Fairphone 3

Fair enough?

Fairphone 3 vill rädda klimatet och ge dig ett rent samvete på samma gång. Men även om tanken är god så misslyckas mobiltelefonen fullständigt.

Fairphone3 TOP

(Foto: Fairphone)

Din mobil är en enorm belastning för klimatet. Under tillverkningen av de flesta mobiltelefoner används ett stort antal metaller (bland annat guld, volfram, tenn och tantal), som för det första utvinns genom gruvdrift i Afrika under svåra förhållanden för arbetarna och för det andra mycket sällan återvinns. Det är faktiskt bara ungefär 20 % av telefonerna i dag som återvinns på något sätt, merparten av vårt elektroniska skräp hamnar på soptippar i tredje världen.

Fairphone 3 är tillverkad av hållbara material, inklusive återvunnen koppar och plast samt sällsynta metaller som framställts på ett ansvarsfullt sätt, till exempel volfram och tenn från konfliktfria zoner. (Foto: Fairphone)

Det här har det holländska företaget Fairphone försökt göra någonting åt sedan 2013 och under det senaste året har deras senaste mobilmodeller så smått blivit tillgängliga på den skandinaviska marknaden, bland annat hos Tele2 i Sverige och 3 i Danmark.

Klimatsmart mobil

Fairphones grundkoncept är att användarna ska kunna behålla och använda sin telefon i fem till sju år, vilket är en hel del längre än vi normalt behåller våra telefoner (ungefär två till tre år). Fairphone anser därför att deras mobiltelefon belastar klimatet med 30 % mindre koldioxid än de som kommer från stora tillverkare som Apple, Huawei och Samsung.

Så här bra ser skärmen på Fairphone 3 under inga omständigheter ut i verkligheten. Den är både suddig och ljussvag. (Foto: Fairphone)

För att nå målet är Fairphone-mobilerna tillverkade av material som antingen är återvunna (koppar och plast) eller framställda på ett ansvarsfullt sätt, till exempel kommer volfram och tenn från konfliktfria zoner och guldet är så kallat Fairtrade-guld.

De är också uppbyggda av moduler så att de är enkla att reparera. På så sätt kan man själv byta ut trasiga delar som skärm, högtalare och batteri mot en mindre kostnad, i stället för att slänga mobilen om den går sönder.

Dessutom levereras alltid en Fairphone utan laddare i lådan. Däremot ingår en liten stjärnskruvmejsel som man använder när man byter ut moduler hemma på köksbordet.

Vi kunde naturligtvis inte låta bli att försöka skruva isär Fairphone 3 med den medföljande skruvmejseln. När baksidan, ramen och batteriet var borta var vi redo att sätta igång! (Foto: Peter Gotschalk)

Ett efterlängtat test

Allt det här låter nästan för bra för att vara sant. De goda avsikterna förtjänar applåder och det är knappast någon tvekan om att Fairphone fjäskar för de som har klimatångest men ändå inte kan leva utan en smartmobil.

Frågan är bara om Fairphone håller vad de lovar. Det har vi velat ta reda på länge, så ända sedan Fairphone 3 lanserades på sensommaren 2019 har vi kämpat för att få tag i ett testexemplar. Nu har vi lyckats. Men även om Fairphone under mellantiden har lanserat Fairphone 3+ så har vi bara lyckats lägga vantarna på föregångaren Fairphone 3.

Man börjar med att skruva bort 13 små skruvar, sedan pillar man loss skärmen (till vänster) så att man bara har ramen med de utbytbara modulerna kvar (till höger). (Foto: Peter Gotschalk)

Det är dock inget större problem. De två telefonerna är nämligen identiska sånär som på kameran, som i Fairphone 3+ har uppgraderats till 48 Mp i huvudkameran och 16 Mp i frontkameran samt fått bättre och snabbare autofokus, objektspårning och bildstabilisering. Tack vare mobilens modulkonstruktion kan Fairphone 3-ägare helt enkelt köpa den nya kameran som reservdel. Utbytet kan som sagt göras hemma på köksbordet.

Längst ner sitter två av modulerna man kan byta ut själv. Högtalaren i vänstra hörnet och den så kallade bottenmodulen, som bland annat innehåller vibrationsmotorn, mobilens huvudmikrofon samt USB-C-ingången. (Foto: Peter Gotschalk)

Med andra ord gäller allt vi säger om Fairphone 3 även för Fairphone 3+, bortsett från kameran. Och vill man uppgradera sin Fairphone 3 till en Fairphone 3+ behöver man bara investera i en 48 Mp-kameramodul för 60 euro och en toppmodul med inbyggd 16 Mp-frontkamera för 35 euro. Sammanlagt 95 euro, alltså en svensk tusenlapp.

