Fujifilm X-T5

Stor uppgradering från Fujifilm

Fujifilm X-T5 behåller den klassiska styrningen men tar ett stort kliv framåt i bildkvalitet.

Fuji XT5

Få kameror väcker lika mycket nostalgiska känslor som Fujifilms X-T-serie med systemkameror. Den dryper av retro tack vare klassiska kontroller där slutartid och ISO sitter på stora hjul på ovansidan av kameran.

Den klassiska designen, som påminner om en kamera från 60- och 70-talen, har följt med X-T-serien ända sedan X-T1 debuterade 2014. Nu har turen kommit till den femte generationen och även om X-T5 är förvillande lik den första kameran från 2014 är det allra mesta helt nytt.

Fujifilms ingenjörer måste ha haft det körigt, för X-T5 är den tredje nya systemkameran från dem på mindre än ett halvår. Den här är kanske den som mest tilltalar entusiaster som främst tar stillbilder. De andra två, X-H2 och X-H2S, är inriktade mot sport respektive action där extrem bild- och autofokushastighet räknas mycket. X-H2 riktar sig mer till de som ställer större krav på upplösning och behöver mer professionella videofunktioner som 8K-video.

X-T5 har samma 40,2 Mp X-Trans CMOS-bildsensor som X-H2. Foto: Lasse Svendsen

Rent tekniskt sett bygger X-T5 på samma 40,2 megapixels X-Trans CMOS-bildsensor som X-H2, där videoegenskaperna är nedskalade och begränsad i upplösning till 6,2K – eller 10-bitars 4K/60p internt – och med 12-bitars ProRes RAW-video ut via HDMI.

Kameran är ingen snigel, inte ens om man jämför med X-H2S som har en bildhastighet på 40 bilder per sekund. X-T5 tar 20 bilder/s med elektronisk slutare och 1,29x beskärning och 15 med mekanisk slutare. Precis som i X-H2 har den elektroniska slutaren så lite som 1/180 000 s som kortaste slutartid. Men det mest naturliga är nog att jämföra X-T5 med föregångaren X-T4 som kom 2020.

Här är de viktigaste egenskaperna i X-T5:

Observanta läsare lägger kanske märke till att det har dykt upp ett nytt handgrepp. Det är anpassat för X-T5, som har en skarpare profil på det integrerade greppet, vilket ger ett säkrare tag om kameran än med X-T4 och tidigare modeller. Det är inte lika generöst som det större greppet på X-H2, så Fuji har det nya separata MHG-XT5 för de som behöver ett bättre grepp. Till exempel när man använder större och tyngre objektiv, eller behöver en fästplatta för Arca Swiss-stativfästen.

Det betyder också att det inte finns något batterigrepp till X-T5, som det gör till X-T4.

Handgreppet har blivit bättre på X-T5. Foto: Lasse Svendsen

Kamerahuset har krympt en aning åt alla håll, och vikten har minskat, men det är fortfarande vädertätat och robust byggt. Fuji har hoppat över den utfällbara skärmen och satt i trevägsskärmen vi känner igen från X-H1, som även kan vinklas upp när man håller kameran på högkant.

Om man synar X-T5 närmare i sömmarna ser man att utlösarknappen är lättare att nå att och inställningshjulen på fram- och baksidan är klickbara. Hjulet till höger, det som ställer in exponeringskompensation, är lite större och under ISO-hjulet till vänster, och slutarhastighetshjulet till höger, hittar man samma inställningar som på X-T4.

Sökaren med 3,69 Mp-upplösning är inte lika stor och skarp som på X-H2 och X-T5 har inte H2:s kombination av CFexpress B- och SDXC-kortplatser. I stället får man två SDXC-platser för UHS-II-kort.

Pekskärmen kan vinklas åt sidan. Foto: Lasse Svendsen

Video

Det räcker till massor av 6,2K- och 4K-video med upp till 30 fps och 360 Mbps, som är maximal upplösning respektive dataström.

