan en gratis-app som förvandlar mobilen till fjärr. Eller så kan limpan enkelt lära sig kommandon från TV-fjärrkontrollen. DALI Kubik One går att lära på samma sätt och har dessutom en fjärrkontroll (om man nu kan kalla den lilla plastbiten för en sådan). Ljudsockeln Geneva Model Cinema har en piffig fjärr av aluminium. Den måste användas eftersom högtalaren inte kan lära sig kommandon från TV-fjärrar.

Design kostar
Du ska veta att du betalar extra för utseendet här, så om du bara bryr dig om bästa möjliga ljud för pengarna finns det billigare alternativ. Till exempel ljudsockeln Canton DM 50 för 4 000 kronor eller ljudlimpan Samsung HW-H750/751 som kostar 5 000 kronor och har separat subbas.

Limpa eller sockel?
Skillnaden mellan en ljudlimpa och en ljudsockel är att limpan är mycket tunnare och främst är avsedd att hängas på väggen under TV:n, medan sockeln är djupare och gjord för att ställas på en TV-bänk och ha TV:n ovanpå. Sockeln täcker alltså inte TV:ns nederdel, vilket en ljudlimpa gör om man lägger den framför TV:n på en bänk och därför kan blockera fjärrkontrollens signaler.
Läs vidare
Exit mobile version