När vi tidigare testade Aerosphère Large sopade den mattan med konkurrenterna. Small-modellen beskrivs som ett komplement och kostar hälften så mycket samt är hälften så stor. Den både ser läcker ut och känns förtroendeingivande konstruerad. Man kan dessutom sätta den på ett snyggt golvstativ för att slippa ha den på ett bord eller TV-bänk. Kopplar man den till Aerosphère Base får man fler ljudkällor och kan dessutom använda ett par i stereo, eller som en multiroom-lösning.
Använder man en enstaka högtalare med Bluetooth så är installationen föredömligt enkel. Vill man använda sig av basenheten och koppla in fler högtalare blir det naturligtvis lite fler steg. Men lyckligtvis finns en app för att styra allting ifrån. Och det kan det vara värt för att få en fullständig ljudanläggning med CD och radio, samt möjlighet till ljud i flera rum. Fjärrkontrollen för att välja ljudkällor och ändra volym är både snygg och överskådlig.
Liksom dess storebror har högtalaren en bra spridning på ljudet i alla riktningar vilket nästan gör det synd att ställa den vid en vägg. Nej, den här högtalaren gör sig bäst som en skulptur mitt i rummet där den både hörs och syns. Den har samma öppna och naturliga ljud som Large, vilket gör det trevligt att lyssna på jazz och akustisk musik. Men basåtergivningen är inte alls lika imponerande utan låter mest mullrig. Och den har samma problem med separation av många instrument som spelar samtidigt.
Slutsats
Den utan tvekan snyggaste högtalaren i testet. Och tack vare dess rundstrålande ljud är den som gjord för att stå mitt i rummet och både synas och höras. Vi hade verkligen önskat att Small hade varit ett bra budgetalternativ till Large, som är lite väl dyr för de flesta. Men i verkligheten är den ett komplement när man bygger ett ljudsystem för hela hemmet. Small passar bäst i sovrummet eller matsalen där man spelar diskret. I vardagsrummet behöver man Large för att få kraft i ljudet.