Om man inte behöver 6K-video eller flera kameror är DJI:s nya Flip ett intressant alternativ till Mini-drönarna. Den är lättare att flyga med men levererar samma videokvalitet, vilket är mycket bättre än vad man får ut av kameran på den billigare DJI Neo. Som har inbyggda propellerskydd gemensamt med Flip, men inte mycket mer.
Vikten på Flip ligger precis under den magiska gränsen på 250 gram, och det är inklusive propellerskyddet. Som inte bara är en integrerad del av Flips konstruktion, utan också ett smart sätt att fälla ihop drönaren på. Man vecklar bara ut bara upp de fyra rotorerna, så sätts drönaren på och när man har flugit färdigt viker man bara ihop den igen, så stängs strömmen av.
Mycket enklare än så kan det inte bli. Och det innebär också att man inte behöver se till att propellerbladen ligger rätt innan man stoppar ner drönaren i väskan.
Precis som med de flesta DJI-modellerna kan man köpa Flip som en enkel drönare och styra allting med mobiltelefonen. Men de flesta har nog mer nytta av Fly More Combo-paketet som innehåller en RC-2 fjärrkontroll med skärm, tre batterier, laddare, laddkabel och en extra propeller. Allt får plats i den medföljande axelväskan.
DJI anger batteritiden till 31 minuter, och det stämmer väl överens med våra tester. Med tre batterier kan man flyga länge, och det går att ladda upp till fyra stycken av dem i den medföljande laddaren.
Flip stöder för övrigt hot swapping av batterierna. När ett batteri nästan är tomt flyger drönaren automatiskt tillbaka och landar. Sedan byter man bara ut batteriet mot ett nytt, och vips! så startar drönaren igen och är redo att lyfta.
Med Auto Takeoff och Return to Home är det både säkert och enkelt att komma upp i luften. Ett långt tryck på skärmen lyfter drönaren 1,2 meter över marken, redo att flyga, och med motsvarande tryck under flygning så flyger drönaren tillbaka till platsen den lyfte ifrån.
Större bildsensor
Flip har, precis som de flesta av DJI:s billigare drönare, en enda kamera. Här är den på användbara 24 mm med ljusstyrka f1,7. Som jämförelse har Neo 14 mm och f2,8 på sin mindre 1/2-tums bildsensor med 12 megapixlars upplösning. Flip har en större 1/1,3-tums CMOS-bildsensor med 12 Mp, som även stöder 48 Mp-upplösning.
Det betyder bättre bildkvalitet, både i stillbilder och i 4K/60p HDR-video – eller 2,7K om man heller vill spela in video vertikalt.
AI-motivspårning
Kameran har inte optisk utan digital zoom, vilket egentligen är en nöd-zoom. Om man behöver komma närmare så varsågod, men digital zoom innebär pixelbrus. Som syns extra synligt i svagt ljus. Trots DJI:s Dual Native ISO Fusion.
Bäst att låta bli den digitala zoomen, alltså.
Men DJI:s färdiga flygmönster är fina. De finns i andra DJI-drönare också och på Flip aktiveras de med en knapptryckning på sidan av drönaren. Valt flygmönster syns på den pyttelilla skärmen på framsidan av drönarkroppen.
Flip har Dronie, Rocket, Spotlight, Helix, Circle och Boomerang och använder AI-motivspårning som följer motivet när det rör sig. De kan vara en kompis på cykel eller skidor, eller piloten själv. Möjligheterna är många.
Man kan trycka på en fokuspunkt som markerar motivet som ska följa på skärmen, så följer drönaren efter det under tiden den filmar, så kallad Focus Track. Det går också att använda röststyrning – ännu så länge bara på engelska – för att starta en inspelning.
Med MasterShots är det enkelt att sätta ihop klipp och lägga på musik, övergångar och enkla effekter i inspelningarna. Flip stöder också timelapse-videor och man kan välja mellan fyra färdiga timelapse-flygmönster. Eller Hyperlapse, som DJI kallar det.
Drönaren tål upp till 10,7 m/s vindstyrka och kan flyga upp till 14 km bort från användaren. Den är mycket stabilare i vind än Neo. Smartare också. Sensorer på framsidan förhindrar att den flyger rakt in i en vägg, drönaren stannar helt enkelt när ett hinder kommer för nära.
Strålande videokvalitet
Stillbilder kan sparas som vanliga 8-bitars JPEG-filer, eller DNG-filer för dem som gillar efterbehandling. Inställningarna finns i menyn på fjärrkontrollen. Det är också här man väljer inställningar för videoinspelning, upp till 10-bitars 4K med D-Log M.
Eller 4K/60 fps eller 4K och 100 fps i slow motion. Full HD går också, och vertikala inspelningar i 9:16-format, för den som vill dela inspelningarna på sociala medier.
Inspelningarna fyller snabbt drönarens 2 GB internminne, men man kan välja att lagra på ett microSD-kort och ladda upp filmen till ett SkyPixel-konto. Bilderna överförs enkelt till mobilen för snabb delning på SoMe.
Bildkvaliteten är synbart mycket bättre än från lilla DJI Neo, och som förväntat i nivå med Mini. Vilket betyder väldigt bra. Det finns få artefakter, inspelningarna är skarpa, brusfria (utan digital zoom), och färgåtergivningen är mättad och relativt neutral. Med HDR får man strålande dynamikomfång och inspelningarna har mer än en antydan till professionell kvalitet.
Glöm inte
En vikt på 249 gram och C0-märkning innebär att man inte måste gå en A1/A3-kurs för att flyga drönaren lagligt. Men det rekommenderas ändå att man går A1/A3-kursen, vilket görs enkelt på nätet. Kom ihåg att drönaren måste registreras med märke, modell och ditt operatörsnummer. Som alltid måste du ha en giltig ansvarsförsäkring.