Panasonic Lumix FT25

Mörkrädd dykare

En lättanvänd och dyktålig kamera som tyvärr inte tar bra bilder under sådana förhållanden.

Av de billigaste kamerorna är det Panasonics som verkar mest förtroendeingivande trots det relativt nätta formatet. Det finns inte mycket plast och FT25 känns helt enkelt solid. Däremot är det på bekostnad av bekvämligheten då det inte finns något bra grepp eller halkskydd för fingrarna. I blött skick tappar man den lätt och den skyddande luckan är lite pillig att få upp. Jämfört med förra årets FT20 tål denna ytterligare 2 meters djup vilket inte är illa i den här prisklassen. FT25 finns i svart och vitt utförande.

Knapparna sitter väl placerade men de är relativt små och framför allt är flera försänkta. Det gör det svårt att trycka ner dem med stelfrusna fingrar på vintern. Tack vare lägesknappen och snabbmenyknappen är det enkelt att komma åt inställningarna. Det finns snabbval för sport, snö, strand, undervatten och panorama samt ytterligare 13 scenval i en undermeny. Ett halvautomatiskt läge med kontroll över vitbalans och ISO finns, men annars är det intelligent scenval som gäller.

Tyvärr verkar det mesta av budgeten ha gått till skalet då bildkvaliteten inte är mycket att hurra över. I svag belysning tog FT25 de sämsta bilderna av alla, vilket är ett problem då brist på ljus är utmärkande för undervattensfotografering. Färgåtergivningen är i blekaste laget och bildgeometrin under medel. Dessutom syntes det problem med kromatisk aberration, alltså en färgskugga vid skarpa kontraster. Men framför allt varierar skärpan betydligt och det är ett extra tydligt problem vid närbilder.

Slutsats
Vill man ha en liten och smidig tålig kamera och priset är väldigt viktigt så kan FT25 passa. Det är inga problem att tappa den från båten och fiska upp den utan att den går sönder. Det kan hända eftersom metallskalet blir halt i väta. Den har bra automatiska funktioner och det är lätt att komma åt inställningarna. Men tyvärr tar den inte speciellt bra bilder, speciellt inte i svagt ljus. Därmed är den direkt olämplig för undervattensfotografering och då faller ju lite idén med en vattentät kamera.

 

Läs vidare
Exit mobile version