TP-Link Archer Air R5 + 2x E5

TP-Link Archer Air R5: Mesh-nätet du inte ser

TP-Link Archer Air R5 är ett så platt mesh-nätverk att det hänger nästan osynligt på väggen.

TP-Link Archer Air R5 & E5 lifestyle

Foto: TP-Link

Det är svårt att göra routrar och mesh-nätverk spännande. Därför är det bra gjort av TP-Link att fånga mitt intresse med helt platta Archer Air. Som i det här testet består av routern Archer Air R5 och två satelliter som heter Archer Air E5.

Platta som pannkakor: TP-Link Archer Air R5 och två E5. Foto: TP-Link

En platt router och dito satelliter är lockande för många som kräver en modern design som passar in i moderna hem och kontorslokaler. Den slimmade profilen gör det enklare att placera enheterna i små rum, eller där man vill bevara en minimalistisk stil. Eller så kan man helt enkelt gömma undan dem helt. En platt router är dessutom lättare att montera på en vägg eller till och med under ett skrivbord.

Tänk dock på att du inte kommer undan kablarna: routern måste ha både ström- och Ethernet-kabel, medan satelliterna klarar sig med strömkabel. Så kablarna kommer att synas med väggmontering, om du inte kan dra dem på andra sidan väggen.

En mindre uppenbar fördel med platta produkter kan vara bättre värmeavledning, eftersom en platt router har en större yta i förhållande till sin volym. Detta har inte tillverkaren sagt något om, så vi ska inte spekulera för mycket om det. Min erfarenhet är dock att routrar rent generellt ändå inte har några större problem med värmeutveckling.

Allt som behövs för monteringen ingår. Foto: Geir Gråbein Nordby

Enkel montering

På baksidan av enheterna sitter två remsor med dubbelhäftande tejp, så det är enkelt att fästa dem på väggen. Det finns även väggfästen om du hellre vill skruva upp dem.

Routern har en enda gigabit Ethernet-ingång och en dito utgång, medan satelliterna bara har en USB-C-kontakt för ström. Det här nätverket är med andra ord främst avsett för trådlösa produkter, men du kan alltså ha en spelkonsol, stationär PC eller någon annan apparat inkopplad med kabel. Och på så sätt få bättre stabilitet och hastighet.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Installation

Själva installationen går väldigt smidigt med TP-Link Ether-appen. Börja med routern, skapa ett lösenord och ett nätverksnamn. Koppla sedan satelliterna till ström, så utökar de nätverket automatiskt. Placera routern där du behöver den högsta hastigheten som mest, eller där du vill kunna ansluta en nätverksprodukt med kabel. Satelliterna – noderna – sätter du på de platser i huset där du behöver bättre täckning.

Med mobil-appen kan du optimera nätverket genom att prioritera olika aktiviteter eller enheter, som spel eller streaming, eller sätta din arbetsdator överst på listan över viktiga enheter. Du kan när som helst se vilka enheter som är anslutna och ställa in individuella tidsgränser om du vill. Eller skapa en profil för varje familjemedlem och ge olika åtkomst. Till exempel om du som förälder inte vill att dina barn ska ha tillgång till vuxeninnehåll.

Dubbelhäftande tejp sitter redan på baksidan. Foto: TP-Link

WiFi 6

Produkterna är av typen WiFi 6 och inte de senaste WiFi 6E- eller WiFi 7-standarderna. Det gör att maxhastigheten och stabiliteten när många prylar är uppkopplade samtidigt är något lägre. Åtminstone teoretiskt.

Men du får både 2,4 och 5 GHz bredband och Archer Air E5 stöder även 160 MHz på 5 GHz-bandet. Det innebär att två kanaler kan slås samman till en enda, för att dubblera bandbredden och ge bättre hastighet.

Stabila och bra hastigheter även om de inte är de snabbaste. Skärmdump: Wi-Fi Sweetspots till iOS

Hastigheter

TP-Link lovar upp till 2402 Mbit/s på 5 GHz-bandet och upp till 574 Mbit/s på 2,4 GHz. Men observera att detta är den totala hastigheten för delning till alla anslutna prylar, och även då är detta mycket optimistiska siffror.

Själv fick jag runt 500 Mbit/s i samma rum som routern, som då var kopplad till bredbandet med en kabel. Det är till exempel 300 Mbit/s lägre än jag får med Netgear Orbi 760-serien, som dock kostar dubbelt så mycket som TP-Link-nätverket. TP-Links egen Deco XE75 med Wifi 6e är också snabbare, även om jag under testperioden upplevde det nätverket som mindre stabilt när många prylar var uppkopplade. Med reservationen att detta kan ha förbättrats sedan testet genom en firmware-uppdatering.

Å andra sidan är Archer Air-systemet mycket stabilare på avstånd än jag befarade. Våra kontorslokaler är på nästan 400 kvadratmeter och med två satelliter utöver routern strategiskt placerade fick jag alltid över 400 Mbit/s på 5 GHz-bandet. 2,4 GHz låg vanligtvis någonstans mellan 30 och 50, som förväntat. Man bör därför alltid använda 5 GHz där hastigheten är viktig.

TP-Link anger inte hur många antenner som finns på insidan av varje enhet, men de använder sig av så kallad strålformning (beam forming) och optimerar täckningsgraden utifrån om enheten hänger vertikalt på väggen eller ligger plant. Och jag måste säga att jag inte upplevde några problem med instabilitet hur de än var placerade.

Detta är dock inga superkraftiga sändare och mottagare, så om du bor på flera våningar bör du ha minst en Archer Air-box på varje våning. Men nätverket gör vad det ska och eftersom det är så diskret är det ingen idé att gömma undan det – och få sämre täckning.

Foto: TP-Link

Slutsats

Det finns mycket att gilla med Archer Air R5 och E5 från TP-Link. Speciellt att enheterna är platta och självhäftande. Vilket gör att de smälter in i miljön och inte behöver gömmas undan. Men också att det är ett enkelt nätverk att installera, med bra och stabila hastigheter. Under testperioden bjöd det inte på några negativa överraskningar utan gjorde vad det skulle.

Archer Air har inte de senaste WiFi-standarderna och hastigheten på en enskild ansluten enhet ligger i praktiken på runt 500 Mbit/s i samma rum, och sjunker ner till 300-400 Mbit/s i rummet intill. Vilket är ganska bra, men inte bland de allra snabbaste. Å andra sidan är det bara finsmakare som abonnerar på ett snabbare bredband än så – och då kanske de ändå satsar på ett mesh-nätverk i highend-klassen.

I praktiken är TP-Link Archer Air R5 därför ett mycket bra val i den här prisklassen. Speciellt om man inte vill att nätverket ska synas.

 

Läs vidare
Exit mobile version