Shokz OpenSwim Pro

För simmaren

Med Shokz OpenSwim Pro siktar Shokz in sig på en rejält snäv målgrupp.

Shokz OpenSwim Pro inledning 2

Precis som namnet antyder är Shokz OpenSwim Pro en hörlur som främst riktar sig mot dig som håller på med vattenaktiviteter. På pappret borde det betyda att den funkar minst lika bra till andra träningsformer. Eller?

I paketet finns hörluren, ett smidigt fodral, ett par öronproppar, en laddkabel (som även används till filöverföring av musik) samt en liten ”user guide” som bland annat hintar om hur jag ska göra för att överföra musikfiler från datorn till hörluren. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Hur fungerar det?

Sin vana trogen jobbar Shokz med open-ear-teknik och i detta fall använder man sig av bone conduction, eller benledningsteknik på ren svenska, för att få användaren att höra ljudet.

Med benledningsteknik använder man huvudets naturliga resonans för att skapa ljud i stället för att leda ljudet in i örat.

Läs också Kul lösning Shokz presenterar ny hörlur med ”direct pitch air conduction-teknik”. Prislappen är lite i mastigaste laget men är det bra så kan det ju vara värt det.

Det i sin tur betyder att du kan lyssna på musik, pod, ljudbok eller prata i telefon och samtidigt ha hörselgången fri för att höra det som händer i omgivningen. Detta är dessutom en bra teknik för de personer som lider av tinnitus.

Har du behov av att stänga ute omvärlden och få det helt tyst bör kanske just denna teknik inte vara ditt förstaval.

Att använda

Shokz OpenSwim Pro har ett band jag lägger runt nacken, en mjuk bygel som placeras över/runt örat och en ”klump” som naturligt lägger sig en bit framför örat vid kindbenet. Hörluren är mjuk, bekväm och sitter väldigt bra på plats under träningspassen.

Läs också Vad är det som väger? Vikten är verkligen bara en siffra. Det som är intressant på riktigt är vad som egentligen väger i våra kroppar.

Eftersom luren är avsedd för vattenaktiviteter klarar den naturligtvis ett rejält svettigt träningspass på land såväl som träning i pool eller hav.

Att ta med mobilen i plurret är ingen strålande idé och det har Shokz OpenSwim Pro löst genom 32 GB minne som du kan fylla med MP3-låtar.

Det finns två eq-lägen: ”standard” samt ”vocal”. Jag skiftar läge genom att hålla inne ”sänk volym” i två sekunder. För att byta mellan MP3- och Bluetooth-läge behöver jag hålla in båda volymknapparna tills jag får en röståterkoppling som talar om för mig vilket läge som är aktivt. I appen finns det inte så mycket extrainställningar att göra, vilket gör att den nästan känns lite onödig. Lite synd att det inte går att ändra ljudbilden på något sätt, det hade den mått bra av. Här finns som tidigare påtalat enbart två lägen. Standard och Vocal. (Skärmdump från app)

På själva hörluren kan du ändra mellan Bluetooth- och MP3-läge, skifta eq-läge mellan ”swimming mode” och ”standard mode” samt styra musiken och ta emot samtal.

På klumpen som ligger framför mitt vänstra öra hittar jag ”multifunktionsknappen” där jag styr musiken och även telefonsamtal. (Foto: Åsa Warme Hallén)

Ljudet

I ärlighetens namn är inte ljudbilden Shokz bästa och tyvärr kan jag inte personifiera mina ljudinställningar. Men å andra sidan tänker jag att hörluren främst är tänkt som ett träningsredskap i samband med vattenträning och där lever den upp till förväntningarna.

Hur fungerar de på riktigt? 

Det är bara att erkänna – jag är varken något vattendjur eller en elitsimmare. Så för att verkligen sätta Shokz OpenSwim Pro på prov kallade jag in svägerskan. Här snackar vi ”hard core” med erfarenhet av Ironman, swimrun och andra liknande tokigheter. Hon testade lurarna genom att köra 60 minuters swimrun samt 35 minuters öppet vatten-simning och hennes utlåtande blev ungefär så här: Väldigt sköna lurar som sitter stilla och stabilt både under simning och löpning.

Foto: Sanna Wihlborg

Man känner inte att man har dem på sig så länge man inte använder simmössa. Eftersom simmössan behöver sitta utanpå hörluren skapas ett obekvämt tryck mot kindbenet. Hon berättar vidare att vid öppet vatten-simning krävs det att man lyfter huvudet framåt för att navigera och den manövern gör att man kommer åt bandet i nacken vilket är lite störande.

Svägerskan var väldigt imponerad över att musiken hördes så väldigt tydligt även i vattnet utan att hon behövde höja volymen.

Läs också När hundradelar räknas Ett par sportiga solglasögon som ska visa tempo och annan matnyttig information inne i själva glaset när jag är ute och springer eller cyklar. Kan det verkligen fungera?

Nu är dessvärre simhallen i Karlskrona stängd för renovering så ingen av oss har haft möjlighet att prova hörluren i pool men jag tänker att det nog är samma upplevelse.

Slutsats

Å ena sida är Shokz OpenSwim Pro ett utmärkt träningssällskap för dig som ägnar dig åt olika vattenaktiviteter tack vare sin IP68-klassning. Ljudet hörs riktigt bra även i vattnet och passformen är bekväm. Å andra sidan har man tyvärr snålat in på de personliga eq-inställningarna vilket gör att jag skulle rekommendera någon av de andra Shokzlurarna om det är open-ear-teknik du är ute efter och inte nödvändigtvis behöver ha med dem på simturen.

Läs vidare
Exit mobile version