Yamaha YSP-5600

Kraftfull kruttunna

Ingen har fler högtalarelement än Yamaha. Mätmikrofon skräddarsyr ljudet efter rummet och här finns mer kraft än du vågar drömma om!

Yamaha YSP 5600

(Foto: Tillverkare)

Yamahas toppmodell YSP-5600 använder sig av hela 44 högtalarelement för att skicka ut sju separata strålar med ljud: front, center, bak samt två höjdkanaler för att återge Dolby Atmos- och DTS:X-ljudspår.

YSP-5600 har hela 44 högtalarelement för att kunna skapa ett holografiskt och dynamiskt ljud. Foto: Yamaha.

Yamahas multiroom-system MusicCast har kommit till många produktfamiljer. YSP-5600 kopplas enkelt ihop med andra MusicCast-produkter som CD-spelare, aktiva högtalare och förstärkare. På senare tid har MusicCast-appen blivit mycket bra och intuitiv, och saknar bara Tidal och Apple Music för att bli helt komplett. Använder du någon av dessa tjänster så kan du överföra ljudet via Bluetooth eller AirPlay.

Läs också: Test av Yamaha NX-500, fantastiska trådlösa högtalare till alla rum.

YSP-5600 har mätmikrofon och rumskorrektion som automatisk anpassar ljudet från högtalaren efter rummet den står i. Fyra HDMI-ingångar ger fina anslutningsmöjligheter och samtliga stöder Ultra-HD-video med HDCP 2.2-kopieringsskydd. Högtalaren är enkel att koppla upp, men jösses vad stor den är! YSP-5600 tar definitivt plats och i många fall kan den se tämligen vulgär ut.
Det ingår ingen subwoofer här, vilket betyder att vi tycker att priset är ganska så styvt. Inte minst med tanke på att soundbar-högtalaren nästan skriker efter en extra bashögtalare eftersom den inte sköter basjobbet speciellt imponerande på egen hand. NS-SW300 är en bra partner, vilket höjer totalpriset med ytterligare tvåtusen kronor.

Trots sitt höga pris klarar sig inte YSP-5600 utan subwoofer. Den säljs därför ofta ihop med NS-SW300, vilket höjer priset ett par extra tusenlappar.

Användning
Å andra sidan är ljudlimpan mycket användarvänlig, och här finns dessutom en skärmmeny där erfarna användare kan fintrimma högtalarens strålningsvinkel, ljudfördröjning, ljudnivå och subwoofer-inställningar.
Vilken subwoofer man än väljer så kan den kopplas in trådlöst tack vare en sändare och mottagare som ingår.

Ljudkvalitet
Yamahas soundbar målar upp en stor och tjusig ljudbild med film i surround. Ljudlandskapet är mycket mer exakt än med Philips, man får en större känsla av att ha äkta bakhögtalare och takhögtalare. Den når inte hela vägen upp till Samsungs riktiga bakhögtalare, men detta är näst bäst. Och när vi snackar dynamik och ljudtryck spelar Yamaha i en egen liga.
Men det behövs som sagt en subwoofer. YSP-5600 spelar knappt någon bas att tala om, därför testade vi den med subwoofern NS-SW300, som säljs tillsammans i paket i många butiker.
Tillsammans med subwoofern blir det genast något helt annat. Yamaha har den mest kompetenta soundbar-högtalaren av alla. Mycket på grund av den extrema dynamiken, i kombination med stor rumskänsla. Dialogen är också större och mäktigare, detta är det närmaste vi har kommit äkta biokänsla från en soundbar utan separata bakhögtalare.
Musik i stereo behöver också en subwoofer. Det låter tunt utan, men även med den billiga NS-SW300 blir det bra fart på saker och ting. Lyssna till exempel på den stenhårda ”Hey Man, Nice Shot” med industri-metal-bandet Filter, där trumrytmerna och basgitarren sitter som gjuten. Daft Punks ”Lucky” har bra upplösning och skiner riktigt fint i övertonregistret.
Övergången mellan soundbar och subwoofer är inte helt problemfri, YSP-5600 har en liten puckel i övre basregistret som subwoofern inte tar bort.

Läs vidare
Exit mobile version