PLAUD Note

En sekreterare i fickan – med ChatGPT

Är det slut på att göra egna transkriberingar nu? PLAUD Note är en ChatGPT-driven röstinspelare i fickformat – och ett stort steg i rätt riktning.

PLAUD Note pocket

Foto: PLAUD

I en värld där informationsflödet ökar nästan exponentiellt, samtidigt som det verkar som om vår koncentrationsförmåga blir sämre och sämre i vardagen, har behovet av att fånga upp och bearbeta all information blivit allt viktigare.

Oavsett om du är journalist eller student, eller har ett annat yrke där det är viktigt att ta spela in och tolka samtal och intervjuer, kan transkribering och sammanfattningar vara tidskrävande och krångliga arbetsuppgifter. Att transkribera bara fem minuters tal kan lätt ta mer än en timme.

Det är här PLAUD Note kommer in i bilden. Det är en liten, AI-driven inspelare med ChatGPT som motor, som utlovar att revolutionera sättet vi spelar in och bearbetar det talade ordet.

Undertecknad lämnar inte längre hemmet utan PLAUD Note. Foto: Geir Gråbein Nordby

Design

PLAUD Note är en liten och nätt grunka, ungefär lika stor som ett kreditkort fast lite tjockare. Den levereras med ett magnetiskt fodral i konstläder som enkelt sätts fast på baksidan av en iPhone med MagSafe. För andra mobiler ingår det en metallring som kan limmas fast på baksidan av telefonen, sedan klickas PLAUD Note enkelt på plats – och den tar minimalt med plats, så telefonen blir inte nämnvärt tjockare eller tyngre.

PLAUD Note kopplas till mobilen via Bluetooth, vilket är nödvändigt för att kommunicera med appen. Plus en annan unik funktion, som jag återkommer till om en stund.

Observera att PLAUD Note inte får ström från telefonens batteri utan måste laddas via en medföljande magnetkabel. Det kan vara lite opraktiskt, speciellt om du är på språng och behöver ladda både din telefon och PLAUD Note samtidigt. Först trodde jag att den kunde laddas via MagSafe, men det visade sig inte stämma.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Fullmatad med funktioner

Trots sin beskedliga storlek är PLAUD Note full av imponerande funktioner. Det finns tillräckligt med batteri för upp till 30 timmars inspelning. Varje enskild inspelning kan pågå i upp till 5 timmar, innan du måste trycka på inspelningsknappen igen. Detta gör den idealisk för att spela in längre föreläsningar, möten eller intervjuer.

En av de mest imponerande funktionerna är PLAUD Notes AI-drivna brusreducering. Oavsett om du spelar in i ett stökigt klassrum eller på ett bullrigt café tar brusreduceringen på ett intelligent sätt bort bakgrundsljud och fokuserar på de som talar. Det ska mycket till för att oväsen ska störa en meningsfull transkribering.

Foto: PLAUD

Spelar in telefonsamtal

Och så tillbaka den unika funktionen: PLAUD Note kan spela in dina telefonsamtal direkt. Detta fungerar även med iPhone och vissa sociala medier-appar som vanligtvis inte tillåter detta.

Med en omkopplare växlar man från röstinspelningsläge till telefoninspelningsläge. Då spelas både din röst och mottagarens röst in, vilket gör det enkelt att transkribera telefonsamtal.

Läs också Så använder du ChatGPT Över en natt gick artificiell intelligens från något man bara läste om till något konkret som vem som helst kunde använda. AI har blivit mainstream, men hur använder man det?

Magin sker efter inspelningen

Det är när inspelningen är klar som den riktiga magin händer. Genom att ladda upp ljudfilen till PLAUDs AI-app, som drivs av OpenAI:s Whisper-teknik, får du en exakt transkribering och en automatiskt genererad sammanfattning av innehållet. På så sätt kan du undvika att ägna otaliga timmar åt manuell transkribering och att göra anteckningar.

På samma gång genereras en tankekarta, vilket kan vara praktiskt om man ska göra presentationer eller behöver en enkel överblick för att lära sig och memorera det som skrivs.

Kom också ihåg att aktivera PLAUD Cloud, då arkiveras alla inspelningar i molnet så att du kommer åt dem via webbläsaren.