Längst upp sitter kameran i högra hörnet samt toppmodulen, som innehåller både frontkameran, 3,5 mm-kontakten till hörlurar, mobilens sekundära mikrofon och närhetssensorn. (Foto: Peter Gotschalk)

Zzzzzzzzzz

Så långt är allt väl. Nu måste vi bara förklara varför Fairphone 3 ändå är en fruktansvärd dyr produkt som aldrig någonsin kommer att hålla vad den lovar, trots alla goda intentioner!

Den korta förklaringen är att mobilen är lååångsam! Både rent objektivt och framför allt i förhållande till priset.

Fairphone 3:s lilla kamera tar bra ögonblicksbilder i dagsljus och med solen i ryggen. (Foto: Peter Gotschalk)

Under den tämligen ljussvaga och oskarpa skärmen sitter 4 gigabyte RAM, 64 gigabyte lagringsutrymme och en Snapdragon 632-processor från mitten av 2018. Vi har inte testat några andra mobiler med just den här processorn, men både Sony Xperia 10 och Motorola moto G7 Plus, som vi har testat, har en ännu äldre processor från samma serie, Snapdragon 636.

Men usch, resultatet blir mindre bra om du fotograferar i motljus. (Foto: Peter Gotschalk)

Dessa båda har flera år på nacken vid det här laget och kostar en hel del mindre än Fairphone 3. Men även om Snapdragon 632 alltså släpptes drygt sex månader efter Snapdragon 636 så är den senare snabbare och bättre på nästan alla områden, vilket i praktiken betyder att Fairphone 3 är markant långsammare än de två ovan nämnda mobilerna från Motorola och Sony, även om den klimatsmarta mobilen kommer med rent Android 10 direkt ur kartongen och är både nyare och kostar drygt 1 000 kronor mer.

Och i mörka omgivningar med konstgjort ljus går det helt galet. (Foto: Peter Gotschalk)

Det hade man kanske kunnat leva med om bara själva mobilen var tillräckligt snabb till vardags. Men det är den inte. Våra benchmark-tester bekräftar vår subjektiva uppfattning av en mobiltelefon som gör allting i snigelfart. Till och med att bläddra fram och tillbaka på webbsidor eller i appar som YouTube och Instagram kräver stort tålamod, och försöker man spela ett stort spel som Asphalt 9 får Fairphone 3 nästan hjärnblödning.

Slutsats

Nu tänker du kanske att det väl måste kunna gå att leva med, om man gör miljön en tjänst genom att köpa Fairphone 3 i stället för någon av mycket mer klimatosmarta mobilerna från de stora konkurrenterna. Men vår bedömning är att Fairphones grundidé inte håller.

Som nämnts ovan är hela grundtanken att man ska behålla sin Fairphone i mellan fem och sju år om ekvationen ska gå ihop. Och naturligtvis hjälper den modulära tankegången en bra bit på vägen. Som vi nämnt kan Fairphone 3 enkelt uppgraderas till en Fairphone 3+ genom att bra byta ut två moduler för totalt sammanlagt 1 000 kronor – och i kartongen ligger till och med en skruvmejsel för ändamålet. Men den mest centrala delen av mobilen, själva hjärnan – alltså processorn och minnet –, kan inte bytas ut.

För jämförelsens skull samma julmotiv fotograferat med iPhone 12 Pro Max. Om man absolut vill ha en Fairphone lönar det sig nog att investera i en Fairphone 3+ sam har den lite bättre kameramodulen. (Foto: Peter Gotschalk)

Därför blir Fairphone 3 aldrig snabbare. Och därför är det nästan en absurd tanke att någon människa, även den mest fanatiska klimataktivist, ska kunna uthärda att använda sin Fairphone 3 i mer än fem år! Det kommer inte att hända.

Alltså blir Fairphone 3 en alldeles för dyr budgetmobil, som visserligen är lätt att reparera och till viss del uppgradera, men som i slutändan förmodligen ändå får kortare livslängd än mindre klimatovänliga konkurrenter i samma prisklass.

 

Läs vidare
Exit mobile version