Optoma har ett överskådligt menysystem och fjärrkontrollen har lysande knappar som man hittar i mörker. Alla primär- och sekundärfärger kan justeras med färgton, mättnad och ljusstyrka. Man behöver nästan inte fintrimma ljus och kontrast, bara sänka ljusstyrkan fyra snäpp. Resten kan man låta vara.
Bästa förprogrammerade färgläget till film i dämpad belysning är ”referens” och lampläget ”eko”.
Bildkvalitet
Optoma har lite mörkare svärta än InFocus. Men helt mörk är den inte, och eftersom lampstyrkan är testets svagaste är bilden aningen platt och har mindre nyanserade schatteringar i ljus. En stjärnhimmel saknar ljusstyrka i stjärnorna, precis som moln på en blå himmel saknar graderingar av ljus.
Men de flesta scener på film är trots allt inte kolsvarta och i dagsljus är bilden bra. Färgerna är mättade och välbalanserade, i synnerhet i ”Brilliant Color”-läget som förstärker sekundärfärgerna. Ansikten ser fräscha och neutrala ut.
Det som sänker betyget är brus i övergångar från ljust till mörkt. Det finns en del mosquito-brus också, fast det är inte alls lika illa som hos InFocus. Brusreducering finns, men den biter inte på brus som skapas av projektorn själv, eftersom det uppenbarligen uppstår efter brusreduceringen är utförd.
I ljusa rum är det en fördel att köra med full lampstyrka. Då fördubblas ljusstyrkan och med full lampstyrka är HD131Xe testets tredje mest ljusstarka. Å andra sidan blir färgmättnaden sämre, eftersom det bara är vitt ljus som förstärks.
Om 7 000 kronor är smärtgränsen kan du absolut överväga Optoma. Kan du tänja lite på budgeten så gör det.