Att använda PLAUD Note

Jag har använt PLAUD Note i et par veckor nu, bland annat på en fabriksvisning hos Bang & Olufsen i Danmark, på uppdrag för systertidningen Ljud & Bild. Under flera timmar gick vi runt i fabriken medan B&O:s anställda pratade om produkterna de tillverkar, miljöåtgärder och mycket annat. Allt spelades in av PLAUD Note.

Efteråt kunde jag ladda upp varje inspelning för transkribering, välja språk (mest danska, ibland engelska) och få en utskrift. Även om allt inte blev100 % korrekt så lyckades sammanfattningsfunktionen korrekt fånga essensen av det som sades. Detta visar hur värdefull PLAUD Note kan vara för journalister.

Det bör dock sägas att fick större utbyte av att skicka samma transkribering genom Claude AI, som är en konkurrent till ChatGPT. Då kunde jag fråga tjänsten om specifika samtalsämnen som inte fanns med i den första sammanfattningen och få ett mer omfattande sammandrag. Som jag i sin tur kunde använda som inspiration för att skriva hela min artikel om besöket.

Begränsningar

Vilka är då nackdelarna med PLAUD Note? Jo, för det första krävs ett löpande abonnemang utöver engångsbeloppet på nästan 2 000 kronor, efter en kostnadsfri provperiod på tre månader.

Desto värre är att transkriberingen i dagsläget inte kan skilja på flera talare, vilket kan vara en svårighet om man ofta spelar in samtal med flera deltagare. Det blir särskilt svårt när man ska hämta ut direkta citat, när man inte vet vem som säger vad. Då är transkriberingstjänster som Sonix AI betydligt bättre, den delar upp samtalsparterna i Speaker 1, Speaker 2, Speaker 3, etc. Däremot är min erfarenhet att OpenAI Whisper har en betydligt bättre talförståelse av icke-engelska språk ​än Sonix AI. Det blev tydligt när jag använde Sonix för att transkribera en intervju jag gjorde med artisten Thomas Dybdahl.

Whisper, som är programmet PLAUD Note använder för att tolka tal, har också svårt att förstå vissa dialekter. Däremot lyckas sammanfattningsfunktionen ofta fånga essensen ändå. Problemet uppstår när man ska hämta ut direkta citat, som ibland kan vara så konstigt transkriberade att det är omöjligt att föreställa sig vad som har sagt utan att lyssna på ljudfilen. Lyckligtvis ligger den lagrad på samma ställe som citatet, så genom att trycka på texten hör man ljudinspelningen från exakt samma ställe.

För att utnyttja PLAUD Note maximalt måste du teckna ett abonnemang. Eller köpa individuella paket med ett visst antal minuter för transkribering. Skärmdump: PLAUD för iOS

Tappar du bort den är det kört

Ett annat problem är avsaknaden av en sökfunktion, som Apples ”Hitta” eller Tile. Många hörlurar och öronproppar har en sådan funktion inbyggd, och en så liten men viktig produkt som PLAUD Note borde definitivt också ha det.

Jag råkade faktiskt tappa bort det första testexemplaret och fick med skammens rodnad på mina kinder be om ett nytt från leverantören. Jag har fortfarande inte hittat det första. Ett sätt att spåra enheten skulle definitivt ge extra sinnesro.

Foto: Geir Gråbein Nordby

Slutsats

Trots vissa svagheter är PLAUD Note ett imponerande stycke teknik som kan bidra till att revolutionera hur vi spelar in och bearbetar det talade ordet. Dess unika kombination av användarvänlighet, ljudkvalitet och AI-assistans gör den till ett kraftfullt verktyg för alla som arbetar mycket med tal, oavsett om det är journalister, studenter, forskare eller affärsmän.

Ja, priset på nästan 2 000 kronor är en investering, plus löpande abonnemangsavgift. Men för den som vill spara tid och kraft på att slippa transkribera och göra anteckningar kan PLAUD Note verkligen vara värd pengarna.

Vi saknar i främst en funktion som kan hitta borttappade enheter, samt att kunna skilja olika talare från varandra. Men PLAUD Note får ändå en klar rekommendation och har potential att bli ännu bättre i framtiden.

 

Läs vidare
Exit mobile version