Lumix GF3 passar inte alla. Först och främst är detta kameran för alla som vill ha spegelreflexens möjligheter men inte orkar bry sig om funktioner de inte begriper – och kanske inte vill begripa. Fotografer som helt sonika vill ha mycket högre bildkvalitet än med den gamla kompaktkameran.
Jämfört med Lumix G3 är bildkvaliteten faktiskt i samma klass. Rent praktiskt är upplösningen marginellt lägre och bruset, som många är så rädda för, är inte ens något problem på stora förstoringar förrän man passerar ISO 1600. Då syns både korn- och färgstörningar tydligt och upplösningen sjunker.
Med 14 mm f/2,5-objektivet är skärpan jämnt bra över hela bildytan, så länge man håller sig till bländare fyra eller lägre. Vi testade även med G3:s 14–42-mm-zoom och nya Leica Summilux 25 mm f/1,4.
Det finns inte mycket att klaga på när det gäller bildkvalitet. Lumix GF3 ligger inte särskilt mycket efter den större och dyrare Lumix G3, men de båda kamerorna sköts på lite olika sätt. Medan G3 ger fotografen en kombination av knappar, rattar och den vridbara pekskärmen, styrs minimalistiska GF3:s funktioner främst från pekskärmen. För alla som tar steget från en kompaktkamera är det mitt i prick. Det gör det nämligen busenkelt att ta fina bilder med betydligt högre kvalitet än de är vana vid, och det är nog alla i GF3:s målgrupp väldigt nöjda med.