Klassens enda projektor med linsvinkling (lens shift) är enklare att placera eftersom bilden kan justeras i höjdled. Fjärrkontrollen har upplysta knappar och direktinställning av ljusstyrka och kontrast. Val i menyerna görs med enter-knappen i mitten av pilknapparna, som är det mest intuitiva.
Här finns avancerade bildinställningar som brusreducering, gamma och 3D-fintrimning av alla färger. Menyn är överskådlig och användarvänligheten fin.
Bildkvalitet
I ”cinema”-färgläget och med lampan i eko-läge är svärtan avgjort mörkast i hela testet. Och inte mycket justering behövs för att få den: två snäpp ned i ljusstyrka och fem upp i kontrast.
Svart är kolsvart och färgmättnaden är bäst av DLP-projektorerna. Ingen av de andra testdeltagarna bortsett från Epsons LCD-projektor kan matcha BenQ:s färgljusstyrka. Resultatet är en gnistrande bra bild. Natthimlen är stjärnklar. Schatteringar i himlen är jämna och nyanserade, och en blå himmel mitt på dagen är verkligen blå. Kanske lite överdrivet blå, men i praktiken är det inga problem. Ansikten återges mycket skarpt och har fina hudtoner.
Direkt ur kartongen är brusreduceringen inställd på nivå 7 av 31. Det fungerar i stora drag bra, men genom att sätta den till 8 försvinner de sista spåren av brus – utan att det går ut över detaljnivån rent subjektivt. Det betyder att detta är testet skarpaste och samtidigt renaste bild.
Lägg därtill att W1300 är den DLP-projektor som har bäst färgmättnad vid full ljusstyrka, så har du en lysande dagsljusprojektor. Till skillnad från i ekonomiläget blir fläkten då en smula irriterande, men så är det med alla projektorer.