Första gången jag fick ett Bose-system demonstrerat för mig visste jag inte riktigt om det. Hos den lokala hifi-handlaren kunde kraftfulla och jordbävningsliknande ljud höras från biorummet. Väl innanför dörren kunde jag konstatera att det var Spielberg-filmen Jurassic Park som snurrade i DVD-spelaren och scenen med den skräckinjagande dinosaurien T-Rex var nära förestående. Varje steg är effektfullt återgivet i filmen, med de berömda vågorna i vattenglaset ackompanjerade av tunga basljud från subbasen. Känslan av att något stort och tungt (och i detta fall köttätande) närmade sig, gick inte att ta miste på.
Filmen, och inte minst ljudet, fick mig att glömma vardagen utanför biorummet för ett ögonblick. Men vilken anläggning var det som stod för upplevelsen? Rummet var proppfullt av högtalare av alla de storlekar, men ingen såg ut att vara inkopplad! Säljaren nickade i riktning mot ett par pyttesmå högtalare på väggen. De var nästan osynliga och hade samma färg som väggen de hängde på. Att dessa mikroskopiska småttingar skulle kunna ge ifrån sig en så övertygande ljudkvalitet kändes i det närmaste onaturligt.
Ultrakompakt
Medan andra tillverkare tar mer för sina högtalare ju större de blir, är Boses allra minsta de dyraste. Jewel Cube heter de, och är inte större än en liten hög tändsticksaskar. Högtalarna är vridbara på mitten, så att ena halvan pekar mot lyssnaren och den andra riktas snett ut mot sidan. Detta är en del av hemligheten bakom Bose-patentet som använder sig av både direkt och reflekterat ljud för att ge en större ljudupplevelse.
Trots att de små kuberna är kraftfulla och effektiva blir ljudet lätt i spinkigaste laget utan en extra medhjälpare. Därför finns den aktiva subbasen Acoustimass med på ett hörn. Den tar hand om det nödvändiga basfundamentet och ska ha mycket av äran för Bose-systemets framgång. Den kompakta basen är mycket effektiv och kan placeras utom synhåll. Den innehåller dessutom förstärkarna som driver de övriga högtalarna, allt för att huvudenheten ska kunna göras så smal och läcker som möjligt. Detta är en lösning som kopierats av de flesta tillverkare på marknaden nu för tiden.
I egenskap av toppmodell i Lifestyle-serien har 48 rikligt med finesser som ger ett bättre ljud och en enklare användning. Allra viktigast är kanske Boses egen ADAPTiQ-rumskorrektion som står för den automatiska kalibreringen av högtalarna. Med hjälp av en mikrofon och testsignaler skaffar sig anläggningen kunskap om lyssningsrummets akustik och anpassar sedan ljudåtergivningen därefter. Mikrofonen placerar man själv på lyssningsplatsen med hjälp av speciella hörlurar, sedan blir parametrar som ljudnivå, avstånd/fördröjning och ljudkaraktär justerade i ett nafs. Rumskorrektion har blivit allt vanligare även i billiga surroundförstärkare, men de flesta tillverkare har mycket att lära av Bose-systemets användarvänlighet. Varje steg förklaras på ett enkelt sätt och man behöver inte vara ingenjör för att ställa in anläggningen. ADAPTiQ visade sig vara mycket effektivt för ljudet.
Lagra din favoritmusik
Tidsenligt har Lifestyle 48 en inbyggd hårddisk, men denna hanterar bara musik, inte video. Med hjälp av Boses eget komprimeringsformat kan du lagra upp till 240 timmars musik. Det går dock bara att kopiera/lägga in CD-skivor du redan har och Bose sätter effektivt P för olagligt kopierade MP3-filer. Om du vill överföra musikfiler från datorn måste de först brännas över på CD-ROM.
Bose-anläggningens uMusic-funktion hjälper dig också att välja ut favoritmusiken. Varje låt du lyssnar på kan betygsättas, så nästa gång du vill lyssna på favoriterna är uMusic snabbt beredd att spela dem. Systemet kan också leta fram andra låtar som du förmodas gilla, baserat på information om artist, genre och så vidare. Bose hämtar denna information från Gracenote, som är världens största musikdatabas. Men för att databasen ska vara uppdaterad måste du ta emot en CD på posten, eftersom det inte går att koppla upp sig på Internet.
