HP Omnibook X 14 Snap-12C

Processorn är bra, men skärmen är en besvikelse

HP:s första ultrabook med Snapdragon X Elite är bra på de flesta områden, men en besvikelse på ett.

Copilot PC HP OmniBook X 14 AI PC Lifestyle

(Foto: HP)

Nyligen testade vi den första tillgängliga datorn med en Snapdragon-processor. Det var en ganska lyckad maskin som bevisade att PC-datorer inte nödvändigtvis måste ha Intel eller AMD på insidan.

Nu har nästa dykt upp på testbänken i form av HP Omnibook X 14 Snap-12C.

HP Omnibook X 14 är en snygg liten ultrabook till ett pris som inte är skrämmande. (Foto: HP)

Det handlar om en kompakt 14-tums ultrabook i en design som bäst kan beskrivas som diskret. Det platta unibody-chassit har en titangrå metallfinish och är ganska snyggt – fast inte riktigt lika exklusivt som den något dyrare HP Spectre x360.

För matt och för mörk

Skärmen är en 14-tums pekskärm i 16:10-format. Den har touchfunktion, vilket är ett plus. Men 2024 och för de här pengarna hade vi faktiskt förväntat oss en QHD OLED-skärm, i stället för en IPS-skärm i den lite udda 2,2K-upplösningen (2 240 x 1 400 pixlar) som inte riktigt är QHD. Även om det fortfarande är bättre än den föråldrade Full HD-upplösningen. Det största problemet är dock uppdateringsfrekvensen på bara 60 Hz, där 90 Hz eller 120 Hz är normen i dag. Ljusstyrkan på 300 nits är inte heller imponerande.

Läs också Har datorn blivit smartare? Det är en ny processor i stan! Snapdragon X Elite har den AI-kraft som Intel-processorer saknar.

Tangentbordet är av genomsnittlig kvalitet. Tangenterna är tillräckligt precisa, men har inte samma respons som på Asus Vivobook S 15. Av uppenbara skäl finns det ingen separat numerisk knappsats.

Bara de mest nödvändiga portarna har fått plats i det lilla skalet: två USB-C-portar och en enda USB-A-port, samt ett hörlursuttag. Det räcker precis, men om datorn ska användas för kontors- eller hemmakontorsarbete vid skrivbordet är en USB-docka med fler portar nästan oumbärlig.

Begåvad processor

Processorn i HP Omnibook X 14 skiljer sig från alla traditionella PC-processorer. Även om processorerna som är hjärtat i dagens datorer är många tusen gånger snabbare än de i de första datorerna så är den grundläggande arkitekturen samma som 1981. Detta gäller oavsett om det står Intel eller AMD på processorn. Snapdragon Elite X är fundamentalt annorlunda eftersom den är byggd som en ARM-processor i stället för x86-arkitekturen i PC-datorer. På så sätt har den mer gemensamt med processorer för mobiltelefoner än med klassiska PC-processorer. Att dina program ändå kan köras på Snapdragon Elite X-processorn beror i de flesta fall på att den är blixtsnabb på att emulera, alltså efterlikna x86-processorer.

Urvalet av porter är inte överväldigande. (Foto: HP)

Allt det här märker inte Windows. Snapdragon X Elite-processorn beter sig för Windows som en normal 12-kärnig processor med en arbetshastighet på 3,4 GHz.

Qualcomm leder inom AI

Det speciella med Qualcomm-processorn är den inbyggda neuralprocessorn, som är gjord för att köra artificiell intelligens. Processorn har en beräkningskraft på 45 TOPS. Alltså 45 biljoner (AI-)operationer i sekunden. Kravet för att köra Microsoft Copilot+ är 40 TOPS. I skrivande stund har Intel inga processorer som uppfyller detta krav. Årets Intel Ultra-processorer, som också är AI-optimerade, klarar cirka 17 TOPS.

Läs också Krig om AI-processorer Intel förlorade den första omgången av AI-striden mot AMD och Qualcomm. Men de kommer att få revansch på sensommaren.

