Det är sällan som någon ifrågasätter hur datorer är uppbyggda. Men det är precis vad som har hänt här. Qualcomm, som vi känner från mobilprocessorer, har inte bara utmanat Intels decennielånga dominans inom PC-processorer: de har slagit dem på hemmaplan. Snapdragon X Elite har inbyggd AI-beräkningskraft som ingen Intel-processor idag kan matcha.
Asus Vivobook S 15 är den första Snapdragon-baserade datorn som vi har fått för test, så nyhetsvärdet är högt.
Vid första anblicken är det dock bara den gyllene etiketten med texten ”Snapdragon X Elite” som avslöjar skillnaden mot årets hundratals andra lättviktiga bärbara datorer. I övrigt är det en business laptop as usual: en silverfärgad kilformad metallapparat som med en tjocklek på 1,6 cm och en vikt på 1,4 kg inte slår några rekord, men som ändå är mycket väskvänlig. Speciellt för sin storlek.
Läcker 16:9 OLED-skärm
Skärmen är en stor och läcker 15,6” med en upplösning som vissa kallar 2,8K och andra 3K. Men det är i alla fall 2 800 x 1 600 pixlar, vilket är utmärkt. Och eftersom panelen är av OLED-typ får du superklara, mättade färger och becksvart svärta. Under de senaste åren har OLED gått från att vara en lyxvara till att bli normen – även i det billigare mellansegmentet. Uppdateringsfrekvensen är 120 Hz. Överraskande nog är skärmen i 16:9-format i stället för det högre 16:10-formatet som har varit på modet de senaste åren.
Tangentbordet är bättre än vad vi är vana vid att få på bärbara datorer i mellanklassen. Tangenterna rör sig följsamt och exakt. Och tack vare det relativt breda 15-tumsformatet finns det utrymme för de yttersta tangenterna att vara i full bredd – och för en smal numerisk knappsats. Portarna är ganska bekvämt placerade: två USB-A-portar på höger sida och två USB-C-portar, samt HDMI och kortläsare på vänster sida. Laddning sker via USB-C-portarna.
Begåvad processor
Snapdragon X Elite är en helt ny processor och precis som andra Qualcomm-processorer är den byggd med ARM-arkitektur, vilket skiljer sig från Intel och AMD:s processorfamiljer. Men ändå inte så annorlunda än att den kan köra samma Windows-program. Åtminstone mer eller mindre. Programmen körs i ett så kallat kompatibilitetsläge, där Snapdragon-processorn faktiskt emulerar en Intel x86-baserad processor.
Trots den annorlunda arkitekturen framstår Snapdragon X Elite-processorn för Windows som en relativt normal 12-kärnig processor med en arbetshastighet på 3,4 GHz.
45 TOPS
Det som gör Qualcomm-processorn speciell är den inbyggda neurala processorn, som är anpassad för att köra artificiell intelligens. Processorn har en beräkningskraft på 45 TOPS. Det är 45 biljoner (AI) operationer per sekund. Detta innebär att den uppfyller maskinkraven för att köra Microsoft Copilot+. Intels nuvarande Ultra-processorer, som också är AI-optimerade, klarar bara en tredjedel av detta. Men en ny generation väntar förstås runt hörnet.
Asus Vivobook S 15 finns tillgänglig i flera olika minnes- och lagringskonfigurationer. Den som testades hade 32 gigabyte minne och 1 terabyte SSD-lagring.
Benchmarks
Med en helt annan processorarkitektur än tidigare var det spännande att se hur Snapdragon X Elite-processorn skulle prestera i tekniska mätningar. Resultaten är nästan nedslående normala.
Mätdelen av testet började med att processortestet Geekbench 6 inte bara vägrade att köras. Programmet försvann helt enkelt från Windows varje gång det installerades! En uppdaterad version löste problemet och dramatiken var obefogad, eftersom ett resultat på 13 171 i multicore och 2 464 i single-core är helt i linje med motsvarande datorer med Intel- och AMD-processorer.
Vissa program vägrade dock fortfarande att köras eller kraschade. Å andra sidan kan man inte klandra Qualcomm för det faktum att de senaste 3DMark-grafiktesterna inte fungerade. Det finns helt enkelt inga ray tracing-funktioner inbyggda i Adreno GPU. Vilket är helt OK i en dator för kontors- och studiebruk.
Testerna av 3D-grafik utan raytracing visade på grafikprestanda i nivå med ultrabooks med AMD Radeon-grafik, som Acer Swift Go 14, men inte riktigt lika snabb som Arc-grafiken i Intel Ultra-processorer.
Batteritiden är å andra sidan över genomsnittet. Sex och en halv timme är riktigt bra. Speciellt för en dator med en 15,6-tums skärm. Detta kan du njuta av när du slänger ner datorn i ryggsäcken men lämnar laddaren hemma.
Inte så smart ännu
Asus Vivobook S 15 är inte bara den första Snapdragon X Elite-dator som vi testar, utan också den första med AI-assistenten Microsoft Copilot+. Det krävdes dock lite övertalning för att få tag i den denna dag. När datorn anlände fick man bara upp den välbekanta Windows-menyn när man tryckte på Copilot-knappen. För att få upp den behövde Copilot-appen laddas ner från Microsofts appbutik.
Med Copilot installerad svarar datorn gärna på frågor och om man ber den att generera en bild gör den det inom en minut. Men wow-effekten har ännu inte infunnit sig.
Informationssökningen fungerar faktiskt bra och svaren är motiverade med länkar till ganska relevanta webbsidor.
Den fritt genererade texten är varken sämre eller bättre än vad vi är vana vid från ChatGPT, vilket inte är så konstigt eftersom Copilot använder ChatGPT som motor.
På samma sätt är DALL-E version 3 ansvarig för att generera bilder i Copilot. Så man får inget som inte redan fanns tillgängligt. Och det slår inte bilder som genererats med Midjourney – som dock är en relativt dyr betaltjänst.
Slutsats
Asus Vivobook S 15 är den första Snapdragon X Elite-baserade datorn som vi har testat. Qualcomm har brutit Intel och AMD:s monopol på processorer. Men det är inget som sker med buller och bång. Prestanda är i stort sett identisk med vad man kan förvänta sig att hitta i en bärbar dator i samma prisklass. En riktigt väldesignad sådan, ska tilläggas.
Vi har att göra med en dator som är både lätt och kraftfull. Och med en stor och högupplöst 15,6-tums OLED-skärm. Men fortfarande till ett pris som de flesta har råd med. Den neurala processorn och Copilot+ är förmodligen framtiden, men än så länge känns det som ett partytrick. Men det spelar egentligen ingen roll, eftersom det fortfarande finns många goda skäl att köpa datorn som arbets- eller studiedator.