Denon är så nöjda med sin toppmodell AVR-4311 att de inte har brytt sig om att utveckla någon ny modell. För medan resten av sortimentet har fått siffran 12 i slutet av beteckningen har toppmodellen bara fått ett par småjusteringar – och har dessutom blivit fler tusenlappar billigare.
Receivern har 9 förstärkarkanaler, med signalbehandling för ytterligare två om du behöver. Då behöver du en extra stereoförstärkare eller ett par aktiva högtalare. Men vem behöver 11 högtalare? Jo, den som har ett så stort rum att det passar med två par bakhögtalare, och tillräckligt högt i tak för att vilja ha extra höjdhögtalare – ett par längst fram och ett par längst bak. För de allra flesta duger det utmärkt med en vanlig 5.1-anläggning, men med Denon kan man alltså bygga ut hur mycket man vill. Eller så kan man använda överblivna kanaler för att bi-ampa fronthögtalarna. Vi hade föredragit att det gick att bi-ampa centerkanalen också, för att ge den samma förutsättning som frontarna, men det är det nästan inga hemmabioförstärkare som klarar, vilket är synd.
Rumskorrektionen är Audysseys mest avancerade konsumentversion, MultEQ-XT 32. 32-bitars kalibrering ger bättre upplösning och dynamik, vilket betyder renare ljud efter kalibrering.
Skärmmenyerna är enkla att förstå sig på och fjärrkontroll-appen för smartmobiler är otroligt användarvänlig. AirPlay gör dessutom det enkelt att spela musik trådlöst direkt från iPhone eller iPad, så man kan strunta i receiverns mer omständliga nätverksspelare.
Ljudet
Denon-receivern låter fylligt och fint med musik i stereo. Särskilt akustisk musik av enklare slag är sagolik. Pure Direct-läge låter bäst i ett optimalt och symmetriskt rum, men observera att subbasen då kopplas ur. Behöver du den extra djupbasen – eller har ett problematiskt rum – ställer du bara in Audyssey-ljudläget (se bara till att ha gjort en automatisk kalibrering först).
Ljudet är märkbart mer finkornigt med en bra CD-spelare som är inkopplad analogt än med en Blu-ray-spelare som är inkopplad via HDMI. Receivern har HDMI-jitterreduktion via Denon Link (nätverkskabel) men irriterande nog är det bara de allra dyraste Blu-ray-spelarna som har Denon Link-utgång.
I surround målar AVR-4311 upp ljudbilden fint och sömlöst runtomkring oss. Ljudet är fylligt och luftigt, med naturlig dialog och en muskelkraft som är värdig prislappen. Och oavsett om det är film eller musik som står på menyn i flera kanaler så är dynamik och muskler viktigt och en tillräcklig anledning för att köpa receiver i den här prisklassen. I förhållande till de allra bästa i klassen går Denon i kompression lite tidigare när volymen blir för hög, och mellanregistret är en smula tillbakadraget och försiktigt jämfört med exempelvis Pioneer SC-LX85.
Slutsats
Det bor mycket bra i AVR-4311. Den fylliga klangen passar utmärkt till akustisk musik och filmdialogen framträder klart och öppet. Kraften och dynamiken är naturligtvis något helt annat än vad man får från en 10 000-kronorsreceiver, men AVR-4311 är en smula tillbakadragen om man jämför med de mest råbarkade rivalerna. Å andra sidan bör det påpekas att AVR-4311 är avgjort billigast i detta test.
Jitterkorrektion i HDMI-överföringen är dessvärre bara något som ett fåtal kan utnyttja eftersom det bara finns i Denons allra dyraste Blu-ray-spelare. Vi har provat denna funktion och den ger ljudkvaliteten ett klart lyft, i synnerhet rumskänslan.
Användarvänligheten är väldigt bra, särskilt med smartmobil-appen. AirPlay gör dessutom musikavspelningen till rena drömmen.