HP OmniBook Ultra 14

Riktigt snabb dator, men skärmen är en besvikelse

TESTUDO FRANCISCO CASA D03 1156 f01

(Foto: HP)

Kampen om vem som kunde leverera flest bärbara datorer med inbyggd artificiell intelligens pågick under hela 2024 – men mest som en tvekamp mellan Intel och utmanaren Qualcomm med Snapdragon.

AMD har dock inte heller legat på latsidan och ett av resultaten är HP OmniBook Ultra 14 som vi ser här. Den är utrustad med splitter nya AMD Ryzen AI 9HX375. Det är en 12-kärnig CPU med 24 trådar. Och som namnet antyder är den byggd för att hantera AI-uppgifter lokalt på PC:n.

HP OmniBook Ultra 14 är diskret så det räcker: elegant och snygg utan att dra till sig uppmärksamhet. (Foto: HP)

Med en AI-beräkningskraft på 55 TOPS uppfyller den hårdvarukraven för Microsoft Copilot+.

Datorn är ny, men förvirrande lik tidigare HP-modeller som exempelvis HP Spectre x360, som vi testade förra året. Precis som denna har OmniBook Ultra 14 rundade kanter kring skärmen, som används för att husera en av USB-C-portarna.

Läs också Två-i-ett-PC som har allt HP:s 2-i-1-dator ger dig i stort sett allt du kan drömma om – till ett rimligt pris. Synd bara på den där pekplattan.

Chassiet, som är fräst i ett enda stycke, har en titangrå metallfinish som ser sofistikerad ut på ett sätt som inte väcker någon form uppmärksamhet.

HP håller fast vid LCD

Skärmen är en 14-tums pekskärm i 16:10-format och så kallad 2,2K-upplösning (2240 x 1400 pixlar). Det är en lite udda upplösning, men en utmärkt kompromiss för en skärm av den här storleken.

HP ska ha ros för att skärmen har touch. Och ris för att de använder en gammaldags LCD IPS-skärm i en klass där i stort sett alla andra har gått över till OLED. Skärmen är okej, men den kan inte hålla jämna steg med OLED när det gäller ljusstyrka eller färgkvalitet. Uppdateringshastigheten är inte heller imponerande. Man kan välja mellan 60 Hz och 40 Hz(!).

Tangentbordet är av genomsnittlig kvalitet. Tangenterna är tillräckligt precisa, men de vickar lite i sidled under deras korta slaglängd.

Skärmen har 2,2K-upplösning, men är tyvärr bara LCD IPS. (Foto: HP)

Det slimmade chassit är utrustat med de mest nödvändiga portarna: två USB-C-portar, en enda USB-A-port och ett hörlursuttag. Även om detta är tillräckligt för normal användning så är en USB-docka nästan oumbärlig för att utöka möjligheterna för kontors- eller hemmaarbete.

Förnuftig

Förutom AMD Ryzen 9 AI-processorn är HP OmniBook Ultra 14 utrustad med vad som måste sägas vara ett förnuftigt urval av hårdvara anno 2025.

Det finns 32 gigabyte DDR5 RAM ombord, vilket räcker för alla vanliga kontorsprogram, även om en del av samma minne behöver användas för grafiken. Lagringsutrymmet är 1 terabyte.

Benchmarks

HP OmniBook Ultra 14 är en lätt och väskvänlig vardags-PC. Men Ryzen 9-processorn är ändå snabbare än genomsnittet. Detta syns i våra hastighetstester. Geekbench-processortestet slutar med resultatet 15 002 poäng. Det är en och en halv gång snabbare än HP Spectre x360, som till och med var något dyrare. Och Geekbenchs GPU-test ger 39 000 poäng, vilket är riktigt imponerande för en ultrabook-dator.

HP OmniBook Ultra 14 är lite snabbare än de flesta i sin klass. (Foto: HP)

Det låter bättre än det är i verkligheten när HP skriver att grafikkortet är AMD Radeon. I praktiken handlar det om integrerad grafikbearbetning i CPU:n, och av samma anledning finns det inget dedikerat grafik-RAM.

Men i praktiken är det ändå inte så illa. Radeon-grafiken är mer än i nivå med Arc-grafiken i Intels Core Ultra-processorer. I de flesta av 3DMark-hastighetstesterna ligger HP OmniBook Ultra 10–20 procent över Asus Zenbook S 14 som vi testade i oktober 2024.

Det silvergrå skalet är fräst ur ett enda metallstycke och är fullkomligt stabilt. (Foto: HP)

Batteritiden är hyfsad utan att vara skrytig. HP klarade drygt sex timmars intensiv kontorssimulering innan batteriet tog slut. Det kan översättas med en hel arbetsdag utan laddare. För en dator som fortfarande behöver ström för att belysa LCD-skärmen är det bra.

Läs också Modern CPU – gammaldags skärm HP:s första ultrabook med Snapdragon X Elite är bra på de flesta områden, men en besvikelse på ett.
Läs vidare
Exit mobile version