Asus ZenBook Duo UX8406

Dubbelt upp med skärmar

Den senaste versionen av Asus Zenbook Duo är seriens bästa hittills. Den är faktiskt nästan helt perfekt.

ASUS Zenbook Duo UX8406 Versatility Dual Screen Mode Stylus Sleeve

(Foto: Asus)

Den största nackdelen med att arbeta på en bärbar dator är bristen på skärmutrymme. De flesta av de arbetsuppgifter som jag som teknikjournalist utför kräver minst två – och ofta tre eller fyra – öppna fönster på skärmen samtidigt. Och det går inte på en 14-tums ultrabook. Åtminstone inte på en normal 14-tums ultrabook.

Asus Zenbook Duo-serie utvidgar arbetsytan med en extra skärm. I de första versionerna var den andra skärmen ungefär hälften så stor som huvudskärmen, men i den senaste versionen har Asus gått hela vägen och stoppat i två lika stora OLED-skärmar med 3K-upplösning (2 880 x 1 800 pixlar). Detta ger Zenbook Duo en screen-to-body-ratio på nästan 190 procent!

Den dubbla skärmen kan användas som tangentbord eller som ritbord för grafikprogram. (Foto: Asus)

Ser ut som en vanlig bärbar dator

När båda halvorna av datorn är fyllda med skärmar finns det ingen plats för ett normalt tangentbord. Det har Asus löst på ett sätt som jag tycker är genialt: tangentbordet, som är löst, täcker den nedre halvan av datorn. När det är dockat på det här sättet används bara den övre skärmen och Zenbook ser ut som en vanlig, lite klumpig laptop.

När tangentbordet lyfts av och läggs på bordet, vilket också ger bättre ergonomi, vaknar den andra skärmen.

De två skärmarna kan placeras på olika sätt. Datorn har ett inbyggt stöd som gör att man kan ställa den på högkant. Eller så kan man snurra den ett kvarts varv och få två bildskärmar stående på högkant bredvid varandra.

Som att ha två skärmar på skrivbordet

Nyligen testade vi Lenovo ThinkPad X1 Fold, som har en stor, böjlig 16-tumsskärm. Skärmarna på Zenbook Duo är i stället fysiskt separerade, så att det finns en synlig kant mellan dem. Detta gör det mindre praktiskt att arbeta med ett stort dokument på båda skärmarna. Men om man har flera öppna fönster, som är fördelade mellan skärmarna, är detta inget problem. Precis på samma sätt som man har två bildskärmar sida vid sida på skrivbordet med den stationära datorn.

 

Om man vrider datorn 90 grader kan den dubbla skärmen visa två dokument sida vid sida. (Foto: Asus)

Tangentbordet är helt platt och en halv centimeter på det tjockaste stället. Att lyckas få en användbar slaglängd på tangenterna på något som är så tunt är en teknisk bedrift. Men det här är lika bra att skriva på som ett vanligt laptop-tangentbord. Och eftersom det nästan går i ett med skrivbordet är ergonomin utmärkt. Detta gäller även pekplattan, som har en tydlig klick-känsla när man trycker på den.

Alla portar finns på plats

Jag har ofta gnällt på Asus för att de varit snåla och bantat ner antalet portar till ett minimum, särskilt på dyra bärbara datorer. Men Zenbook Duo har faktiskt allt man behöver: två USB-C-portar med Thunderbolt och laddning, en USB-A-port och till och med en HDMI-utgång. Med tanke på hur mycket elektronik som kläms in i det tunna chassit är det imponerande. Det finns också en 3,5-millimeters kombinerad ljud-/mikrofoningång.

Benchmarks

Utsidan är häpnadsväckande, men insidan av Asus Zenbook Duo mer välbekant. På de flesta områden är den identisk med Zenbook 14 OLED, som vi testade tidigare i år. Processorn är samma Intel Core Ultra 7-155H, en 14:e generationens CPU med integrerad NPU (neuralprocessor) och Intel Arc-grafik, som redan har bevisat vad den kan ett flertal gånger. Den enda skillnaden mellan de två datorerna verkar vara att Zenbook Duo har 32 gigabyte RAM-minne i stället för 16.

Om vi börjar med processortestet Geekbench 6 är ett resultat på 11 750 poäng multicore och 2 247 i singlecore utmärkt enligt 2024 års måttstock. Samma tendens ser vi i kontorssimuleringen PCMark 10, där resultatet är respektabla 7 456. Det går naturligtvis att vara snabbare med en dyrare processor. Men i mina ögon är det bättre och roligare att spendera pengarna på den dubbla skärmen.

Tillräckligt bra för video

Resultaten i de olika 3D-testerna påminner om vad vi har sett från andra datorer med Intel Ultra-processorer. Det betyder att grafiken inte är på gaming-nivå, men klarar grafikintensiva program. Och kanske en omgång CS:GO på lunchrasten. Men här är resultaten aningen bättre än för Zenbook 14. Den största skillnaden är det mindre krävande Night Raid-testet, där Zenbook Duo får 28 198 poäng medan Zenbook 14 får nöja sig med 19 246.

Batteritiden är inte lika bra som i vanliga ultrabook-datorer. Med båda skärmarna på tog det drygt två timmar för intensiva kontorssimuleringen att tömma batteriet, medan Zenbook Duo höll ut i tre timmar när bara den översta skärmen användes.

Tack vare det inbyggda stödbenet kan hela datorn lyftas upp. (Foto: Asus)

Slutsats

Asus Zenbook Duo UX8406 är en väldigt annorlunda dator och det är svårt att hitta något att kritisera. Prestanda är utmärkta och de två stora skärmarna ger en skärmyta vi aldrig tidigare skådat i en 14-tums bärbar dator. Och definitivt inte till det här priset.

Zenbook Duo kostar 50 procent mer än Asus Zenbook 14 OLED, som på de flesta områden har samma specifikationer. Men matematiken går ihop eftersom man får dubbelt så många skärmar. Asus förtjänar också beröm för att de har skapat en maskin som trots den extra skärmen, stödbenet och det lösa tangentbordet ändå bara väger mindre än 1,7 kilo och är mindre än två centimeter tjock.

(Foto: Asus)
Läs vidare
Exit mobile version