: 5 Mediespelare

Kriget om vardagsrummet

Apple mot Google, Microsoft och Sony – vem gör den bästa mediespelaren?

När vi för några år sedan testade mediespelare fanns det ett stort utbud av mer eller mindre kända märken på marknaden. De försökte alla lösa problemet med hur man visar sina bilder och filmer på TV-apparaten på ett enkelt sätt. Vissa av dem var riktigt bra men några storsäljare blev de aldrig. Sedan dess har vi fått smarta TV-apparater som ofta har den funktionen inbyggd. Det var visserligen inte lika enkelt, men tillräckligt bra för att intresset för mediespelarna skulle dala ytterligare.

Sedan dess har vi börjat konsumera media på våra mobiler och surfplattor i en omfattning som var svår att förutse. Tjänster som Netflix, Viaplay, HBO Nordic och C More erbjuder ett enormt utbud av TV-serier och filmer till en rimlig slant. Och alla har appar för våra mobila apparater, vilket är bekvämt när man ligger i sängen. Men det gjorde också det gamla problemet aktuellt igen. Hur sjutton får man upp det på sin stora skärm i vardagsrummet på ett enkelt sätt?

 

Strömma till din tv

Ett sätt som funnit i många år är att använda en Apple TV. Den kunde visserligen inte spela så mycket själv, men den hade AirPlay. Därmed kunde man lätt från sin iPhone eller iPad säga till appen att spela upp filmen på sin Apple TV istället för på den egna skärmen. Problemet var bara att det krävde att man hade Apple-prylar. Men så kom Google med sin Chromecast. En billig liten pinne man pluggade in i sin TV och sedan kunde man plötsligt göra samma sak från Android-prylar också. Lysande!

Att skicka grejer till sin TV är dock inte riktigt lika bekvämt som att ligga i soffan med en fjärrkontroll. Därför dröjde det inte länge innan Google utvecklade sin enkla sticka till en riktig mediespelare. Nexus Player hade riktig fjärr och appar på skärmen för att göra lite allt möjligt. Och nyligen dundrade Apple in på arenan igen med en uppdaterad Apple TV som minsann skulle kunna göra allting som en iPad kan, fast i storformat på TV-skärmen. Och det gjorde de riktigt bra.

 

Vad ska man köpa?

Enkelt uttryckt kan man säga att det beror på vad du vill göra och hur du konsumerar din underhållning. Om du idag oftast tittar på plattan och bara ibland vill få en storbildsupplevelse så är det billigast och enklast att ”casta” till en Chromecast. Vill du ha apparna på skärmen och välja med fjärren så är det Nexus Player eller Apple TV som gäller. Men är du i första hand en spelare, där filmtittande är sekundärt, så duger både Xbox och PlayStation bra för ändamålet.

TESTKRITERIER
Mediespelarna i testet skulle kunna visa bilder, spela musik och visa filmer på din TV, ansluta till nätet för att visa strömmad film samt enkelt kunna betjänas från TV-soffan. Dessutom skulle de finnas lätt tillgängliga i Skandinavien, vilket sorterade bort amerikanska produkter som Amazon Fire TV och Roku. Vi bedömde hur enkelt det var att installera dem och komma åt lokala mediefiler, samt tittade på hur stort utbud av filmtjänster som fanns tillgängligt. Däremot var utbudet av spel inte viktigt för detta test och nämndes därför bara i förbigående. Slutligen bedömde vi bild- och ljudkvalitet samt hur nöjda vi var totalt. Där vägdes även priset in i slutbetyget.
PS. Du läser nu en öppen artikel. Om du vill få tillgång till allt innehåll på Ljud & Bild,
så kan du läsa om våra prenumerationserbjudanden här .

Google Chromecast 2

Ingen lösning är enklare för den som bara vill ha upp filmerna från plattan till sin TV.

