Fujifilm X-T200

Budgetvänlig nybörjarkamera

Fujifilm X-T200 är en perfekt första kamera för nyfikna fotografer.

Fujifilm XT200 front scaled 1

Foto: Lasse Svendsen

Medan priserna på kameror bara stiger och stiger, blir det allt svårare att hitta bra, prisvärda kameror, som inte är så tråkigt att de tar ifrån en stackars nybörjare all fotoglädje.

Den kompakta systemkameran vi testar här, är en ljuspunkt i en annars mörk marknad när det gäller budgetvänlig kvalitet. Fujifilm X-T200 är väl utrustad med massor av funktioner som utmanar kreativiteten, den kostar inte skjortan, och bild- och videokvaliteten är felfri.

Kameran, som finns i silvergrått kombinerat med svart, eller helt svart, är bland de mest prisvärda systemkamerorna med 4K-video, som passar entusiastiska nybörjare.

Läs också Fujifilm X-T100 Här är en av de bästa kamerorna för nybörjare, men främst med stillbilder.

Den levereras med en liten 15-45mm zoom (motsvarande 22,5–67,5mm), som har elektronisk zoom och inbyggd bildstabilisator. Vi känner den som en pålitlig och skarp zoom, från testet av föregångaren X-T100, som vi gillade. Även om vi hittade några bris-ter med kameran.

Den stora pekskärmen är mycket mångsidig. Foto: Lasse Svendsen

Dessa brister har Fujifilm rättat i X-T200, som också har fått en ny 24 Mp bildsensor med snabbare dataöverföring, mycket bättre autofokus med hela 425 fokuspunkter och något snabbare seriebilder med åtta bilder per sekund.

Fuji har också lyssnat på kritiken, och uppdaterat kameran med mycket bättre 4K-video, om än bara 15 minuter i taget. Men med 4K/30p översamplad från 6K-upplösning får du skarp och detaljerad video med väldigt lite bildbrus.

Digital bildstabilisering

Kameran har också Fujis effektfulla filmsimuleringar, och HDR-video på HD-inspelning, men det är inte allt. Om du accepterar lite beskärning av bilden, kan du också få hjälp från kamerans gyrosensor och använda digital stabilisering av HD-video. Men inte på 4K, som använder zoomens optiska stabilisator istället.

Bättre autofokus

Den gamla kamerans autofokus var inte dess starkaste sida, men med 425 fasfokus-punkter på bildsensorn, är X-T200 mycket snabbare och mer exakt. Den finner ansikten och ögon märkbart snabbare, och är bättre på att följa rörelser, om än inte riktigt i sportkameraklassen.

Men alltså betydligt bättre än sin föregångare.

Kontakten är både för fjärrkontroll och mikrofon. Foto: Lasse Svendsen

Med 4K-video från 6K är X-T200 en suverän videokamera. Autofokusen hänger med fint även i svagt ljus, och det är knappt någon rolling shutter i panoreringar. Man kan ansluta en separat mikrofon för bättre ljud och styra inspelningsvolymen från kameran, men hörlurar kräver en adapter för att fungera.

Man kan flytta fokus på den stora vridbara pekskärmen, men den reagerar då och då lite långsamt, och då är styrpinnen på baksidan bättre att använda.

Den inbyggda blixten är trevlig att ha när man ska lätta upp skuggor. Foto: Lasse Svendsen

Användarvänlighet

Kameran är mycket kompakt för en systemkamera. Med den medföljande zoomen får man ett mycket mångsidigt kamerapaket som fungerar utmärkt till nästan vad som helst. Greppet är integrerat i kameran, som har en stor, vridbar pekskärm som är perfekt för videoinspelning.

De två omärkta knapparna baktill kan programmeras, och virtuella knappar på skärmen ger fotografen tillgång till bland annat Q-menyn – snabbmenyn med de mest använda inställningarna. Det omärkta inställningshjulet till vänster om sökaren kan fungera som slutartidshjul på video, eller så kan man välja filmsimulering och få delad visning på skärmen som visar effekten av simuleringen man har valt. Bland andra svartvitt, sepia, Astia, Velvia, Provia, Pro-neg och Fujis Classic Chrome.

Programhjulet har många dolda funktioner. Foto: Lasse Svendsen

Programhjulet på ovansidan har de vanligaste inställningarna, men också ett separat nattläge som boostar ISO, sport med följande fokus, landskap med större skärpedjup, och fler motiv finns tillgängliga med ett tryck på menyn/ok-knappen baktill.

Den inbyggda blixten fälls upp med knappen på vänster sida av sökaren, precis som på X-T100.

Bildkvalitet

Det är en mycket tillfredsställande kamera att använda. Du kan låta kameran ta hand om allt, sätta den på programautomatik eller avancerade SR+, och koncentrera dig på att välja utsnitt. Då tar kameran hand om allt, exponering, fokus, vitbalans, och anpassar sig till motivet med hjälp av motivigenkänning.

Eller så kan du ta kontrollen själv, och välja bländare efter hur mycket skärpedjup du vill ha, slutartid enligt hur mycket eller lite du vill ha, och så vidare.

Det omärkta inställningshjulet har olika funktioner beroende på vilket exponeringsprogram du har valt. Foto: Lasse Svendsen

Vad du än gör, levererar kameran helt enastående bildkvalitet. Fuji är bra på bildbehandling, och X-T200 är inget undantag.

JPEG-filerna från kameran är några av de bästa du kan hitta, de har knappt synligt bildbrus innan man passerar 6400 ISO, och färgmättnaden, färgbalansen och bilddynamiken är i toppklass för en systemkamera med bildsensor i APS-C-format.

Detaljskärpan är inte lika hög som på en Fuji-kamera med X-Trans CMOS-bildsensor, och den medföljande 15-45mm zoomen är inte lika skarp på alla bländare som XF 18-55mm. Men för en kamera i denna klass, finns det inget väsentligt att klaga på vad gäller bildkvaliteten.

De omärkta knapparna kan programmeras. Foto: Lasse Svendsen

Nikon Z50, Canon EOS M50 II och Sony a6400, är i samma klass som X-T200, och me-dan Z50 är väderbeständig och snabbare, beskär den 4K-video allt för mycket. Canon-kameran gör samma sak med 4K video, vilket lämnar oss med a6400. Den är ännu snabbare än Fuji-kameran, men har inte samma tillfredsställande användarvänlighet, med bland annat en hopplös pekskärm.

Slutsats

Fujifilm X-T200 är en mycket bättre kamera än X-T100. Dessvärre är batteritiden kraftigt amputerad, men om du kan leva med det, är detta en perfekt nybörjarkamera. Med kanske den bästa användarvänligheten i klassen, och en bildkvalitet ingen kommer rynka på näsan åt, är detta en prisvärd systemkamera som kan användas av vem som helst för nästan vad som helst. Skarpa, fina bilder, snabba bildserier och mycket bra 4K-video, är alla plus i kanten för den lilla Fuji-kameran.

Läs vidare
Exit mobile version