Benchmarks

Trots att arkitekturen är helt annorlunda verkar Snapdragon-baserade datorer prestera ungefär lika bra som traditionella maskiner i samma prisklass. Det är åtminstone den bild vi får efter att vi testat och mätt de två första maskinerna.

HP Omnibook X 14 kör nästan alla våra systemiska benchmarks en smula långsammare än Asus Vivobook 15. Men bara en liten smula. Resultaten ligger inom två till fem procent från varandra. Eftersom de två datorerna har exakt samma processor kan man förvänta sig samma hastighet. En möjlig delförklaring skulle kunna vara att det bara finns hälften så mycket RAM-minne i HP Omnibook X 14 som i Vivobook S 15.

(Foto: HP)

Processortestet Geekbench 6 gav resultatet 12 979 i multicore och 2 365 i singlecore. Det motsvarar vad vi ser i andra moderna ultrabooks.

Kontorssimuleringen PCMark 10 kraschade under testet, så där kunde vi inte få någon mätning. Exakt samma sak hände med Asus Snapdragon-maskin när vi testade den nyligen.

Långsammare än Intels grafik

Adreno-grafiken i Snapdragon-processorn är utformad för mobilspel och den klarar också de äldre 3DMark-grafiktesterna med acceptabla resultat. Den klarar en omgång CS:GO på fikarasten på ett acceptabelt sätt, men inte mer än så. Och Intel Arc-grafiken som introducerades med Ultra-processorerna är nästan dubbelt så snabb. Eller kanske snarare hälften så långsam. Arc kan hantera en viss grad av raytracing.

HP Omnibook X 14 är en dator man kan ha med sig i väskan och använda hela dagen. Men räkna inte med att ha batteri kvar för övertid (Foto: HP)

Batteritiden är tämligen medelmåttig. Lite över fyra timmar i det intensiva batteritestet motsvarar ungefär en arbetsdag i ett mer mänskligt tempo. Men något längre batteritid är inte ovanligt för små lätta ultrabooks i samma prisklass. Till exempel Acer Swift Go 14, som klarar nästan sex timmar. Möjligen tack vare OLED-skärmen, som inte behöver ström för bakgrundsbelysning. Eftersom Acer-datorn är betydligt billigare och snabbare på allt utom AI är den en riktigt tuff konkurrent till HP.

AI saknar en killer-app

Med 45 TOPS processorkraft i Snapdragon X Elite-processorn är HP Omnibook X 14 tillräckligt snabb för att köra Microsoft Copilot+.

Det är strålande, och AI-verktyg gör redan livet enklare på många ställen. Till exempel när vi som en självklarhet söker efter något på vår Android-telefon genom att rita en ring runt ett föremål eller en bild med fingret.

Men när det gäller Copilot+ har revolutionen inte nått oss ännu. Bildgenerering och svar på frågor har inte blivit särskilt mycket bättre och mer intelligent än tidigare.

Slutsats

HP Omnibook 14 är den andra Snapdragon-datorn vi har testat på kort tid. Och det mesta av det som gällde för den första gäller också för den andra. Det här är smidiga och välfungerande datorer som fungerar lika bra som sina Intel- och AMD-baserade kusiner för vanliga kontorsuppgifter och studier. Men inte bättre heller. I skrivande stund har den extra AI-kraften inte lett till några större revolutioner, och den här artikeln är fortfarande skriven med gammaldags mänsklig arbetskraft.

HP har valt en IPS-skärm med 2,2K-upplösning. Men alla konkurrenter har OLED-skärmar – även i billigare datorer (Foto: HP)

Ett område där HP:s Snapdragon-dator skiljer sig från Asus dito är att HP har valt en inte särskilt ljusstark IPS-skärm i stället för en superljusstark OLED-skärm med högre upplösning. Eftersom det inte finns några direkta fördelar till HP:s favör, och man lätt kan hitta billigare konkurrenter med OLED-skärm, hamnar betyget på en lite trist fyra.

Läs vidare
Exit mobile version