Ljud & Bild tycker

Så billig att man kan köpa flera. Enkel installation och användning. Blockerar inte längre andra HDMI-portar.
Helt beroende av din mobil eller surfplatta som fjärr. Begränsade möjligheter jämfört med riktiga mediespelare.
 • Operativsystem: Chrome OS
 • Processor: 1,2 GHz ARM Cortex A7
 • Lagring: 256 MB
 • Anslutningar: HDMI
 • Trådlöst: Wifi 802.11ac
 • Fjärr: -
 • Fysiskt: 52 x 52 x 13 mm, 39 gram
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 390 kr

Den första Chromecast öppnade upp en hel ny värld för dem som inte hade en smart-TV och inte ville investera i en Apple TV. Helt plötsligt fanns en löjligt billig pryl som man kunde plugga in i sin TV och kolla på Netflix. Och vem som helst som kunde använda en surfplatta fattade med en gång hur man skulle använda den. Men det fanns inte många appar att välja mellan. Nu har den andra generationen dykt upp till samma låga pris och vi tar en ny titt på hur långt Chromecast har kommit.

 

Anslutning och tillbehör

Liksom den gamla Chromecast pluggas den in direkt i en HDMI-port på din TV eller receiver. Den gamla var dock lite stor vilket ibland blockerade portarna intill. Det är nu löst då den har en liten sladd. Strömmen får den via USB, antingen med en mobilladdare eller från TV-apparaten. Anslutningen är enbart via trådlöst nätverk. Här är den stora skillnaden från föregångaren att man stöder betydligt snabbare standarder samt att man med tre antenner får betydligt bättre mottagning och hastighet.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

I det förra testet klagade vi på att det bara fanns 32 appar, varav Netflix och YouTube var de enda intressanta. Det har nu löst sig då Viaplay och HBO Nordic också släppt appar. Dessutom finns Google Play Filmer samt skandinavisk TV som SVT Play, TV4 Play, NRK TV och DR TV. På musiksidan finns Google Play Music och nu äntligen Spotify. Dessutom finns äntligen stöd för Plex och Infuse så att man kan strömma sina egna filmer till hemmabion.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Användning

Installationen är störtenkel vare sig man använder Chromecast-appen eller webbläsaren Chrome på sin dator. Det är också därifrån man döper sin Chromecast och gör eventuella inställningar. När man sedan vill titta på något startar man en app med stöd för ”casting” och trycker på den lilla ikonen. Vips så dyker bilden också upp på TV-apparaten. Starta, stoppa och pausa, eller välja annat innehåll, gör man på pekskärmen precis som om man hade tittat där. Det kan inte vara enklare.

Slutsats

För den som inte är redo att investera i en mer kompetent mediespelare är Chromecast ett mycket lockande alternativ. Om allt man kräver är att man ska kunna se samma sak på TV-skärmen som man gör på surfplattan så duger den bra. Och med tanke på att den är så billig kan man unna sig att sätta en i TV-apparaten i sovrummet också. Eller stoppa den i väskan när man åker till landet eller ska ut och resa. Den har visserligen blivit lite klumpigare än förr men å andra sidan är app-utbudet nu helt acceptabelt.

PlayStations revansch

Glöm vårt förra test, nu är PS4 en fullständig mediespelare med nätverksstöd och fler appar.

Ljud & Bild tycker

Spotify snyggt integrerat som musikspelare överallt. Något fler appar än Xbox. Äntligen en fjärrkontroll på väg.
Saknar fortfarande många lokala tjänster för strömmande video. Spelkontrollen är inte helt intuitiv att använda som fjärrkontroll för media.
 • Operativsystem: Orbis OS
 • Processor: 1,6 GHz quadcore AMD
 • Lagring: 500-1 000 GB
 • Anslutningar: HDMI 1.4, Gbit Ethernet
 • Trådlöst: Wifi 802.11b/g/n, BT 2.1
 • Fjärr: BT Spelkontroll
 • Fysiskt: 31 x 28 x 5 cm, 2,8 kg
Vis mere
Vis mindre

Vejl.pris 4000 kr

När vi testade PlayStation 4 som mediespelare för två år sedan var vi inte alls nöjda. Vi kallade den ”usel” och gav den tre stjärnor. Detta eftersom det mesta som hade gjort PS3 till en bra mediespelare hade plockats bort. Man kunde inte komma åt något alls på nätverket, spela MP3 eller ens CD-skivor. Sony verkar ha lyssnat till alla protester, för med tiden har man lagt till fler och fler av de saknade funktionerna. Vi ska därför inte vara griniga utan ge konsolen en ny chans att visa vad den kan.

