Samsung The Premiere short-throw-projektorer

Samsungs biopremiär

Med Samsungs nya projektorer kan du få en enorm bild direkt på väggen hemma i vardagsrummet.

Image The Premiere 1

Samsung är kända för sina TV-apparater i alla storlekar och former, men nu vill de ge sig in på hemmabiomarknaden också: The Premiere är deras första riktiga projektorer för kräsna hemmabiografer.

Även om TV-apparaterna blir allt större föredras projektorer fortfarande av hemmabiofantaster som vill ha en jättebild utan att behöva betala en förmögenhet. Därför är det kanske inte så konstigt att Samsung vill ha en bit av bio-kakan.

Med hjälp av 4K-upplösning och kraftfulla laser-ljuskällor utlovar de nya modellerna LSP7T och LSP9T knivskarpa och ljusa bilder på upp till 130 tum. Och det bästa av allt? Installationen är otroligt enkel: det är bara att ställa dem på TV-bänken!

Samsung-projektorerna är gjorda för att placeras nära framväggen (upp till 11 centimeter). LSP7T kan projicera en bild på upp till 120 tum, medan toppmodellen LSP9T klarar upp till 130 tum. (Foto: Audun Hage)

Projektorer med kort kastavstånd

Samsung har hoppat över den traditionella typen av projektorer där JVC, Sony och Epson tillhör marknadsledarna. I stället har de valt att utveckla projektorer som kan ställas alldeles intill framväggen och ändå ge en massivt stor bild.

Samsung The Premiere LSP7T och LSP9T är så kallade Ultra Short-Throw-projektorer. Kategorin i sig är inte ny, men hittills har urvalet varit ganska så begränsat – och det lilla vi har sett har inte varit särskilt imponerande. Därför ska det bli spännande att se vad Samsung kan erbjuda.

Båda de nya projektorerna använder sig av en bildpanel av DLP-typ. Sådana har inte äkta 4K-upplösning utan använder så kallad pixel shift för att skapa en liknande skarp bild. Detta är en utbredd teknik i dag eftersom DLP-paneler med äkta 4K-upplösning blir fysiskt stora och mycket dyra. Däremot är det ovanligt att hitta laserbaserade ljuskällor i den här prisklassen: LSP7T har en enda laser med färghjul som kommer upp i 2200 ANSI lumen i ljusstyrka, medan LSP9T har en starkare trippel-RGB-laser för att komma upp i hela 2800 lumen.

Fördelar med laserljus

Du kanske tycker att laser låter lite läskigt? Oroa dig inte, det kommer inga laserstrålar ur projektorn. Lasern används i stället för att belysa själva bildpanelen, varpå bilden reflekteras ut ur projektorn med hjälp av ett spegelarrangemang.

Förutom kraftfull ljusstyrka har laserprojektorer ett antal fördelar. En av dem är ljuskällans långa livslängd. I Samsungs fall uppges den så kallade halveringstiden vara 20 000 timmar. Det betyder att du kan räkna med att använda projektorn i flera år innan ljusstyrkan är hälften så stark som den var när du köpte den.

En annan fördel är att projektorn kan sättas på och stängas av snabbt, ungefär som en TV, utan behöva lång tid på sig för arr värmas upp eller kylas av. En annan uppenbar fördel är mindre värmeutveckling, vilket i sin tur medför mindre behov av kylning och tillhörande oväsen från fläktar.

Inbyggt smart-system – och ljud

Samsung beskriver de nya projektorerna som ”smart-projektorer”: de är nämligen utrustade med användargränssnittet Tizen, som vi känner igen från Samsungs TV-apparater. Det innebär att man får en praktisk fjärrkontroll och ett menysystem fullt av appar med på köpet, som i princip kan ersätta en extern mediaspelare.

De nya projektorerna har dessutom inbyggda högtalare så att de kan ge en komplett bild- och ljudupplevelse. Vi misstänker dock att de flesta kommer att vilja para ihop dem med ett större surroundsystem eller åtminstone en Atmos-soundbar.

Båda de två Samsung-modellerna är tekniskt avancerade projektorer. Prisskillnaden är däremot ganska så stor: LSP7T kostar 35 000 kronor medan du måste betala nästan dubbelt så mycket, 65 000 kronor, för storebror LSP9T. Frågan är om dessa projektorer uppfyller våra krav på bildkvalitet och är enkel användning – och vilken av dem som i så fall är det bästa köpet. Låt oss testa och se efter!

Så testade vi

Vi har testat projektorerna under en längre tid, både under ideala förhållanden i ett mörklagt biorum och ”rakt mot väggen” i ljusare omgivningar. Som videokälla har vi använt oss av 4K Blu-ray samt projektorernas inbyggda strömningstjänster.

I testet har vi bedömt bild- och ljudkvalitet samt användarvänlighet. Vi upptäckte också att ”short-throw-projektorer” kan ge en fin bild, men att installationen antagligen är en smula mer komplicerad än många kanske förväntar sig …

Läs vidare
Exit mobile version