Den här är verkligen pytteliten. Pentax Q ser ut som om den har krympt i tvätten, men den är ändå en fullvärdig systemkamera. En förhållandevis avancerad sådan till och med. Inte bara för att optiken går att byta ut utan för att funktionsnivån inte ligger efter de större konkurrenternas. Och med tanke på att kameran är mindre än 10 cm bred och knappt 6 cm djup med optik så slinker den ner fint i de flesta fickor.
Pentax har lyckats få plats med inbyggd blixt, blixtsko, ett litet grepp och tillräckligt med knappar och rattar för att inte ens kunniga fotografer ska sakna något. Här finns en välutrustad funktionsratt, en praktisk inställningsratt, programmerbara knappar och ett programmerbart inställningshjul.
Exponeringsprecisionen och färgåtergivningen är mycket god. Detsamma gäller detaljeringen, som visserligen inte kan mäta sig med Lumix G3 eller NEX 5N, men är fullt i klass med – om inte bättre än – de bästa kompaktkamerorna. Videokvaliteten är däremot bättre än i många kompakter, medan autofokushastigheten – särskilt när motivet rör sig – är ganska så trög. Pentax Q är definitivt ingen actionkamera.
Roligare än så här blir det knappast. Låt gå för att bildkvaliteten är högre i de nio andra testdeltagarna, men få av dem är roligare att fotografera med. Pentax Q är en strålande kamera att ha med sig. Överallt. I valet mellan Pentax Q och en proffskompakt (som Olympus XZ-1, Canon G12 eller Nikon P7100) är det mer lockande att ha med sig Pentax i fickan. För jämfört med dem blir bilderna lika bra. Betrakta därför hellre Pentax Q som ett spännande alternativ till kompaktkamerorna än som en kompakt systemkamera.