Det går att spela in 4K/30p med hela bildytan i upp till 90 minuter, eller 6,2K/30p-video med 1,23x beskärning i upp till 60 minuter. Video kan lagras på minneskorten i 10-bitars 422 HEVC (H.265), eller i 12-bitars Apple ProRes RAW via HDMI till en extern inspelare. Kameran stöder även F-Log2 och HLG.

Videofunktionerna är alltså inte lika avancerade som i X-H2, utan X-T5 riktar sig mer till stillbildsfotografer än videografer. Ett tydligt tecken är att det saknas hörlursuttag, vilket finns på både X-H2S och X-H2.

Klassisk retrodesign. Foto: Lasse Svendsen

Bildkvaliteten

Med samma 40 Mp-bildsensor som vi testade i X-H2 kommer det inte som någon överraskning att bildkvaliteten är snarlik. Tillsammans med det nya objektivet XF 30mm f2.8 Macro levererade X-T5 extrem upplösning fullt i klass med vad vi har sett från Sony A7r IV med 61 Mp. Men färgåtergivningen är mer tillfredsställande från X-T5 – och X-H2 – i form av härliga hudtoner och sömlösa nyanser. Fujis filmsimuleringar är de bästa i branschen och svartvitt med antingen Acros eller Monochrome ser helt enkelt perfekt ut.

En av Fujis många filmsimuleringar. Foto: Lasse Svendsen

Använder man Fujifilms Pixel Shift Multi Shot tar kameran 20 exponeringar som sedan sätts ihop till en 160 Mp-bild i Pixel Shift Combiner, som är gratis programvara till PC och Mac. Då kan man, när situationen kräver det, hämta fram extrem detaljupplösning, till exempel när man behöver en extra högupplöst reklambild, eller till och med reprofoto.

Samma sak går att göra med X-H2 – som du kan läsa mer om i vårt test av längst ned på sidan och där bildkvaliteten beskrivs mer ingående.

X-T5 med det nya objektivet XF 30mm f2.8 Macro. Foto: Lasse Svendsen

Jämfört med

Föregångaren X-T4 är den som ligger närmast till hands att jämföra med. På utsidan är skillnaderna inte särskilt märkbara, och båda kan spela in 4K-video och klarar en bildhastighet på 15 bilder/s. Men X-T5 har bättre videoegenskaper och en ny 40 Mp-bildsensor, vilket ger högre bildkvalitet. Inte bara i upplösning utan i färgåtergivning och bilddynamik.

I likhet med X-H2 kan man ta 160 Mp-bilder här, det är ingen av konkurrenterna i närheten av. Panasonic Lumix S5 kan leverera upp till 96 Mp från en 24 Mp-bildsensor (i fullformat), men bildhastigheten är bleka 5 bilder/s. Canons alldeles utmärkta EOS R7 är det närmaste man kommer X-T5:s prestanda och bildkvalitet. Den är blixtsnabb och härlig att jobba med, men utbudet av optik till R7 är begränsat.

Foto: Lasse Svendsen

Slutsats

Tidigare kameror i Fujifilms X-T-serie har alltid tillhört i toppskiktet sin klass. Så är det även med Fujifilm X-T5. Som är den största uppgraderingen någonsin i serien och har det största hoppet i bildkvalitet sedan X-T3 kom 2018. Fans av seriens retrodesign kommer inte att bli besvikna heller. Kameran har en föredömligt överskådlig styrning för fotografer som ofta ändrar inställningar med tiden. Att X-T5 är något mindre, lättare och samtidigt billigare än kamerorna i X-H-serien betraktar nog många som en självklar fördel. Att Fujifilm har tagit bort möjligheten att använda batterigrepp är inte lika positivt för somliga, misstänker vi, men vill man ha det så bör man titta närmare på X-H2 som har samma bildkvalitet.

Läs vidare
Exit mobile version