 

Anslutning och tillbehör

Då HDMI-anslutningen inte är av senaste version är stödet för 4K begränsat. Inte heller det trådlösa nätverket är toppmodernt, men hastigheten räcker om man har bra täckning. Och det finns trådat nätverk i nödfall. Tack vare att handkontrollen använder Bluetooth så finns det även stöd för trådlösa hörlurar. Fjärrkontrollen som vi saknade i förra testet finns nu att köpa i USA och den sägs vara på väg till den skandinaviska marknaden också.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

App-utbud

Det tidigare saknade Mediespelar-appen gör vad den ska och kan spela upp media från USB-lagringsmedia och från DLNA-enheter i nätverket. Och formatstödet verkar tillräckligt bra för att spela upp de vanligaste mediatyperna. Även här skulle vi dock rekommendera att använda Plex-appen för en bättre upplevelse. App-utbudet är lite bättre än på Xbox. Förutom Netflix och Viaplay får man nämligen HBO Nordic och inte minst Spotify. Den senare är till och med officiell ”PlayStation Music”-app.

 

Användning

Att använda handkontrollen för att navigera i menyer och välja media fungerar bra. Men det är onödigt bökigt att spola och pausa när man måste lära sig vilken knapp som gör vad. Förhoppningsvis kommer den officiella fjärrkontrollen hit snart. Det som står ut från Xbox är den snygga integrationen av PlayStation Music (Spotify) i konsolen där musik kan spelas i bakgrunden, eller till och med användas i spelen. Med Remote Play kan man läckert nog koppla ihop PS4 med Xperias mobila enheter.

(Foto: Tillverkare)
(Foto: Tillverkare)

Slutsats

Vår tidigare sågning av PS4 som mediespelare kan vi nu lämna bakom oss. Sony har steg för steg återinfört alla de funktioner vi saknade från PS3. Och därmed är den faktiskt en riktigt bra mediespelare så länge man använder rätt appar. Speciellt om man får tag på fjärrkontrollen som ska vara på väg. Dessutom får man ju en helt okej blu-ray-spelare och en spelkonsol på köpet. App-utbudet är fortfarande långt efter Apple TV, men de viktigaste film- och musiktjänsterna finns där.

Microsoft Xbox One
Spelkonsol, blu-ray-spelare och mediespelare som interagerar med andra Windows-enheter.
Apple TV 4:e Gen
Apple TV har återfötts med ett gränslöst utbud av appar och en smart fjärr.
Google Nexus Player
En lovande mediespelare som i dagsläget knappt har någonting att visa dig.
forfatter

Jonas Ekelund

(f. 1969): Frilansjournalist. Jonas har jobbat för Ljud & Bild sedan 2007 med det mesta som kan kallas bärbart. Det vill säga mobiler, trådlösa högtalare och hörlurar. Ibland klampar testandet in på kollegernas områden multirum-ljud, hemmabio och foto. Han startade sin bana som teknikjournalist på IDG och skrev bland annat för PC för Alla, Internetworld och det som senare blev M3.
Kommentera

Lämna ett svar

  Läs också

  BMW:s första helt elektriska SUV har allt man behöver – utom en sak.
  Apple Watch 6 är kanske den bästa smartklockan, men Apple Watch SE är det bästa köpet.
  Apples egen processor har gjort MacBook Pro till den grymmaste bärbara 13-tummaren vi har testat.
  Just lagt vantarna på en PlayStation 5 eller Xbox Series X? Då kanske du vill skaffa en bättre skärm också. Vi har testat de bästa TV-apparaterna för gaming!
  Det finns många andra bra högtalare, men ingen som den här.
  Integrerade Linn Majik DSM låter som en dröm tack vare rumskorrektion och har allt man behöver inbyggt.
  iPhone 12 Pro Max sopar mattan med konkurrenterna och har den bästa kameran vi någonsin har skådat.
  Kompakta JBL L82 Classic ger så mycket kul för pengarna att vi utropar dem till bäst i klassen.

  Aktuella erbjudanden

  Annons

  Samsung HW-Q66T

  Riktpris: 6000 kr Det mest välbalanserade ljudet

  TCL Ray-Danz TS9030

  Riktpris: 4500 kr Spännande koncept

  Denon AVC-X6700H

  Riktpris: 27000 kr Du vill aldrig tillbaka

  Epson EH-TW9400

  Riktpris: 32000 kr Den förnuftigaste highend-projektorn
  Prisjakt.se är en kommersiell partner till ljudochbild.se. De levererar uppdaterade priser, prisjämförelser och produktinformation.