Bose CineMate II GS

När storleken räknas

Cinemate är en väldigt liten ljudanläggning som dessutom är enkel att sköta.

BoseCineMateIIGS 990

Det här systemet har funnits på marknaden i ett par år. Men eftersom det fortfarande är en av 2.1-anläggningarna som säljer bäst är vi nyfikna på att höra hur det står sig mot konkurrenterna.

Funktionaliteten är en smula grundläggande. Här finns ingen blu-ray-spelare, det får du skaffa separat. I stället handlar det om två små högtalare, en subbas som dessutom rymmer systemets förstärkare och signalbehandling, samt en kompakt kontrollenhet med två ljudingångar: en analog RCA-linjeingång och en optisk digitalingång som stöder Dolby Digital-signaler. Ingen HDMI, alltså. DTS-ljud stöds inte utan måste konverteras till PCM-format i DVD- eller blu-ray-spelarens menysystem. En programmerbar universalfjärr ingår också, som går att ställa in så att den styr TV:n och spelaren.

Väggfästen eller stativ får man köpa löst från Bose. Användarvänligheten är överlag mycket enkel, både när det gäller installation och användning.

Ljudkvalitet
Jämfört med ljudlimporna har Bose-systemet den fördelen att man kan sätta högtalarna längre ifrån varandra och på så sätt få ett bredare stereoperspektiv. Det sker dock på bekostnad av dialogen som inte blir lika tydligt placerad i mitten.

CineMate har ingen fläkt och alltså hörs inget mekaniskt brus. Det är en stor fördel när man ska lyssna på musik på låg volym.

Subbasen är ganska så tuff och både fyllig och taktfast i övre basregistret. Den släpar inte efter högtalarna, vilket är bra. Högtalarna saknar däremot energi överst i diskantregistret, vilket gör dialogen mindre öppen och luftig än vi föredrar. Övre mellanregistret har dock mycket tryck, där kvinnoröster har mycket av sin energi. Fast det går inte att bortse från att det saknas upplösning även där, och någon äkta djupbas finns inte heller.

Med film är ljudbilden stor för att komma från bara två högtalare. Det beror på att Bose använder sig av en blandning av direkt och reflekterat ljud, vilket skapar en diffus men stor ljudbild som passar utmärkt till film. Till musik saknas det dock lite precision i stereobilden.

Läs vidare
Exit mobile version