Filmljud
De som lägger femtiofemtusen kronor på en diskret och stilig anläggning har rätt att ha vissa förväntningar på ljudet. Och vi kan meddela att de infrias. Lifestyle 48 kan tryggt sägas vara den bästa anläggningen vi har hört i förhållande till dess storlek. De små Jewel Cube-högtalarna målar inte bara upp en enorm ljudbild, de har också en ren, oförvrängd och behaglig ljudkaraktär som passar till problemfri lyssning i många timmar. Ta till exempel centerhögtalaren, som inte är mycket större än ett paket knäckebröd. Ändå levererar den en mycket realistisk röståtergivning, oavsett om det handlar om sockersöta kärleksförklaringar eller vrålande order – ett solklart bevis på att högtalarnas storlek inte behöver betyda något så länge de har tillräckligt hög kvalitet. Ljudbilden är helt omslutande och återger föremål exakt när de rör sig mellan kanalerna. Det är tydligt i Mission Impossible 3 när det fjärrstyrda planet flyger över huvudet på Tom Cruise. Ljudet av smattrande maskingevär – för att inte tala om exploderande smart-bomber – skulle kunna ge vilken kompaktanläggning som helst stora problem. Men Bose behåller kontrollen. Den aktiva subbasen tål förvånansvärt mycket stryk och är härligt befriad från de resonanser och blåsljud som många kompaktmodeller dras med.
Högtalarnas spridning gör att de passar fint oberoende av om de ska tjänstgöra i ett stort eller litet rum. Och de har samtidigt tillräckligt med kraft för att tillfredsställa de flesta – och kan nog skrämma svärmor också om det skulle behövas. Till och med på höga volymer är ljudet klart och friskt, även om vi märker att förstärkarna går i taket så småningom. När man når en viss nivå tappar ljudet dynamik och de kraftigaste explosionerna mister lite spänst. Då lönar det sig att hellre hålla sig till måttlig volym.
Musik
När vi byter till musik i stereo är ljudkvaliteten också bra rent allmänt, med en klar och fin röståtergivning som lär kunna förföra de flesta. Diskanten får fram massor av detaljer och klingar samtidigt behagligt i öronen. Subbasen är alltid med på noterna och levererar en rapp och distinkt bastakt. Lifestyle 48 duger helt klart till musik, men saknar inte brister helt och hållet, särskilt om man jämför med en konventionell stereo. Bose har samma problem som de flesta andra sub/satellitsystem. Övergången mellan de små, tunna högtalarna och den ganska så potenta subbasen sker inte helt sömlöst. Det märks på att en del röster och instrument låter lite annorlunda än vad man är van vid. Ett piano kan till exempel snabbt gå från att vara ganska så tunt till att låta förvånansvärt fett. En del röster tappar också lite av intensiteten från stämbanden, medan mörkare röster som Mark Knopfler nästan låter överdrivet fylliga. Men detta är en vanesak och hörs tydligast vid direkta jämförelser med renodlade musikanläggningar.
Även om ljudbilden breder ut sig ordentligt i sidled så saknar den lite djup. Placeringen av instrument blir med andra ord en aning oexakt och låter lite ”överallt på en gång”, till skillnad från den mer exakta placeringen man kan få med ett par stativhögtalare även i relativt låga prisklasser. Men det betyder återigen högtalare som är mer iögonfallande och som inte är lika enkla att placera där man vill.
Bildkvalitet
Även om Bose-anläggningen är modernt utrustad med både rumskorrektion och hårddisk, hänger den efter lite när det gäller teknologiska landvinningar på bildsidan. I utgångspunkt finns det bara utgångar för kompositvideo och S-video, vilket är mycket olyckligt för bildkvaliteten. Med hjälp av en speciell adapter kan man få tillgång till scart/komponentvideo, men digitalöverföring via HDMI eller DVI är bara att glömma. Det är synd med tanke på att många potentiella kunder kommer att använda Lifestyle-anläggningen med HD-förberedda flatskärmar av hög kvalitet. Bildkvaliteten är inte bättre än medelmåttig, med en något grov karaktär som slätar över de minsta detaljerna. Svärtan är inte särskilt bra och inte heller färgdjupet eller skärpan är särskilt imponerande. På detta område får Bose se sig besegrade av betydligt billigare konkurrenter, och för de här pengarna har man rätt att förvänta sig mer.
Slutsats
Detta är i princip det närmaste man kan komma ett helt osynligt ljud utan att ljudkvaliteten blir lidande. Lifestyle 48 låter otroligt bra med tanke på storleken och är så enkelt att använda att vem som helst klarar av det. Automatisk rumskorrektion gör inställningen till en barnlek och anläggningen har tillräckligt med kraft för att passa även i relativt rymliga vardagsrum. Anläggningen är däremot inte fullt så enkel att integrera med PC eller MP3-spelare som vi hade kunnat önska oss. Inte heller bildfinesserna är helt uppdaterade och vi saknar i synnerhet en HDMI-utgång.
Totalbetyget reflekterar avsaknaden av dessa funktioner, som bör vara en självklarhet i en anläggning av den här digniteten. Men om ett diskret välljud är det allra viktigaste så är Boses Lifestyle-anläggning fortfarande ett utmärkt alternativ.